Je bent wat je eet!

Met de tentoonstelling ‘Aan tafel!’ is Brusselicious 2012, het jaar van de gastronomie in Brussel, officieel van start gegaan. Deze expo gaat niet alleen over lekker eten maar staat ook stil bij de plaats van voeding in onze huidige samenleving.

Overal worden we met koken geconfronteerd: op ons bord, op tv, op de radio, in boeken en natuurlijk in onze eigen keuken. De manier waarop we eten zegt veel over een mens, land of cultuur. De tentoonstelling ‘Aan tafel!’ kaart alle aspecten van voeding aan via een gevarieerd parcours op basis van interessante thema’s.

Het begin van de tentoonstelling zet meteen de toon: een gedekte tafel hangt gevaarlijk onder een aardbol die op een geschild stuk fruit lijkt (foto 1). Een teller houdt elke seconde het aantal mensen op onze planeet bij. Elke dag komen er ongeveer 200.000 mensen bij. Hoe zullen we al die monden voeden?

De tentoonstelling omvat vier ruimten. De eerste bespreekt de teelten die de basis van onze voeding vormen en die van plaats tot plaats verschillen. Ze veranderen het landschap en zijn bevorderlijk voor de veeteelt maar brengen ook heel wat vervuiling mee.

De tweede gaat over de verwerking van voedingsmiddelen. Welk ingewikkeld en onverwacht traject legt een eindproduct zoals aardbeienyoghurt af? Welke zijn de verschillende ingrediënten? Hoe evolueren de gewoontes van de consumenten?

De derde ruimte is dan weer gewijd aan de rol van eten dat in de eerste plaats een sociaal en cultureel gebeuren (foto 5) is en een zeker genot verschaft, maar dat ook nodig is om te overleven. Hier worden de zintuigen aangesproken – de reukzin en het gehoor – en komt de voedselpiramide aan bod (foto 6).

Showcooking

De laatste ruimte staat in het teken van de verbeelding. Specialisten werpen een blik op de toekomst en be-spreken nieuwe voedingswijzen om het hoofd te kunnen bieden aan de uitdagingen van morgen. In elke ruimte vindt de bezoeker heel wat uitleg van experts, interviews en grafieken terug en aan de muren hangen filmaffiches, fragmenten, schilderijen,... (foto’s 2, 3 en 4).

Deze leerrijke en gedetailleerde voorstelling eindigt met een soort van showcooking, een galerij over de Belgische gastronomie, waar verschillende events en conferenties plaatsvinden. Het evenement geniet de steun van drie grote Belgische koks – Sang-Hoon Degeimbre, Frank Fol en Pierre Wynants – die hun talent en magie schenken aan een expo die vaak aan de alarmbel trekt over onze eetgewoontes.

Aan tafel! Tour & Taxis, Havenlaan 86 C, 1000 Brussel. Tot 3/6. Ma-vr van 9-17 uur, in het weekend van 10-19 uur. Prijs: euro 12, senioren euro 9. Info: % 02 549 60 49 en www.expo-atable.be/nl.

Gilda Benjamin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content