Immuuntherapie

Wetenschappers zitten tumoren steeds dichter op de hielen. Immuuntherapieën zijn een van de motoren achter dat succesverhaal.

Bij immuuntherapie wordt ons eigen afweersysteem getraind om tumorcellen uit te schakelen. Deze aanpak heeft een dubbel doel: enerzijds het afweersysteem sterker en slimmer maken en anderzijds de tumorcellen verzwakken. Immuuntherapie werkt aanvullend op andere behandelingen zoals chirurgie, radiotherapie en doelgerichte therapie.

Verschillende vormen

Immuuntherapie verwijst naar verschillende behandelingen die allemaal inwerken op een ontsnappingsmechanisme van de kankercel. Een van de beloftevolle strategieën is die waarbij specifieke afweercellen, de dendritische cellen, worden gemanipuleerd, zodat ze efficiënter optreden tegen kankercellen.

Zo werkt het

1. Eerst wordt bloed afgenomen. Via ingewikkelde laboratoriumtechnieken kweken onderzoekers uit de witte bloedcellen dendritische cellen. Deze fungeren als de generaals van ons afweersysteem omdat zij superspecialisten zijn in het opsporen van vreemde indringers. Ook zij moeten het vaak afleggen tegen de vernuftige kankercellen.

2. Om dat te verhelpen worden de dendritische cellen geconfronteerd met enkele tumorcellen van de patiënt. In deze vechtarena – een steriele cleanroom – volgen de dendritische cellen een soort bootcamp tegen de tumorcellen.

3. Onmiddellijk daarna worden de getrainde dendritische cellen in het lichaam van de kankerpatiënt ingespoten, waar ze de overige tumorcellen opsporen en vernietigen.

Deze behandeling wordt onder meer aangewend bij dikkedarmkanker, leukemie, melanomen maar ook om uitzaaiingen aan te pakken. Momenteel loopt er ook onderzoek naar het effect op hersentumoren.

Meer weten? Naar een wereld zonder kanker? Hoe wetenschap de ziekte overwint — Prof. dr. Filip Lardon, Centrum voor Oncologisch Onderzoek, Universiteit Antwerpen — Manteau — 19,99 euro — isbn 9789022332245

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content