In en om het Atomium

Nog nooit in het Atomium geweest? Of is het lang geleden? Een heldere winterdag is ideaal voor een (nieuwe) kennis-making. Neem er bezienswaardigheden in de directe omgeving bij en u vult een dagtrip!

Negen bollen en twintig verbindingsbuizen in de vorm van een ijzerkristal: het Atomium van ingenieur Waterkeyn mag dan ruim 52 jaar oud zijn, het blijft een iconisch gebouw én het symbool van België. Als bezoeker krijgt u de keuze: eerst met de lift naar de bovenste bol, terugkeren naar beneden en daar starten met een parcours dat u door vier bollen voert. Of omgekeerd: eerst de vier bollen bezoeken en vervolgens naar de bovenste bol. Brussel ligt aan uw voeten en als u iets te vieren hebt, biedt het restaurant in de bovenste bol een unieke locatie.

Bij het parcours door de vier bollen vechten nostalgie en eigentijdse ervaringen om de voorrang. Wanneer u met de roltrap door een verbindingsbuis glijdt of over de authentieke trappen loopt, moet u wel terugdenken aan de dag toen u hier als klein kind de wereldtentoonstelling bezocht. Of aan de foto van uw ouders toen zij het deden. In de eerste bol is een tentoonstelling gewijd aan die fameuze Expo 58. Let op de grote zwart-witfoto van een hartelijk lachende koning Boudewijn naast Gina Lollobrigida. Op het oorspronkelijke beeld stond Frank Sinatra rechts naast de koning (in 1958 was het ondenkbaar de jonge koning-vrijgezel alleen te laten met de Italiaanse vamp), maar die is hier weggeknipt.

Méér nostalgie proeft u op de benedenverdieping, met designmeubels uit de fifties en maquettes van landenpaviljoenen. En in het onthaalgebouwtje is half december een standbeeldje onthuld ter ere van de hostessen van de Expo.

In de andere bollen keren we terug naar de 21ste eeuw. Een bol met een snackbar, Kid’s World (een ruimte waar kinderen in klasverband kunnen overnachten) en één met tijdelijke tentoonstellingen. Hier loopt tot eind april 2011 het project Cosmos. Be a Star over de nieuwste ontdekkingen over ons zonnestelsel en de big bang.

Bezienswaardigheden vlakbij

Ga wandelen in het Ossegempark aan de voet van het Atomium. De grootstaddrukte is ineens ver weg.

Aan de andere zijde wenkt het Planetarium. Op de laan ernaartoe staan deze winter panelen met prachtige foto’s uit het heelal opgesteld.

Andere mogelijkheid: in Mini-Europe kunt u precieze maquettes (schaal 1/25ste) zien van beroemde gebouwen uit de landen van de Europese Unie. U kunt ook uw kennis over Europa testen.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content