In het spoor van de KUNST

Op het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent prijken de initialen TRACK. Is het museum van naam veranderd? Toch niet. TRACK (spoor) is de openlucht-tentoonstelling die zich binnenkort door Gent slingert.

Hij was 17 in 1986, huidig artistiek directeur van het S.M.A.K. en curator Philippe Van Cauteren. En als jonge snaak danig onder de indruk van Chambre d’Amis, de spraakmakende tentoonstelling waarmee kunstgoeroe Jan Hoet voor het eerst kunst vanachter de veilige museummuren haalde en overbracht naar de huizen van de Gentenaars. Kort nadat hij zelf aan het roer kwam, begon Van Cauteren te broeden op een opvolger. De realisatie van TRACK zou uiteindelijk zeven jaar in beslag nemen.

Jong geweld en establishment

Samen met co-curator Mirjam Varadinis (Kunsthaus Zürich) nodigde hij 35 kunstenaars uit binnen- en buitenland uit, onder wie Michael Borremans, Benjamin Verdonck, Javier Tellez en Cyprien Gaillard. Ze kregen elk een locatie in de stad toegewezen waarmee ze aan de slag gingen. “Het zijn stuk voor stuk kunstenaars van topniveau die op een alerte en kritische manier op de omgeving kunnen reageren, ook wanneer ze die niet kennen. Ze vormen een mix van jong geweld en gevestigde waarden, samen de fine fleur van de artisitieke wereld”, legt Van Cauteren uit.

Geen ufo

“Kunst maakt deel uit van de samenleving. Zonder missionair te klinken is dat misschien toch de boodschap die we willen brengen”, aldus de curator. “Deze tentoonstelling is dan ook geen ufo die in de stad landt. Ze zal zich inbedden in het stedelijke weefsel. We hopen dat ze mensen ertoe aanzet aandacht te hebben voor wat er rondom hen gebeurt en bewust of anders waar te nemen.”

“Neem nu het Sint-Pietersstation met zijn 19de eeuwse klokkentoren. Veel mensen lopen die gewoon voorbij. De Japanse kunstenaar Tazu Rous bouwt er een kamer rond, waardoor de klokkentoren plots van openbaar bezit in privégoed verandert. De kamer wordt bovendien een hotel. De klokkentoren krijgt meteen een andere betekenis en zal misschien veel mensen plots wél opvallen. Of er is de Bretoense kunstenaar Erwan Maheo die de vergeten Tuin van Kina weer onder de aandacht brengt door er een gouden vlot te plaatsen.”

Eigen verhaal

TRACK beperkt zich niet tot het centrum maar loopt door zes wijken, “want die vormen een wezenlijk onderdeel van de stad”, aldus Van Cauteren. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat wie het hele parcours wil zien, eigenlijk twee dagen nodig heeft.

Zenuwcentrum is het S.M.A.K. Daar krijgt u info, plannetjes of apps. U hoeft geen vooraf vastgelegd parcours te volgen. Iedereen kiest zijn persoonlijke ’track’ en creëert zijn eigen verhaal.

TRACK, van 12/5/2012 tot 16/9/2012 in Gent. Info: tel. 09 240 76 01 (S.M.A.K.) of www.track.be.

Ann Heylens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content