© ISTOCK

Is jouw kat al gechipt?

Sinds 1 november 2017 moet je je kat laten registreren. Hoe gebeurt dat? En ben je ook verplicht je huisdier te laten vaccineren en steriliseren/castreren?

Ons land telt twee miljoen katten. Zeventig procent is nog nooit bij de veearts langsgeweest. Nochtans brengt een kat in huis halen verplichtingen mee. Zo geldt er sinds 1 november 20l7 een nieuwe regel die zegt dat alle katten jonger dan 12 weken geïdentificeerd moeten kunnen worden met een chip en geregistreerd moeten zijn in de centrale databank CatlD. Je moet ook in regel zijn met deze identificatie en registratie als je een kat wilt weggeven, als het dier wordt verkocht of als het van adres verandert. Onder verhandelen wordt in deze dus ook het gratis weggeven verstaan.

Eén overheidsdatabank voor zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel biedt een beter zicht op het kattenbestand en maakt het makkelijker verloren gelopen dieren terug te vinden. Was jouw kat op 1 november ouder dan 12 weken, dan moet ze wettelijk gezien geen chip dragen of geregistreerd zijn. Maar het mag wel en het is een geruststelling als je huisdier vaak alleen op pad gaat.

Het kan best zijn dat jouw kat al geregistreerd is, maar dan in een andere databank, want het chippen van je kitten of kat is in Vlaanderen al verplicht sinds 2014. Bij gebrek aan een overheidsdatabank gebeurde dat al die tijd in privédatabanken. Zit jouw kat al in zo’n databank dan hoef je je huisdier niet opnieuw door de dierenarts in CatID te laten registreren.

Kostprijs. De registratie in CatID kost ? 2,90, maar je moet daar natuurlijk het bezoek aan de dierenarts en de kostprijs van de chip bijtellen. Gemiddeld betaal je hiervoor ? 50. Je kan de registratie dus best doen wanneer je om een andere reden naar de dierenarts moet.

Sterilisatie/castratie

Sinds 1 september 2014 moet elke kat die je wilt verkopen of weggeven ook gecastreerd/gesteriliseerd zijn. Voor katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of voor het buitenland bestemd zijn, geldt deze verplichting niet.

Brussel en Wallonië voerden de verplichting tot sterilisatie/castratie veel recenter in – sinds november 2017 – maar de regelgeving is wel strenger. Daar moeten alle katten die na 1 november 2017 werden geboren, binnen de zes maanden worden gesteriliseerd, ook als ze niet verkocht of weggegeven worden.

Ook Vlaanderen wil die richting uit. Daarom adviseert de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn om katjes te steriliseren/castreren voor ze vijf maanden oud zijn. Sommige steden en gemeenten geven hiervoor zelfs een subsidie.

Kostprijs. Een kater castreren kost ? 60 tot ? 80, een kattin steriliseren ?120 tot ?170.

Vaccinatie

In België is vaccinatie niet verplicht, maar wel aanbevolen. Neem je je dier mee naar het buitenland of laat je het deelnemen aan een evenement, dan is vaccinatie wel verplicht.

Dienst Dierenwelzijn, dierenwelzijn@vlaanrderen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content