In het teken van DE wijn

Steden pronken graag met hun cultureel erfgoed, maar ook de regionale eet- en wijncultuur kan een belangrijke toeristische troef zijn. Graag nemen we u mee naar minder bekende, maar daarom niet minder mooie steden die de wijncultuur hoog in het vaandel dragen.

Frankrijk: Auxerre – Chablis & Co

Waar leidt de citytrip naartoe? De Bourgognestad Auxerre ligt langs de Yonne, een zijrivier van de Seine waarlangs de wijn eeuwenlang noordwaarts werd verscheept. Ze heeft haar rijkdom dan ook vooral aan de wijnhandel te danken. In de Romeinse tijd was Auxerre een belangrijke post langs de Via Agrippa.

Wat is er te zien (en te proeven)? De mooie benedictijnerabdij Saint-Germain dateert uit de Karolingische pe-riode en groeide later uit tot één van de belangrijkste religieuze scholen van Europa. In de middeleeuwse stadskern vindt u een rijke architectuur, met als blikvangers de gotische Saint-Etiennekathedraal met de mooiste glasramen van Frankrijk en de karakteristieke Tour de l’horloge. Een tiental kilometer ten zuiden van de stad liggen de wijngaarden die de befaamde côte d’Auxerre produceren.

En in de omgeving? Verderop langs de Yonne kunt u wijndorpjes zoals Escolives-Sainte-Camille, Jussy en Coulanges-la-vineuse bezoeken. Maar de bekendste wijn vindt u in de nabijgelegen Sereinvallei, waar de droge witte chablis wordt geproduceerd. De toeristische dienst van Bourgogne stippelde in Auxerre en omstreken de Route touristique des vignobles de l’Yonne uit met vijf verschillende wijnroutes. Allemaal doen ze pittorreske wijndorpjes en -steden (zoals het middeleeuwse Joigny) aan met niet minder dan 120 ver-schillende kelders die geïnteresseerde bezoekers met een stralende glimlach ontvangen.

Info: Office tourisme Auxerre, Quai de la république 1 en 2, % 00 33 3 86 52 06 19 en www.bourgogne-tourisme.com – Chablis tourisme: % 00 33 386 45 80 80.

Duitsland: Bacharach – Het witte goud van de Rijn

Waar leidt de citytrip naartoe? Het Duitse Oberes Mittelrheintal met zijn steile wijnbergen en op smalle oeverbeddingen samengedrukte dorpjes werd door Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen. Dit is een land van mythen en sagen, ooit bevolkt door ridders, jonkvrouwen en minstrelen. In dit feërieke landschap ligt het stadje Bacharach, dat haar naam en faam al van oudsher aan de wijnbouw dankt.

Wat is er te zien (en te proeven)? Van alle plaatsen langs de Rijn wist Bacharach als enige haar authentieke stads-omwalling intact te bewaren. Maar er is nog veel meer te zien, zoals de oude vakwerkhuizen, de legendarische burcht van Stahleck bovenop een heuvel met zicht over de Rijn, de ruïne Stahkberg in de stadswijk Steeg. Over de groene Hunsruckheuvels wenkt de toeristische aantrekkelijke Rheingold-strasse, die voorbij talrijke wijngaarden loopt langs plaatsen als Boppard, St. Goar en Oberwesel.

En in de omgeving? U kunt eropuit trekken langs één van de Rheinsteig-wandelpaden door prachtige bossen en langs miljoenen wijnranken met voornamelijk rieslingdruiven, want zij is de koningin van een gebied dat voornamelijk witte wijnen produceert.

Info: Toeristische dienst Rhein-Nahe – Touristik,

Oberstrasse 45, Bacharach, % 00 49 6743 91 93 03 en

www.bacharach.de.

Info wijn: % 03 685 39 40,

www.duitsewijn.be

Wilt u Bacharach ontdekken met de unieke reisformule van Plus Magazine? Surf dan naar www.plusmagazine.be/ ontdekbacharach

Frankrijk: Cahors – Zwarte wijn voor koningen en prinsen

Waar leidt de citytrip naartoe? De stad Cahors in het Franse departement Quercy ligt aan één van de vele meanders van de grillige rivier, de Lot, en is helemaal omgeven door heuvels. Ten westen van de stad strekken zich de prachtige wijngaarden van de vallei uit, waar een wijn met een eeuwenoude traditie wordt gewonnen. De zogenaamde zwarte wijn van Cahors stond al tijdens de middeleeuwen steevast op tafel bij trouwpartijen van koningen en prinsen. Op die manier leerden ook de Engelsen hem kennen en kwam er een druk handelsverkeer tot stand over het Kanaal.

Wat is er te zien (en te proeven)? Een wandeling door de oude stad van Cahors is als teruggaan in de tijd, met stevige middeleeuwse gebouwen maar ook met verfijnde renaissancepareltjes. De met twee torens verfraaide Valentrébrug over de Lot blijft een van de mooiste middeleeuwse bouwwerken in heel Frankrijk. In het centrum is het altijd gezellig in de kleine steegjes, met de vele vakwerkhuizen. Daar troont ook de massieve Saint-Etiennekathedraal. Op de overdekte markten is het steeds een levendige drukte en u vindt er diverse specialiteiten uit de streek. Het Atrium du vin staat volledig in het teken van de fameuze AOC-wijnen.

