Is een led-tv interessant?

Led-schermen zijn nu al goed voor 6% van de verkoop van televisietoestellen met plat scherm. Die verhouding stijgt tot 25% voor de modellen van meer dan 40 inch. Is led een gadget of een milieuvriendelijke investering?

Zelfs de Europese Commissie heeft kritiek op energiegulzige televisietoestellen. Moeten we dan maar allemaal over-stappen op led? Deze technologie gebruikt geen schadelijke stoffen en zou het verbruik met 40% kunnen doen dalen. Anders dan een gloeilamp, die meer warmte dan licht geeft, produceert een led (light emitting diode) licht door elektriciteit in een gas af te geven. De halfgeleiders die de gloeidraad vervangen, veroorzaken geen elektrische weerstand en dus geen energieverlies. Leds hebben hun debuut gemaakt in elektrische toestellen (de rode of groene lampjes die tonen of de stroom ingeschakeld is en of het toestel stand-by is) en de lampen van sommige auto’s. Het zal niet lang meer duren voor ze ook het monopolie van de straatverlichting hebben. Maar nu doen ze ook hun intrede bij de LCD-monitors en televisietoestellen, als alternatief voor de traditionele op neon gebaseerde CCFL-schermverlichting (Cold Cathode Fluorescent Lighting). Anders dan CCFL gebruikt led geen kwik of lood. Het maakt ook dunnere schermen mogelijk en verlaagt de transportkosten en dus de CO2-uitstoot.

Een beter beeld?

De geringe dikte en het beperkte gewicht van een led-scherm maken omslachtige, dure bevestigingssystemen overbodig. Led geeft ook een beter beeld, met een homogenere helderheid en een betere weergave van de kleuren. Zijn grootste troef is de kwaliteit van het zwart, een zwak punt van de LCD-schermen, dat bij led dicht in de buurt komt van de kwaliteit van een plasmascherm. Het grote nadeel is dan weer de beduidend hogere prijs. De Samsung XL2370 van 23 inch verbruikt 28 W en is maar 19 mm dik, vergeleken met de 30 mm van hetzelfde model met traditionele backlighting, maar kost wel euro399. Voor een televisie van 32 inch moet u euro1200 tot euro1600 rekenen, terwijl een scherm van 40 inch euro1600 tot euro1800 kost. Philips heeft in zijn serie 9700 een scherm van 46 inch voor euro2800 en zelfs eentje van 52 inch voor euro2999.

De ene led is de andere niet

Om het allemaal nog een beetje ingewikkelder te maken, bestaan er verschillende led-technologieën. De eerste gebruikt een of meer panelen met kleine leds voor de schermverlichting: die sturen hun lichtbundel direct naar de LCD-plaat. De tweede technologie, Edge, plaatst de leds niet langer achter maar aan de rand van het scherm. Het licht wordt van opzij langs het scherm gestuurd en botst op trampolines die heel het schermoppervlak bedekken. Elk van die punten kaatst de lichtbundels haaks op het scherm terug. Met deze tweede techniek heeft men minder leds nodig en kan men het scherm dunner maken. Er is ook nog een verschil tussen witte en RGB-leds. De eerste techniek heeft geen bijkomende kleurensensoren nodig en verbruikt dus (20%) minder energie. Welke van beide de beste is, valt moeilijk te zeggen. Aarzel dus niet om voor de aankoop van een led-toestel de verkoper zoveel mogelijk vragen te stellen, zodat u exact weet wat u koopt... n

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content