Inschepen op de Red Star Line

Op de plek waar ooit miljoenen Europeanen samenstroomden in de hoop een nieuw leven over zee te beginnen, opent op 28 september het Red Star Line Museum.

Midden 19de eeuw komt een grote mensenstroom op gang van het oude continent naar de Verenigde Staten en Canada. In de nieuwe wereld is er nog veel landbouwgrond en de industrie smeekt om werkkrachten. Dat trekt velen aan die op zoek zijn naar een beter bestaan of gewoon naar avontuur.

Tussen 1873 en 1934 brachten de oceaanstomers van de Red Star Line meer dan twee miljoen passagiers vanuit heel Europa naar Noord-Amerika en soms ook weer terug. De fenomenale reis begon vaak in een havenloods in Antwerpen, waar de derdeklassepassagiers moesten inschepen. In die historische loods is voortaan het Red Star Line Museum gehuisvest.

In de voetsporen van de landverhuizers

Als u het museum betreedt, volgt u als een aspirant-migrant de verschillende etappes van de reis. Zo komt u eerst in een reisbureau in Warschau terecht, vervolgens in een treincoupé die u naar de stad Antwerpen brengt, het Red Star Line gebouw en tenslotte aan dek van een oceaanstomer. U ervaart even het leven aan boord en de aankomst op Ellis Island in New York. In die tijd kostte het trouwens tien dagen om de Oceaan over te steken. Het gros van de passagiers bestond uit Oost-Europese joden. Amper tien procent was Belg en kwam vooral uit Oost- en West-Vlaanderen en Henegouwen.

Het verhaal van de Red Star Line is in de eerste plaats dat van mensen. Centraal in het parcours staan de getuigenissen van zes passagiers. Onder hen Albert Einstein. Hun verhaal en een selectie van persoonlijke objecten creëren de sfeer van de reis zoals die door de Europese landverhuizers aan het begin van de 20ste eeuw werd beleefd: met hun verwachting en hoop, maar soms ook de ontgoocheling.

Uw migratieverhaal

Migratie is universeel en van alle tijden. Daarom besteedt het museum ook aandacht aan migratieverhalen van vandaag en aan de nieuwe transitplaatsen in de stad. De kunstfilm Dance van Hans Op de Beeck schept een beeld van de tijdeloze migrant. In Het Magazijn kunt u een persoonlijke zoektocht naar de eventuele migratiegeschiedenis van uw familie starten via de digitale databank. U kunt ook uw eigen migratieverhaal achterlaten.

Uitkijkpost

Een leuke manier om het bezoek af te sluiten is het beklimmen van de uitkijktoren bovenop het museum. Van 1920 tot 1934 was de hoge schoorsteen van de Red Star Line een herkenningspunt voor de duizenden passagiers op de Scheldekaaien. Nu is hij vervangen door een uitkijktoren in de vorm van de boeg van een schip. Als u boven bent, kunt u even voelen wat er destijds door de reizigers heen moet zijn gegaan toen ze vanop het schip uitkeken naar een nieuwe toekomst. U hebt er een prachtig uitzicht over de Schelde en de stad.

Red Star Line Museum, Montevideostraat 3, Antwerpen. Vanaf 28/9. Di-vr, 10-17 u. WE, 10-18 u. Prijs: € 8. Info: www.redstarline.be.

Ann Heylens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content