Internetradio: 10 000 zenders... of niets!

Bent u benieuwd naar het weerbericht van het skistation waar u over enkele dagen de pistes onveilig zult maken? Hebt u heimwee naar de Jamaicaanse radio waar u tijdens de vorige vakantie zo graag naar luisterde? Tijd voor internetradio!

Op het web zijn er tienduizenden radiozenders te vinden. En omdat op de computer naar de radio luisteren niet altijd handig is, zijn drie jaar geleden de eerste echte radiootjes voor het net verschenen. Ze vangen geen golven uit de ether op zoals een gewone radio dat doet, maar werken als netwerkapparaten en vissen de radio-zenders als het ware uit het web.

Eerste contact

Om die webradio’s op uw computer te testen, typt u gewoon internetradio in het zoekveld van uw browser. U krijgt dan meteen de keuze uit honderden sites.

Een echte internetradio sluit u aan op een netwerk, waarna u zenders kunt zoeken per land, op de naam van de zender, het muziekgenre enz. Zelfs de meest exotische zender is in minder dan 2 minuten gevonden.

De belangrijkste leveranciers van deze gadgets zijn Terratec, Logitech, Freecom, Sonos, Lenco Philips... De prijzen variëren van euro130 tot euro350.

Wat ze kunnen

In het ideale geval sluit u de internetradio op de router van uw eigen netwerk aan, maar het kan ook rechtstreeks op een pc met breedbandmodem. Dit type van terminal heeft genoeg aan een langzaam draadloos netwerk van 54 Mbit (802.11g) of zelfs 11 Mbit (802.11b). Er zijn allerlei opties mogelijk, zoals een usb/sd-poort om uw mp3-bestanden af te spelen. U kunt het radiootje ook aansluiten op een muziekserver (iTunes) of het op de vaste schijf van uw pc laten zoeken. Sommige modellen zijn echte 2.1-stereoketens in het klein, met bassen en een dock voor de iPod of iPhone. Zelfs een wekkerfunctie ontbreekt niet.

Meestal ontvangen ze ook RSS-streams, digitale lichtkrantjes die heel de dag worden uitgezonden. Beurskoersen, het weerbericht, verkeersinformatie, nieuws in reële tijd... u kiest uw favoriete stream.

En de bandbreedte?

De gebruikte bandbreedte hangt in de eerste plaats van de zender af. Hoe beter de kwaliteit, hoe groter het debiet. De transfersnelheid is meestal 128 Kbs of 96 Kbs. Als u een abonnement op ADSL of de gewone kabel hebt, zal 8 uur internetradio per dag dus geen deuk maken in uw maandelijkse forfait.

Even geduld

De belangrijkste kritiek op de internetradio ten slotte is zijn gebrek aan betrouwbaarheid. Wanneer de bandbreedte te krap is, de digitale stroom van de zender hapert of uw router overbelast raakt, kan de ontvangst inderdaad enkele seconden (of langer) uitvallen. Met deze kinderziekte moeten we leren leven...

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content