India Festival, verrassend gevarieerd

Niet alleen op economisch vlak is India, samen met China, aan een spectaculaire opmars bezig. Ook cultureel toont het steeds vaker zijn verscheidenheid. Een lappendeken van culturen, godsdiensten, talen en dialecten is het. Chaotisch voor de criticaster, fascinerend voor de optimist. Met het ‘India Festival’ zwaait het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten BOZAR drie maanden lang zijn deuren open voor dit snel evoluerende subcontinent.

Niet in BOZAR, maar even fascinerend. Dertien jongeren uit New Delhi, getooid in prachtige kostuums brengen poppenspel, acrobatiek, dans, goochel- en jongleeracts in een mysterieuze voorstelling, begeleid op drums, fluit, sticks, harmonium en tablas. Ook Indiase tradities – op zwaarden en drinkglazen lopen, bijvoorbeeld of muntjes oprapen met de oogleden – zijn te zien.

‘The sword of India, van Key to Indian Music’ in gemeenschapscentrum ’t Vondel, Possozplein 40, Halle. Zondag 12/11, 20 uur. Toegang: a16. Tickets en info: % 02 365 94 05,

cultuurcentrum@halle.be

Geen ander instrument wordt zo makkelijk met India geassocieerd als de sitar. De internationale roem van Ravi Shankar is daar niet vreemd aan. In zijn spoor zijn een hele reeks sitarspelers opgestaan die elk hun eigen stijl hebben ontwikkeld. Shahid Parvez is één van die virtuozen van de jonge generatie en de belangrijkste erfgenaam van de muzikantendynastie van Mewata Gharana. Hij komt naar BOZAR op 21/12, maar op 28/10 is er al de Raga night, met Pandit Jasraj (hindoestaanse zang), Kala Ramnath (viool) en Sanjeev Abyankar (hindoestaanse zang).

‘Raga night’ op zat 28/10, 20 uur. Toegang: a20 tot a30

(-26 en 60+: a15 tot a22,50).

Optreden Mewata Gharana op don 21/12. Toegang: a20 (-26 en 60+: a15). Ingang Ravensteinstraat.

Niet iedereen is zich daarvan bewust maar in India worden momenteel meer films geproduceerd dan in de Verenigde Staten. En prenten uit Bollywood veroveren ook steeds meer harten buiten India. Tijdens het Popular India Weekend komt superster Asha Bhosle, alias the golden voice of Bollywood, naar Brussel en wordt het Paleis van Schone Kunsten omgetoverd tot een heuse bazaar, zodat u zich in Bombay waant. Tijdens hetzelfde weekend kunt u ontdekken hoe toonaangevend het land is op modegebied.

‘Popular India Weekend’, vrijdag 8 tot zondag 10/12, met modeshow, work-shops, optredens, theater, bazaar (dagpas: a5). Optreden Asha Bhosle op zat 9/12 om 20 uur. Toegang: a 30 (-26 en 60+: a 22,50). Ingang Ravensteinstraat.

Hoe rijk het verleden van India ook is, het land staat ook met beide voeten in de 21ste eeuw. Een tentoonstelling met hedendaagse kunstenaars mocht niet ontbreken, met werk van Anita Dube (foto), Subodh Gupta, Jitish Kallat, Sonia Khurana en Sharmila Samant. Deze laatste geeft door middel van videoinstallaties commentaar op de globale merkcultuur en het commerciële fetisjisme. Onder meer 18 paar artisanaal vervaardigde vrouwenschoenen nemen het op tegen de industrieel gefabriceerde baskets die momenteel in India worden gemaakt.

‘Passages: Contemporary India’. Van zat 7/10/2006 tot zon 21/01/2007, 10-18 uur (don 10-21 uur). Toegang: gratis, ingang: Koningsstraat.

De tentoonstelling Nala Damayanti is een unieke verzameling van 47 miniaturen die voor het eerst buiten India vertoond worden. De kunstwerken komen uit de streek Dogra-Pahari in het noorden van het land en dateren van de 18de eeuw. Ze tonen taferelen uit het liefdesverhaal van Nala en Damayanti, twee figuren uit de mythen van Ramayana en Mahabharata die bulken van de romances en de intriges. De gelijkenis met de zogenaamde Bollywoodfilms is treffend!

‘Nala Damayanti. Geschilderde miniaturen’. Van zat 7/10 tot zon 10/12, 10 – 18 uur (don: 10-21 uur). Toegang: gratis, ingang: Ravensteinstraat.

De hoofdtentoonstelling van het festival heet Eeuwige energie (Tejas in het Sanskriet). U krijgt een overzicht van 1500 jaar kunst van boeddhistische, jaïnistische en hindoeïstische strekking, met vooral aandacht voor beeldhouwkunst. Daarvoor werden 200 objecten naar Brussel gebracht die de ontstaansmythen illustreren. Volgens de traditie is niets eindig, het leven verloopt in een cyclische regelmaat.

‘Eeuwige energie, 1500 jaar Indische kunst’. Van di 31/10/2006 tot zon 28/01/2007, di-zon 10-18 uur, don 10-21 uur. Toegang: a9 (-26 en 60+: a7), ingang:

Koningsstraat.

Traditioneel hebben Indische speelkaarten mooie heldere kleuren en zijn ze rond en volledig handgemaakt van materialen als papier, textielresten, of soms schildpad of ivoor. Opvallend zijn de motieven: planten en dieren maar ook religieuze afbeeldingen. In de unieke tentoonstelling Ganjifa, wat zowel kaartspel als speelkaart betekent, wordt deze Indische, traditionele speelkaart in al haar aspecten belicht.

‘Ganjifa, de wondere wereld van de speelkaart’ in het Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, Turnhout. Tot 6 mei 2007, van 14 tot 17 uur (zon 11 tot 17 u., ma gesloten). Toegang: euro 2,50. Info: tel. 014 41 56 21

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content