Ik ben single én happy!

Jawel, je kunt alleen staan in het leven en toch gelukkig zijn. Het hangt er vooral vanaf hoe je het aanpakt en de dingen bekijkt. En wanneer je een soulmate wilt, heb je de meeste kans om die te vinden wanneer je er niet voortdurend naar zoekt...

Om te peilen naar hun geluk (of ongeluk) organiseerde Plus Magazine in het begin van de zomer een internetpeiling bij 1050 Nederlands- en Franstalige singles van 50+. 28 % van de ondervraagden is weduwe of weduwnaar, de anderen alleenstaand om uiteenlopende redenen (wettelijk gescheiden, bezig aan een echtscheiding, weggegaan bij de partner, verlaten door de partner, nooit een vaste relatie gehad...). 72 % van de ondervraagden heeft kinderen.

29% voelt zich perfect gelukkig

Bijna één derde van de ondervraagden zegt zich perfect in zijn vel te voelen. Zoals Lieve Derycke, één van de velen die reageerden op onze oproep: “Ik kan alles zelf regelen en hoef nooit verantwoording af te leggen of rekening te houden met anderen. Als ik sommige koppels bezig zie, denk ik: wat ben ik een gelukkig mens! Als je gezondheid wat meewil en je blijft voltijds werken, dan kun je als 50-plusser perfect alleen je plan trekken.”

Slechts 9 % van de ondervraagden voelt zich ronduit ongelukkig. 62 % kent zowel gelukkige als ongelukkige periodes. Dat stelt ook professor Dominique Verté vast. Hij is hoogleraar agogische wetenschappen aan de VUB en voert al jaren breed onderzoek naar het welbevinden van mensen met een zekere leeftijd. “Uit ons onderzoek blijkt dat vooral vrouwen die nooit een vaste relatie hebben gehad een hogere mate van welbevinden en welzijn ervaren. Ze zijn helemaal meester van hun eigen leven en hebben jarenlang een breed netwerk van mensen rond zich verzameld. Mannelijke singles van 50+ voelen echter veel meer het gemis aan een partner. Minder gelukkig zijn ook degenen die scheiden na hun vijftigste. Ze zien zichzelf niet alleen als een mislukking, ze hebben vaak ook het vertrouwen in de anderen verloren.”

78% vindt meesterschap over het eigen leven het grootste voordeel

Aan niemand rekenschap moeten geven: de alleenstaanden in onze peiling zien het meesterschap over hun eigen leven als hun grootste voordeel. 62 % van de ondervraagden denkt bovendien dat de voordelen van het single-zijn niet zullen verminderen met het ouder worden. ” Ik ben en blijf vrijgezel uit eigen keuze“, mailde Alain Kaiser. ” Waarom zou ik mezelf verplichten de weinige vrije tijd die ik heb, met iemand anders te delen? Nu kan ik alles doen volgens mijn zin. Beslissen tot een uitstap, dan toch niet gaan of onderweg van reisdoel veranderen: ik kan het allemaal. Het huishouden doen en schoonmaken, of niet? Ik doe het alleen als ik zin heb. Elke dag iemand naast je moeten verdragen, dat moet op den duur zeer saai zijn. En liefde is voor mij bijkomstig, voor zover ik er al in geloof.”

“Meesterschap over het eigen leven is voor alle 50-plussers een essentieel onderdeel van geluk. En deze factor wordt met de jaren belangrijker”, stelt professor Verté vast. “Vergeet niet dat langdurige huwelijken nog vaak bestaan uit een dominerende en een gedomineerde partner. Wanneer de gedomineerde partner alleen komt te staan, krijgt hij/zij een gevoel van bevrijding: eindelijk kan ik nu vooral voor mezelf zorgen.”

53% mist vooral een soulmate en intimiteit

Niemand hebben om mooie momenten mee te delen en een gemis aan genegenheid zijn de grootste nadelen. “Ik begin me eenzaam te voelen”, schreef Bruno C. ” Je hebt een soulmate nodig voor een avondje uit of voor restaurantbezoek. Alleen op reis gaan is evenmin gemakkelijk als je niet extrovert bent. Door mijn negatieve ervaring bij de scheiding vind ik het ook moeilijk nog een vrouw te vertrouwen.”

Al 25 jaar ben ik ongewild single“, mailde Danny D’haene van haar kant. ” Zolang ik mijn minderjarige kinderen opvoedde, voelde ik me een gelukkige alleenstaande moeder. Nu ze het huis uit zijn, krijg ik het moeilijk. Ik zoek een partner om mooie momenten te delen, want heel wat activiteiten zijn echt niet leuk als je alleen bent. En op bijeenkomsten voor alleenstaanden zijn de vrouwen altijd in de meerderheid. “

Ook gevoelens van eenzaamheid en het dure leven als single zijn belangrijke minpunten, maar toch wegen die voor de ondervraagden minder zwaar door. Een kleine meer- derheid (53%) ziet de nadelen wel toenemen met het ouderworden.

