Jarig in januari Vind ik leuk /niet leuk

Jarig zijn in januari laat de meeste jarigen-van-die-maand niet onberoerd. Ze hebben zo hun mening over hun geboortedag. En die is overduidelijk: voor of tegen!

De maand januari heeft haar naam te danken aan de Romeinse god Janus, de god met de twee gezichten. Ook bij januari-jarigen zien we twee gezichten, maar niet verenigd in één persoon: er zijn zij die blij zijn dat ze in de eerste maand van het jaar ter wereld kwamen en zij die dat absoluut niet zien zitten. Hoe komt het toch dat iets banaals als een verjaardag de gemoederen zo verhit?

Elk jaar driekoningentaart

“Ik word een jaartje ouder op driekoningen, 6 januari dus”, vertelt Françoise (58). “Geen ergere dag om jarig te zijn, neem dat van mij aan. Zo kort na de feesten heeft niemand nog zin om te vieren. Iedereen staat op een soberheidsdieet (of kan geen eten meer zien) na de al te calorierijke eindejaarsperiode. Weer toasten? Neen, bedankt. Weer een feestmaal? Weg ermee! Enkel zuiverende groentesoepjes gaan er nog in. En de inspiratie voor een leuk cadeau is eveneens ver zoek. Iedereen heeft zijn hersens gepijnigd om dat allerorigineelste kerstpresentje te vinden. Dan wil je in januari niet weer op zoek! En elk jaar zijn er vrienden die denken het ei van Columbus te hebben gevonden. Ze komen aanzetten met een grote doos met daarin – je raadt het al – driekoningentaart en een kroon! Zij zijn bij deze gewaarschuwd: ik eet er geen hap meer van en die kroon kunnen ze zélf opzetten!”

Net uit de boot

Marie-France, geboren op 7 januari 1956, begon te werken in november 1977. Jarig zijn op de grens tussen twee kalenderjaren valt soms in je nadeel uit, stelt ze vast. “Was ik 8 dagen vroeger ter wereld gekomen, dan zou ik een jaar vroeger met vervroegd pensioen kunnen gaan. Ik zou dan 63 zijn in 2018 en aan de voorwaarden voldoen voor het vervroegd pensioen in 2018: namelijk 63 jaar en 41 loopbaanjaren. Nu moet ik een jaar langer werken om te voldoen aan de voorwaarden. En zo zijn er nog wel een aantal dingen waarbij ik nét uit de boot val.”

Eén voor de prijs van twee!

“Bij ons thuis werden alle verjaardagen uitgebreid gevierd, behalve de mijne”, herinnert Lea (51) zich. “Ik moest mij meestal tevreden stellen met een groter (lees duurder) cadeau met kerst of nieuw, dat ook voor mijn verjaardag meetelde. Ik vond dat niet eerlijk! Onze dochter is jarig in december. Ik besteed bewust evenveel aandacht aan haar verjaardag als aan de andere, met een apart geschenkje!”

Altijd de oudste

“Neen, ik vind het niet leuk om jarig te zijn in januari”, zegt Bert (66) met klem. “Als kind werd ik steevast opgevoerd als het voorbeeld voor de anderen, omdat ik de oudste van de klas was. En van alle vrienden die in hetzelfde jaar geboren zijn, ben ik altijd de eerste met een jaartje méér op de teller. Hoe vaak heb ik al moeten horen: En Bert, hoe is het om 50, 60, 65 jaar te zijn? Vreselijk!”

Sorry, verkeerd geboortejaar

“Toen ik mijn zoontje wou inschrijven voor een sportkamp, bleek dat hij net niet in aanmerking kwam omdat hij één week te jong was”, vertelt Cathérine (45) geërgerd. “Het inschrijvingsreglement was heel strikt: enkel kinderen geboren in 2005 en 2006 konden inschrijven, niet die van 2007. Van enige souplesse voor een kind geboren op 5 januari 2007 kon geen sprake zijn!”

Middenin de examens

“Hadden mijn ouders geen betere maand kunnen uitkiezen dan januari?”, hoort Pierre (72) zijn kleindochter Stéphanie vaak zuchten. “Misschien denkt ze er later anders over, maar nu ze midden in het studentenleven zit, heeft ze telkens examens in die periode. En achteraf vieren vindt ze niet hetzelfde. Ik begrijp haar, maar het is niet anders.”

Je troef uit handen

Januarikind Esther (46) over de typische vraag van ouders van zo’n kinderen: kan ons zoontje/dochtertje niet een jaartje eerder naar het eerste leerjaar? Hij/zij is tenslotte maar een paar dagen ouder dan het vriendje dat in december jarig is. “Alsof je een jaar verliest als je samen met de kinderen van je geboortejaar het eerste jaar aanvat. Je kan het ook anders bekijken: als je in januari geboren bent, win je een extra jaar om al spelend te leren, om rijper aan de start te komen. Door een jaar vroeger naar het eerste te gaan, geef je je troef uit handen nog voor het kaartspel begonnen is! Blij dat mijn ouders dat nooit overwogen hebben!”

Eerder met pensioen

Eric (68) is blij met zijn geboortedag in januari. “Omdat ik in januari jarig ben, kon ik op 1 februari met pensioen. Het laatst gewerkte jaar telde niet mee, maar ik verloor hierdoor maar één maand. Voor mijn vriend die in oktober jarig is, werden zomaar eventjes 10 gewerkte maanden geschrapt. Hij vond dat terecht niet eerlijk.”

Koopjes

Sonia (69) vindt het niet erg om in januari jarig te zijn. “Vaak krijg ik een kledingbon cadeau van de kinderen en kleinkinderen. Met dat bedrag kan ik dubbel zoveel kopen, want ik kan mijn bon omruilen tijdens de wintersolden. Een januarivoordeel dus!”

Winterstress

“Mijn moeder wordt op 31 januari 80”, zegt Guy (48), “maar we gaan het feest even uitstellen. Ze heeft namelijk aangekondigd dat ze vanaf 2015 niet meer in januari jarig wil zijn maar in het voorjaar. De reden? Eind januari slaat niet zelden de winterprik toe. Het feit dat we er misschien niet geraken door sneeuw of ijzel (we zijn ooit schuivend door de sneeuw naar het restaurant gereden), bezorgt haar elk jaar stress. En op haar 80ste wil ze daar van af.”

(N.v.d.r. Vanaf 1 januari 2015 worden alle gewerkte maanden van het laatste tewerkstellingsjaar meegerekend in de pensioenberekening. Lees ‘Wat telt mee voor je pensioen?’, Plus Magazine, december 2014)

ANNEMIE GODDEFROY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content