En in de omgeving? Tussen Cahors en Soturac wentelt de Lot zich in duizend bochten langs charmante wijngaarden en dorpjes als Mercues, Douelle, Luzech, Caix of Puy L’eveque met op de heuvelruggen kastelen, romaanse kerkjes of donjons. Onderweg kunt u tientallen domeinen bezoeken die hun kelders openstellen.

Info: Maison du Tourisme,

Place François Mitterrand,

% 00 33 565 53 20 65,

www.mairie-cahors.fr en www.quercy.net.

Info wijnroute: www.vinsdecahors.fr

Oostenrijk: Krems – Met Bacchus aan de fles

Waar leidt de citytrip naartoe? Ten westen van Wenen strekt zich langs de Donau een wondermooi landschap vol wijngaarden uit. De wijnhoofdstad van de streek in Neder-Oostenrijk is het charmante Krems an der Donau, een stadje dat in de middeleeuwen belang-rijker was dan Wenen en het verkeer langs de Donau beheerste.

Wat is er te zien (en te proeven)? Vandaag is Krems levendig en modern, maar het ademt nog steeds de sfeer van zijn grootse verleden uit. Het stadje puilt uit van de mooi gerestaureerde barokgevels, koetspoorten en balkons. Langs de Obere Landstrasse en de Untere Landstrasse staan de mooiste gebouwen zoals het stadhuis en de zestiende-eeuwse apotheek.

In het Weinstadmuseum, ondergebracht in een prachtig oud klooster met mooie wijnkelders en prachtige oude vaten komt u alles te weten over de rijke geschiedenis van de stad, over de lekkere wijn van de streek, het zware werk in de wijngaarden en de cultus van Bacchus.

En in de omgeving? Ten westen van Krems zet de Donau zijn weg tot in Melk meanderend verder, doorheen de adembenemende Wachauvallei met langs de oevers niets dan wijngaarden in terrasbouw, hier en daar geflankeerd door barokke kerkjes en abdijen. In deze regio worden enkele van de beste Oostenrijkse wijnen geproduceerd, vaak op basis van de grüner Veltlinerdruif, die een frisse krachtige wijn oplevert. Leg de route bij voorkeur af met de fiets en stop onderweg bij één van de tavernes waar de boeren hun lokale wijn, kaas en vlees serveren.

Info: Krems tourist office,

Undstrasse 6, % 00 43 273 28 26 76 en www.krems.info.

Info wijnmuseum:

www.weinstadtmuseum.at

Italië: Orvieto – Traditie op de vulkaan

Waar leidt de citytrip naartoe? Boven-op een tufstenen vulkanische rots in het zuiden van Umbrië ligt Orvieto. Al in de Etruskische tijd was hier een stad gevestigd, waarvan de necropool even buiten de stad nog de stille getuige is. Dat de Etrusken hier al wijn maakten is nooit bewezen maar dat de stad een lange wijntraditie kent, staat wél vast.

Wat is er te zien (en te proeven)? Orvieto is vooral bekend om zijn 14de eeuwse gotische kathedraal, in Italiaanse gotische stijl uiteraard en met fraaie decoraties en prachtige fresco’s. Van Pinturicchio, één van de kunst-schilders die meewerkten aan dit meesterwerk, is geweten dat hij in geld maar ook in Orvietowijn werd betaald.

Tijdens de middeleeuwen was de stad een toevluchtsoord voor pausen en de bekende filosoof Thomas van Aquino gaf er les. Vandaag is ze een levendige provinciestad met zelfs een moderne lift om het hoger gelegen centrum te bereiken. En wijn wordt er nog steeds in overvloed geproduceerd. De voornamelijk witte wijn van de streek is van verschillende kwaliteit, maar de Orvieto Classico springt eruit. Hij wordt gemaakt op de heuvels die aan de stad grenzen. Overal kunt u ervoor terecht, of u kunt rechtstreeks bij de producenten uit de streek aankloppen. Orvieto is zalig met vis of met een kaas van het pecorino-type.

En in de omgeving? Als u toch in Umbrië bent, zou het zonde zijn niet van het prachtige landschap te genieten. Dat zult u ondervinden als u bijvoorbeeld de Strada dei vini Etrusco Romana aflegt. Deze route voert u door de uitgestrekte heuvels van Orvieto naar Amelia langs wijnkelders, wijngaarden en schattige dorpjes met een aloude wijntraditie.

Info: Dienst Toerisme Orvieto, Piazza dell’erba 1, 00 39 0763 39 34 53,

www.orvietoturismo.it

Info wijnroute:

www.stradadeivinietrusciromana.it

Portugal: Evora – Elke wijn zijn kaas

Waar leidt de citytrip naartoe? De oude stad Evora ligt midden in de zuidelijke Alentejo, één van de meest traditionele regio’s van Portugal.

