In vuur en... vlammen !

Schrik van uw stookoliefactuur? Het nieuwe stookseizoen brengt alternatieven voor de peperdure brandstof maar ook inbouwhaarden als plasmatelevisies (mét afstandsbediening!) en terrasverwarming. Eén kenmerk hebben ze gemeen: gezellige vlammen.

Met terrasverwarming kunt u ook in het tussenseizoen maximaal genieten van de buitenlucht. Een gezellige formule zijn de aardewerken Mexicaanse kacheltjes die u in alle tuincentra vindt. Ze werken op briketten, houtskool of hout. Wees echter op uw hoede voor goedkope modellen. Op de foto: Mexicaanse kacheltjes van Mexico Trade (gezien in Intratuin, vanaf a 59).

Bij deze inbouwhaard van Artimat komen de vlammen nog echt van hout. Hij biedt een hoog warmterende-ment en het gebogen kader van zwartgelakt metaal of titaan (120 of 140 cm breed) zorgt voor het effect van een plasmatelevisie. Vereiste diepte: 61 cm. Model Sedna, a 2789 (excl. btw: u betaalt 6 % btw bij plaatsing door een vakman, 21 % als u dit zelf doet).

Nestor Martin biedt kachels en inbouwhaarden met de Woodbox-technologie. Ze zijn uitgerust met een afstandsbediening waarmee u vooraf kunt programmeren wanneer het vuur moet aangewakkerd of verlaagd worden. Op de foto: het gietijzeren model S33 met Woodbox, a 1142 (excl. btw).

De Belgische fabrikant Don-Bar is bekend geworden met zijn strakke driehoekige open haarden. Ze zijn nu ook beschikbaar op gas, terwijl ze toch hun vlammenspel behouden. Dat maakt ze interessant als perma-nente verwarming. Verkrijgbaar als wandmodel of hangend in de kamer. Op de foto: model 4110, vanaf a 3000 (excl. btw).

Design-inbouwhaarden werken op gas of elektriciteit en hebben geen schoorsteen nodig, een buis naar een buitengevel volstaat. Het regelen (bijv. veel of weinig vlammen) doet u met een afstandsbediening. Ons voorbeeld: de gasinbouwhaard Ease van Faber met een inbouwdiepte van 37 cm. Prijs (antracietkleur): a 2741 (excl. btw).

Het nieuwste snufje in terrasverwarming zijn mobiele stralers. De Helios KW12 van Royal Arrow is van inox en werkt op hervulbare propaangasflessen met een laag verbruik (geen leiding nodig). Om er maximaal van te genieten kunt u het gat in uw tuintafel groter maken of kiezen voor halvemaantafeltjes die om het apparaat sluiten (a 519 voor de straler, a 689 voor de tafeltjes).

Aqua-Flam van Flam is een gasinbouwhaard die ook het water van radiatoren en van een boiler op temperatuur houdt. Geen tweede schoorsteen en geen onderhoud van de ketel meer! De keerzijde van de medaille is de prijs: vanaf a 7000 (excl. btw).

Op het platteland zouden landbouwover- schotten wel eens dé brandstof van de toekomst kunnen worden. In ons land gaat het vooral om maïs en granen. Flam be-weert dat al zijn apparaten nu al geschikt zijn voor deze alternatieve energie, maar ook voor hout, briketten en steenkool.

Op de foto: model Design 57-64, vanaf a 1920 (excl. btw en sierschouw). n

Info

Artimat/Don-Bar: tel. 067 64 51 90 Faber: tel. 053 21 27 37 Flam: tel. 011 68 23 38 In-tratuin: winkels in Lovendegem en Olen Mexico Trade: tel. 00 31 297 52 13 59 Nestor Martin: tel. 060 31 01 05 Royal Arrow: tel. 03 877 13 50

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content