In drie uurtjes naar de zon!

De wolken, de regen, de grijze lucht. U bent ze zo beu als kouwe pap. U wilt licht zien en warmte voelen. U wilt de zon! Al hebt u maar een weekendje om de batterijen op te laden, wij presenteren u 8 vlakbijbestemmingen voor een snelle vliegvakantie of een citytrip. Véél goed humeur, géén tijdverlies, géén jetlag!

Tunesië, oase in de woestijn

Tunesië is een ideale bestemming voor een luie strandvakantie. Het land beschikt over alle accommodatie om in ideale omstandigheden te genieten van zon en zee. Met name het eiland Djerba is heel populair, maar ook het vasteland telt heel wat mooie zandstranden, met kustplaatsen als Sousse, Hammamet en Port El Kantaoui.

De hoofdstad Tunis is een moderne stad met een mooie medina. Vlakbij ligt ook de archeologische site van Carthago, de stad die ooit de grootste rivaal van Rome was. En in El-Djem ligt een indrukwekkend Romeins amfitheater, het op twee na grootste van het Romeinse rijk. Vele toeristen strijken ook neer in Sidi bou Saïd, een idyllische dorp in de buurt van de hoofdstad. Wie op de woestijn gesteld is, moet naar het zuiden. Vanuit Monastir kunt u de Sahara verkennen met zijn uitgestrekte zandlandschappen en oases zoals Tozeur en Douz. U voelt zich Lawrence of Arabia!

Info: Toeristische dienst Tunesië, Louizalaan 162, Brussel, tel. 02 648 30 78, www.tourismtunisia.com

Vliegduur: 2.55 uur

vanuit: Brussel – Oostende – Luik

met: Tunis Air (Djerba, Monastir en Tunis) – Thomas Cook Airlines en Jetairfly (ook vanuit Oostende en Luik).

Malta, (t)rots van de ridders

Ooit was Malta, een ruwe rots tussen Sicilië en Tunesië, de schuilplaats van de ridders van de Maltezerorde en die sporen van het verleden vindt u hier nog steeds terug. Elk volk dat ooit over een leger heeft beschikt, die naam waardig, is hier over de vloer geweest: Noormannen, Arabieren, Fransen, Britten. Die laatste zijn hier pas 30 jaar geleden vertrokken en ze hebben een stevige stempel gedrukt op het dagelijkse leven, via hun taal en hun wegcode (uitkijken geblazen!). De hoofdstad La Valetta is één groot openluchtmuseum en beschermd als werelderfgoed. Dat geldt overigens ook voor het oude middeleeuwse hoofdstadje Mdina.

Malta is klein waardoor alles wat u interesseert – cultuur, terrasjes, restaurants, winkels,...- dicht bij mekaar liggen, vlakbij de haven en de zee. Vlakbij St.-Julian dus, de grootste en drukke badplaats, of Mellieha waar u het grootste zandstrand vindt. In vissersdorpjes als Marsaxlokk dobberen felgekleurde bootjes op de golven. Het hoofdeiland Malta telt nog twee kleinere broertjes. Gozo is een veel rustiger, veel groener en heuvelachtiger eiland met overal kerkjes aan de horizont en met mooie, roodgekleurde stranden. Comino is ongerept en wordt uitsluitend door duikers bezocht.

Info: Malta Tourist Office, Belliardstraat 65, 1040 Brussel, tel. 02 280 07 12, www.malta.be, www.visitmalta.com

Vliegduur: 2.40 uur

vanuit: Brussel – Luik

met: Air Malta, SN Brussels Airlines, Thomas Cook Airlines, Jetairfly (Brussel + Luik).

Montenegro, verrassend mooi

Montenegro, ten zuiden van Kroatië langs de Adriatische kust heeft een prachtige kustlijn met eindeloze zandstranden en mooie karaktervolle stadjes zoals Budva, dat ook wel eens het mini-Dubrovnik wordt genoemd. Deze stad is rijk aan historische monumenten en ligt in een prachtige baai met een 21 km lange kustlijn, 17 stranden en de hotelzone Becici. Vroeger was dit de favoriete plek van koningen, prinsen en filmsterren als Sofia Loren en Richard Burton. Vandaag, na het uiteenvallen van de Joegoslavische republiek, lijkt het erop dat de Montenegrijnse kust langzaam maar zeker opnieuw aanknoopt met haar glamoureuze verleden. De oude communistische hotels langs de 300 km lange kustlijn worden in ijltempo opgepoetst. In het binnenland ligt het middeleeuwse verstevigde stadje Kotor, dat met zijn kleine straatjes en met kasseien geplaveide pleinen tot het werelderfgoed van Unesco behoort. Natuurliefhebbers kunnen terecht in het nationale park Durmitor, waar u onder meer de Taracanyon kunt ontdekken, na de Grand Canyon het grootste erosiedal ter wereld. Vlakbij Budva vindt u ook het schilderachtige Sveti Stefan, een middeleeuws vissersdorp op een schiereilandje dat is uitgegroeid tot een gerenommeerd kunstenaarsdorp.