Wat is er te zien (en te proeven)? Net als in Spanje was dit deel van Portugal ooit in handen van de Moren en dat is in Evora nog te zien aan de labyrin-tische straatjes en Moorse binnenplaatsen, die toch een mooie eenheid vormen met bouwwerken uit andere pe-riodes zoals een Romeins tempeltje, de middeleeuwse stadsmuren of de prachtige gotische kathedraal.

Omdat Evora een universiteitsstad is, gaat het er een pak levendiger aan toe dan in andere steden in deze dunbevolkte streek vol witgekalkte dorpjes, zonovergoten heuvels en eindeloze vlaktes van olijfgaarden, kurkeiken en wijngaarden.

En in de omgeving? Elk dorpje en elke stad in de buurt produceert heerlijke kwalitatieve en krachtige (vooral rode) wijnen van lokale topdruiven zoals Aragonez, Trincadeira of Castelao. Borba, Reguengos de Monsaraz, Redondo of Vidígueira. Uiteraard proeft u ze bij voorkeur met de al even heerlijke lokale kazen.

Info: Toeristische dienst,

R. de Avis 70, Evora,

% 00 35 12 66 73 04 40;

www.visitalentejo.com en

www.visitportugal.com

Spanje: Burgos – Middeleeuwse bodega’s

Waar leidt de citytrip naartoe? Het trotse Burgos ligt halfweg tussen de wijngebieden Ribera del Duero en La Rioja in de regio Castilla y Leon, een uitgestrekt landbouwgebied ten noordwesten van Madrid. Het is een uitstekende uitvalsbasis om de omliggende wijnstreken te verkennen.

Wat is er te zien (en te proeven)? Al sinds de 13de eeuw speelt de stad een belangrijke rol in de Spaanse geschiedenis. Daarom bulkt ze van de prachtige gotische monumenten, zoals de witte kathedraal met het graf van El Cid. Burgos krioelt van de gezellige pleintjes en straatjes en het is zalig wandelen langs de rivier Arlazon die de stad doorkruist. Ze is ook een bekende stopplaats op de bedevaartroute naar Santiago de Compostella. Eeuwen geleden kwamen de pelgrims de oude stad binnen via de romantische stadspoort Arco de Santa Maria, dat wel de ingang van een sprookjeskasteel lijkt.

En in de omgeving? De wijngaarden bevinden zich in Arlanza en vooral in het zuiden, in de Ribera del Duero. Dit gebied strekt zich verder uit over de provincies Soria, Segovia en Valladolid. U moet er absoluut de bodega’s bezoeken, meer bepaald het indrukwekkende netwerk van ondergrondse middeleeuwse bodega’s.

Info: Dienst toerisme Castilla y Leon, Plaza Alonso Martinez 7,

Burgos,% 00 44 947 20 31 25,

www.turismocastillayleon.com en www.turismoburgos.org.

Info wijnroute:

www.rutadelvinorural.com

Zwitserland: Sion – Een parel aan de Rhône

Waar leidt de citytrip naartoe? Sion-Sitten, de tweetalige hoofdstad van het kanton Wallis ligt in de Rhônevallei, in één van de belangrijkste wijngebieden van Zwitserland.

Wat is er te zien (en te proeven)? Hier wordt de witte Fendant gemaakt, maar ook de Johannisberg en vele andere wijnen, op basis van lokale druivensoorten. Sion is ook de zonnigste stad van Zwitserland en ligt zo dicht bij de Italiaanse grens dat ze ook iets Latijns uitstraalt, met kleurige façades, pittoreske kerkjes, het mooie stadhuis met zijn uurwerktoren en veel restaurants, boetieks en kunstgalerijen. De stad is al van ver goed herkenbaar, want ze ligt tussen twee rotsen, met op elke rots een middeleeuwse burcht. De wegen die naar de twee torens leiden, bieden een onvergetelijk panoramisch beeld van de stad en de wijngaarden errond. Al tijdens de middeleeuwen was Sion een belangrijke producent van fruit en wijn, en het oude centrum met zijn geplaveide straatjes heeft dat middeleeuws straatbeeld goed weten te behouden.

En in de omgeving? De wijngaarden strekken zich uit richting Sierre, dat door de Romeinen al De stad met de duizend heuvels werd genoemd. In Sierre bevindt zich het Musée Valaisan de la Vigne et du Vin, verdeeld over twee locaties die verbonden zijn door een wijnroute van zes kilometer langs dorpjes en wijngaarden, onderbroken door degustatiemomenten. Sportievelingen kunnen ook le chemin de vignobles valaisans volgen: een tocht van 66 km, waarvoor u makkelijk 5 à 6 dagen kunt uittrekken.

Info: Sion Tourism, Place de la Planta, % 00 41 27 327 77 27 en

www.siontourism.ch

Le chemin du Vignoble Valaisan, % 00 41 27 327 35 80 en

www.cheminduvignoble.ch

Info wijnmuseum:

% 00 41 27 456 45 25,

www.museevalaisanduvin.ch

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content