Ik start met een bed & breakfast!

Het huis te groot geworden? Een cent bijverdienen? Een nieuw leven opbouwen in het zuiden? Er zijn veel goede redenen om met een bed & breakfast te starten. Lees hier wat de succeskansen én de valkuilen zijn. En leer van de getuigenissen van Belgen die hun droom waarmaakten.

Marie-France en Didier in de Ardennen, Catherine in het hartje van Gent, Niki en Gies in de Périgord, Ann en Jean in Cantabrië (Spanje): allemaal zijn ze rond hun vijftigste gestart met een bed & breakfast (b&b). Ze hebben een droom waargemaakt en nog geen seconde spijt gehad. Maar ze geven wel toe dat ze van hun gastenkamers alléén niet kunnen leven.

“Je mag best enthousiast zijn en dromen, maar tegelijk moet je met je voeten op de grond blijven. De meeste b&b-eigenaars die ik ken, hebben nog een ander inkomen”, zegt Erwin De Decker, auteur van Hoe begin ik een bed & breakfast?(*) en co-organisator van de beurs B&B Expo.

Hebt u b&b-plannen, dan zet u daarom het best eerst uw antwoorden op de volgende vragen op een rijtje:

Waarom doe ik het? Een positieve motivatie is essentieel! Lege kamers benutten, een bijverdienste zoeken, een nieuw leven starten... Allemaal goede redenen! “Maar als we in het buitenland beginnen om weg te vluchten van problemen in België, dan starten we verkeerd”, meent Erwin De Decker.

Toeristen of zakenklanten? Er is een groot verschil! Zakenklanten zijn interessant als u uw weekends vrij wilt houden of ook gasten in de winter wilt. Of als u in de buurt van industriezones of kantorencomplexen woont. Zakenklanten zoeken vooral rust en een goede internetverbinding of wifi. Toeristen komen in de zomer en in de weekends en verwachten van u vooral leuke tips die ze niet in toeristische gidsen vinden.

Belgen of buitenlanders? Als u in het buitenland met een b&b start en vooral mikt op Belgische toeristen (wat velen doen), zorg er dan voor dat u opgenomen wordt in de populaire gidsen en websites over logeren bij Belgen in het buitenland (zoals www.bestchambresdhotes.com). Mikt u ook op gasten van het land zelf, dan moet u uiteraard de taal van het land leren en ook in die taal promotie voeren. In dat verband is het belangrijk te weten dat Fransen en Spanjaarden b&b’s vooral gebruiken als een voordelig logies voor familiebezoeken en familiefeesten. Ze zijn tevreden met basiscomfort en willen er niet veel voor betalen.

Wat wil ik als inkomsten? Moet mijn b&b alleen de kosten van de woning dekken? Of ook mijn levensonderhoud? Wil ik echt winst maken? Het antwoord op die vragen zal bepalen hoeveel u gaat investeren.

Hoeveel privacy wil ik opgeven? Hoe groot is het deel van de woning die u voor uzelf wilt houden? En hoeveel tijd per week wilt u aan de exploitatie besteden?

Acht sleutels voor succes

1 Kies voor een thema. Themagastenkamers zijn dé trend van de jongste jaren. Alles kan: wellness, baby- en kindvriendelijkheid, stripverhalen, streekproducten, fietstochten, architectuur, antiallergische kamers, paardensport, een hart voor motorrijders, kooklessen, ecologie...

2 Maak een businessplan of laat u hierbij helpen. U moet op voorhand een idee hebben hoeveel jaar u nodig zult hebben om alle kosten voor renovatie en inrichting af te schrijven. De meeste b&b’s hanteren momenteel een prijs tussen euro 70 en euro 85 per nacht voor een kamer met ontbijt (2 personen).

3 Start in het buitenland niet meteen met gastenkamers, maar woon er eerst een tijd. Als u dit een jaar of twee, of toch minstens één winter doet, leert u de streek en de bewoners ook in de minder interessante periodes kennen.

4 Leer luisteren naar uw gasten. Van negatieve opmerkingen zult u het meeste leren.

5 Zorg voor extra service die u onderscheidt van andere b&b’s. Gasten zullen het geweldig vinden als u hen meeneemt op een kroegentocht, fietsen ter beschikking stelt of sojamelk aanbiedt aan wie een lactoseallergie heeft. Voor uw moeite zult u beloond worden met gouden mond-tot-mondreclame.