Info: tel. 00 381 81 23 51 55,

www.visit-montenegro.org,

e-mail: tourism@cg.yu

Vliegduur: 2.30 uur

vanuit: Brussel

met: Thomas Cook Airlines (naar Tivat) – met Thomas Cook en Jetairfly (naar Dubrovnik, Kroatië).

Lissabon, blik op de wereld

Het was vanuit Lissabon dat ontdekkingsreizigers als Vasco Da Gama uitvaarden, op zoek naar nieuwe continenten. De op de ruime wereld gerichte blik, turend over de oceaan, is nog altijd typisch voor deze stad aan de monding van de Taag. In de benedenstad geniet u van de levendige wijk Baixa, die na de aardbeving van 1755 werd heropgebouwd en bestaat uit statige brede avenues. De wijk Alfama is de oudste en wemelt van de kleine, gezellige straatjes. Hier vindt u veel cafés waar ’s avonds de beroemde fadomuziek weerklinkt. Hier rijdt ook de Electrico, een tram die zich als een slang door de straatjes en over de steile hellingen slingert. Want deze stad is erg heuvelachtig. De opvallende ijzeren liften in art-nouveaustijl uit de tijd van architect Eiffel, zijn dan ook geen overbodige versiersels. Ze helpen de bezoekers de niveauverschillen te overbruggen.

Even buiten de stad ligt Belem, waar het nautische verleden van Lissabon pas goed tot zijn recht komt, met onder meer het bekende standbeeld van zeevaarders en dichters en de Torre de Belem.

Maar Lissabon is meer dan een brok boeiende geschiedenis. Op de terreinen van de vroegere wereldtentoonstelling zijn nu moderne, functionele gebouwen neergepoot. En het trendy volkje komt samen aan de Docas, de oude loodsen onder de Ponte 25 de abril die zijn omgebouwd tot moderne bars en restaurants.

Info: Toeristische dienst van Portugal, Blanchestraat 15, bus 5, 1050 Brussel, tel. 078 79 18 18, www.visitportugal.com

Vliegduur: 1.40 uur

vanuit: Brussel

met: Brussels Airlines, TAP, Virgin, Thomas Cook Airlines, Jetairfly.

Sardinië, ruw eigenzinnig

Uiteraard heeft een eiland als Sardinië een aantal zalige stranden, in het noorden bij Olbia waar de Costa Smeralda de meest toeristische en mondaine plek vormt. Maar dat is niet de reden waarom u naar deze grillige en bergachtige stip in de Middellandse Zee reist. U laat zich veel liever verleiden door de grote variatie aan fauna en flora. Zodra u de kust verlaat, komt u in een ruig binnenland terecht dat bezaaid ligt met zogenaamde nuraghi, meer dan zevenhonderd stenen torens als stille getuigen van een vervlogen beschaving. Mensen ziet u er niet veel, wel onwaarschijnlijk veel schapen met daartussen hier en daar een verloren herder. De rotskust in het zuiden telt veel kreken en spectaculaire rotsformaties.

De hoofdstad Cagliari, in het zuiden, is een bedrijvig havenstadje met een constant heen en weer varende ferryboten richting Sicilië of het Italiaanse vasteland, maar ook met leuke trattoria’s, mooie etalages en veel taterende passeggiata. Het Museo Nazionale Archeologico huisvest honderden bronzen beeldjes uit de vroegste geschiedenis van het eiland maar de enige echte vedette blijft de natuur, ook rondom de stad. Denk maar aan de lagune van Santa Gilla waar de zoutmoerassen de thuishaven vormen voor niet minder dan 170 vogelsoorten waaronder flamingo’s. Sardinië is ook nog steeds een eigenzinnig eiland, wat zich ook vertaalt in een originele muzikale traditie en al even originele feesten, het hele jaar door.

Info: Italiaanse Dienst voor Toerisme: Louizalaan 176, 1050 Brussel, tel. 02 647 11 54, www.enit.it

Vliegduur: 2.10 uur

vanuit: Brussel

met: Thomas Cook Airlines (naar

Olbia en Cagliari – vanaf 28 april), Jetairfly (Olbia en Cagliari).

Napels, schoonheid in chaos

Napels is niet alleen één van de meest chaotische havensteden langs de Middellandse Zee en de grootste stad van Zuid-Italië, het is vooral een bruisende metropool. Dat is doorheen de geschiedenis nooit anders geweest, maar de laatste jaren heeft de stad ook haar negatieve imago wat betreft criminaliteit en verloedering van zich afgeschud. Straten en pleinen werden opgeknapt, nieuwe trendy buurten doken uit de ruïnes op. Vandaag heeft de stad waar de pizza werd uitgevonden heel wat te bieden voor de bezoeker. Ze ligt in een prachtige baai en bulkt van de historische gebouwen: musea, amfitheaters, kerken, kloosters, antieke ruïnes. Maar de temperamentvolle inwoners en het drukke straatleven vormen al een bezienswaardigheid op zich. Als voetganger de straat oversteken in het hectisch verkeer is een hachelijke onderneming, maar de Napolitanen tonen u hoe het moet.

