In de huid van een Cro-Magnon

De beroemde grot van Lascaux kennen we nog van onze schoolboeken. Helaas is ze al lang gesloten voor het publiek. Geen nood: replica’s van de 20.000 jaar oude wandschilderingen doen Brussel aan.

Al sinds 1963 is de grot van Lascaux (Franse Dordogne) gesloten voor het publiek. Het was de enige manier om deze prehistorische Sixtijnse Kapel te vrijwaren. “De esthetische waarde en hoeveelheid schilderingen en gravures in de grot – destijds een heiligdom – is dan ook fenomenaal. Wel 2.000 afbeeldingen van paarden, bizons, herten en zelfs een koe van zes meter lang, telt dit werelderfgoed”, zegt Serge Lemaître, coördinator van de tentoonstelling. “Om al die plafonds en wanden te versieren met een uitzonderlijk en perfect bewaard kleurenpalet, kan het niet anders of de Cro-Magnonmensen hebben stellingen gebruikt. Er moeten in de prehistorie al Michelangelo’s hebben rondgelopen!”

Het raadsel van de bizon

Na Bordeaux, Chicago, Houston en Montreal is Brussel de laatste Europese etappe van de rondreizende Lascaux-tentoonstelling. In het Jubelparkmuseum wordt een deel van de grot gereconstrueerd. Over een lengte van 15 m zal je het Schip en de Put van de grot kunnen verkennen. Serge Lemaître: “De wandschildering van de put blijft een raadsel. Een bizon met uitpuilende darmen staat oog in oog met een menselijke figuur met vogelkop. Een jachtongeval? Een tovenaar met een vogelmasker? We weten het nog altijd niet.” Dankzij spitstechnologie werd een digitale scan van de versierde grotwanden gemaakt, zodat de replica’s tot op de millimeter identiek zijn aan de originele muurschilderingen.

Fakkel- en strijklicht

Die replica’s zullen zich in het halfduister hullen. “Met steeds wisselende verlichting willen we de bezoeker de indruk geven dat hij door de grot stapt met een fakkel. Precies zoals de Cro-Magnonmens dat waarschijnlijk deed. Bovendien zorgen we in Brussel voor een innovatie: strijkverlichting die heel dicht langs de schilderingen gaat en zo de kleinste details toont die we met het blote oog normaal niet kunnen zien.”. Brussel biedt nog meer extra’s: een 30-tal stukken uit de prehistoriecollecties van het Jubelparkmuseum en het Museum voor Natuurwetenschappen. Versiersels, gegraveerde tegels, beeldjes van rendierhoorn, een fluit, het skelet van een wollige neushoorn en zelfs dat van de uitgestorven holenleeuw, fungeren als artistieke getuigen uit die tijd.

Mensen zoals wij

De maquette van de grot in haar totaliteit, het virtuele bezoek onder de grond, de historische documenten en interactieve informatiezuiltjes vertellen het verhaal van de ontdekking van de grot, het wetenschappelijk onderzoek en de kleurtechnieken van onze voorouders. Maak aan het einde van het parcours zeker kennis met het gezin uit de prehistorie. De figuren werden gereconstrueerd aan de hand van teruggevonden skeletten en met behulp van geavanceerde, wetenschappelijk politietechnieken. Vervang in gedachten de dierenhuiden van deze familie door hedendaagse kleding. En wat zie je? Mensen die ongelooflijk dicht bij ons staan.

Lascaux in het Jubelparkmuseum, Jubelpark 10, 1000 Brussel. Van 14/11 tot 15/3/2015. Ma-zo, 10-17 uur. Prijs: € 10 (65+ € 7). Info: 02 741 72 11 en www.kmkg.be

OLIVIA VAN DE PUTTE

Partner Content