6 Werk samen met collega’s. Hotels en b&b’s in de buurt zijn concurrenten en tegelijk bondgenoten! Wanneer zij volgeboekt zijn, kunnen ze klanten naar u doorverwijzen en omgekeerd. Ook samenwerking met restaurants kan lonend zijn.

7 Investeer tijd in uw website want het is uw belangrijkste promotiemiddel. Zeer vaak nieuwe informatie toevoegen is erg belangrijk. Leer hoe u dat zelf kunt doen. Ideaal is een interactieve site, waarop gasten bijv. foto’s van hun verblijf kunnen plaatsen (prachtige reclame!).

8 Laat lokaal van u horen. Iedereen in uw gemeente kan klanten aanbrengen. Organiseer een opendeurdag bij uw opening. Gebruik dorpsfeesten om u bekend te maken. En stuur zeker eens per jaar een mailing naar bedrijven in de omgeving.

De wettelijke regels

Deze ruimte is te beperkt om alle wettelijke regels in binnen- en buitenland op te sommen. Hieronder vermelden we enkele essentiële zaken. Voor meer informatie verwijzen we u naar:

www.plusmagazine.be/gastenkamers.

Onthoud alvast dit: in heel de Europese Unie vereist een b&b dat u er zelf woont. Als u een b&b wilt combineren met warme maaltijden (gastentafels), moet u bovendien investeren in voedselveiligheid.

Starten in Vlaanderen: sinds 1 januari is in het Vlaamse gewest een nieuw logiesdecreet van kracht. Zodra u meer dan twee kamers wilt exploiteren, hebt u voortaan een wettelijke vergunning nodig. Hiervoor zijn onder meer een brandveiligheidsattest en een positieve inspectie nodig. De vergunning moet in orde zijn vóór 31 december 2012.

Starten in Brussel: u mag maximaal drie kamers exploiteren, zoniet valt u onder de hotelwetgeving. Onthoud dat u onder bepaalde voorwaarden een premie kunt krijgen om kamers tot gastenkamers te renoveren. Die kan 50 % van de kosten met een maximum van euro 1239,47 bedragen per kamer, sanitair inbegrepen.

Starten in Wallonië: b&b’s worden onderscheiden in chambres d’hôtes (max. 3 kamers) en maisons d’hôtes (4 of 5 kamers). Twee subsidies: voor de ombouw van kamers tot gastenkamers (max. 30 % van de kosten met een maximum van euro 2000 per kamer) en voor het brandveilig maken van de woning (max. 50 % van de kosten met een max. van euro 750 per kamer).

Starten in Frankrijk: houd rekening met de recente wetgevingen over de beveiliging van zwembaden en het serveren van alcoholische dranken. Voor dat laatste is nu een vergunning nodig en het aantal vergunningen per gemeente is beperkt!

Starten in Spanje: wie voor een b&b een oude woning renoveert in ontvolkte gebieden of de leefbaarheid van een klein dorp verbetert, kan een forse subsidie krijgen. Hieraan is echter één belangrijk nadeel verbonden en dat kunt u maar beter weten: de subsidie wordt pas jaren later uitbetaald.

Nog enkele gouden tips

– Plaats op uw website foto’s van lachende en genietende mensen.

– Niet iedereen heeft gps! Vraag aan de gemeente om officiële wegwijzers naar uw b&b.

– Wilt u in Frankrijk iets kopen, zoek dan óók bij de lokale notaris. Die heeft soms interessante koopjes. De website www.safer.fr geeft een overzicht van landbouwgronden die te koop zijn. Zo kunt u oudere boerderijen met een stukje grond vinden.

– Na de instorting van de vastgoedprijzen in Spanje zijn vele Belgen hier op huizenjacht. De lage prijzen gelden vooral voor nieuwbouw en minder voor bestaande woningen.

(*) Erwin De Decker, Hoe begin ik een bed & breakfast in binnen- en buitenland?, uitg. Lannoo, euro 14,95 (isbn 978 90 209 8241 1)

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content