Vlakbij vindt u ook de Vesuvius en de archeologische site van de Romeinse stad die door de vulkaan werd verwoest: Pompeï. En vanuit de haven kunt u de ferry nemen naar het eiland Capri, waar zowel de Romeinse keizers als de 19e eeuwse romantici helemaal weg van waren. Maar wie een écht vakantiesfeertje wil opsnuiven, rijdt langs de Amalfitaanse kust met zijn prachtige panorama’s naar het schiereiland Sorrento, waar het in het voorjaar nog lekker rustig is.

Info: Italiaanse Dienst voor Toerisme, Louizalaan 176, 1050 Brussel, tel. 02 647 11 54, www.enit.it

Vliegduur: 2.20 uur

vanuit: Brussel

met: SN Brussels, Virgin, Thomas Cook Airlines en Jetairfly (rechtstreeks) – Alitalia (met overstap in Rome of Milaan).

Agadir, anders modern

Agadir, in het zuiden van Marokko, is een uitgelezen plek voor een zon- en zeevakantie. Hier vindt u de mooiste stranden van het land en luxueuze moderne hotels met alles erop en eraan: zwembad, thalasso, hamam, fitness, golf, paardrijden, noem maar op. De zon is 300 dagen per jaar op de afspraak en dankzij de beschermende baai is deze plek ook zeer geschikt voor watersporten. Aan casino’s, dancings en restaurants is er evenmin gebrek. Struinend op de promenade langs het strand ziet u opschriften in alle talen. De stad zelf is modern. Ze werd na de verwoestende aardbeving van 1960 volledig heropgebouwd. Culturele attracties zoals in de keizerlijke steden vindt u hier niet, wel een pachtige vissershaven, een chaotische souk en een hooggelegen kasbah van waaruit u een mooi uitzicht over de stad hebt.

Agadir is ook een ideale uitvalsbasis om uitstapjes in het binnenland te maken, zoals naar de karavaanstad Taroudant met zijn overvloedige koopwaar of het schilderachtige Ouarzazate nabij het Hoge Atlasgebergte. Een moderne weg leidt u op een goede 3 uur naar Marrakech. En vergeten we ook de lekkere Marokkaanse keuken niet, die op zich al een verplaatsing waard is!

Info: Marokkaanse Dienst voor Toerisme, Louizalaan 402, 1050 Brussel, tel. 02 646 63 20, www.tourisme-marocain.com

Vliegduur: 3 uur

vanuit: Brussel – Luik – Rijsel

met: Jetairfly (Brussel) – Thomas Cook Airlines (ook Luik en Rijsel).

Cadiz, té Bond

De havenstad Cadiz in het uiterste zuiden van Spanje, een uurtje rijden van de luchthaven van Jerez de la Frontera, is één van de oudste steden van Europa. Elk pand, elk gebouw, elke straat heeft zijn geschiedenis. Net als Lissabon richt ook Cadiz zijn blik naar de Atlantische Oceaan. Van hieruit zette Christoffel Columbus koers naar de Nieuwe Wereld en de stad is eeuwenlang de poort op de Spaanse kolonies in Zuid-Amerika geweest. Er waart dan ook voortdurend iets van Zuid-Amerika rond. Niet voor niets kozen de makers van de James Bondfilm Die another day ervoor, in Cadiz te filmen als stand-in voor Havana. Het was dus aan het strand van Cadiz dat bondgirl Halle Berry in haar oogverblindende en minuscule bikini als een zeemeermin uit de golven te voorschijn kwam, zoals Ursula Andress het haar 30 jaar eerder had voorgedaan. Of de Bondfilm er voor iets tussenzit weten we niet, maar dat Cadiz een trendy imago heeft en het toerisme er al enkele jaren in de lift zit, is onbetwistbaar. Cadiz staat bekend als een echte feeststad met festiviteiten het hele jaar door, en het carnaval als hoogtepunt. De bevolking komt ’s avonds buiten om de heerlijk drukke plaza’s en de kleine steegjes te bevolken, zoals in de middeleeuwse wijk El Populo. Regelmatig kunt u aan de Plaza Mina ook een flamenco-optreden meepikken. En als de zon ondergaat achter de prachtige kathedraal, met het geruis van de golven op de achtergrond, is uw vakantiegevoel compleet.

Info: Spaanse dienst voor Toerisme, Koningsstraat 97, 1000 Brussel, tel. 02 280 19 26, www.tourspain.be, www.cadizturismo.com, www.cadiznet.com n

Vliegduur: 2.45 uur

vanuit: Brussel

met: Jetairfly en Thomas Cook Airlines.

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content