“Inderdaad, niet het gemis aan seks is belangrijk voor singles van 50+, wel het gemis aan een soulmate en intimiteit”, bevestigt professor Verté. “Op losse sekspartners knappen ze af. Ze hebben vooral behoefte aan steun, geborgenheid en duurzame verbondenheid. Met de leeftijd wordt die behoefte nog sterker, omdat je dan begint te vrezen voor afhankelijkheid en een nog grotere eenzaamheid. Dat de ondervraagden eenzaamheid niet als het grootste nadeel zien, valt ook te verklaren door het feit dat de peiling via het internet gebeurde. Singles die op het internet actief zijn, voelen zich door de band minder eenzaam.”

54% wil een latrelatie

“Ik heb twee keer zeven jaar als koppel geleefd, maar ik vind het geweldig dat ik vandaag mijn tijd kan beheren zoals ik zelf wil”, mailde Nadine Siberdt. ” Dat heeft me niet belet bij toeval een charmante man te leren kennen. We hebben nu een latrelatie en dat vind ik prima. Ik wil niet opnieuw als koppel leven, want dan krijg je toch weer die dagelijkse ergernissen over de andere.”

Eenzelfde getuigenis van Emma Donni: ” Ik ben lang single gebleven, maar heb nu een latrelatie en dat is prima. Mijn partner en ik hebben beiden onze eigen hobby’s en vrienden, maar geregeld spreken we af voor uitstapjes en avondjes uit. Zo blijft iedereen tevreden. Op een bepaalde leeftijd wordt het heel moeilijk je nog aan te passen aan een partner die al zijn vaste gewoontes heeft.”

Beide getuigenissen bevestigen de uitslag van onze peiling: 54 % van de ondervraagden wil in de toekomst liefst een latrelatie. “Die voorkeur komt perfect overeen met wat singles van 50+ als onderdelen van een gelukkig leven zien”, zegt onze deskundige. “In een latrelatie heb je alle voordelen van intimiteit en tegelijk blijf je meester over je leven. Geen ruzies, geen gezeur. Je ziet je partner alleen op prettige momenten en wanneer je hem of haar echt nodig hebt. Hij of zij gaat je leven niet beheersen, jij blijft bepalen wanneer de poppetjes dansen. Dat verklaart ook waarom latrelaties van 50-plussers vaak heel hecht en duurzaam zijn.”

35% meent dat toevallige ontmoetingen de beste kansen bieden op een nieuwe relatie

Wie zich als single fanatiek focust op het vinden van een partner, boekt minder succes dan wie het toeval op zich laat afkomen. ” Ik ben sinds acht jaar gescheiden en zoek een partner in een latrelatie“, liet Claudine De Landstheer weten. ” De beste koopjes blijven de toevallige. In koopjes ben ik goed, daarom hoop ik ook de juiste man toevallig te ontmoeten. In een dating-site moet je veel tijd stoppen en ik vind deze methode wat geforceerd.

Professor Verté plaatst vraagtekens bij de toevalligheid van die ontmoetingen. “De betrokkenen denken dat ze toevallig gebeuren, maar vaak vinden ze plaats in omstandigheden die min of meer bewust gekozen werden. Voor jongeren bestaat er een datingcircuit – fuiven, optredens en festivals. Voor singles van 50+ is zulk een circuit onbestaande, maar je ziet hen wel opvallend vaak op sportactiviteiten en culturele evenementen. Cultuurparticipatie is zelfs het grootst bij alleenstaanden van 50+. Ook al zijn ze niet gefocust op het zoeken naar een partner, toch weten ze dat ze hier met enig succes toevallige ontmoetingen kunnen hebben.”

Over datingsites lazen we in de reacties vele opmerkingen (“bijgewerkte foto’s”, “opdringerig”, “slechte ervaringen”, “het is een spel”...), maar toch maken we er graag gebruik van.

76% praat met de kinderen nooit over zijn/haar situatie

Onze peiling doet twee vaak gehoorde meningen sneuvelen. Slechts een minderheid (32 %) meent dat vrouwelijke singles van 50+ weinig kans hebben om een partner te vinden. Dat mannelijke 50+’ers zelden moeite hebben om een partner te ontmoeten, vindt meer genade (39 %). Het gaat hier natuurlijk om de persoonlijke mening van de ondervraagden. De realiteit kan anders zijn.

Eén cliché wordt uitbundig bevestigd: 66 % meent dat 50-plussers vaak te kritisch zijn om zich nog te binden. “Als je al een partner zoekt, wil je de voordelen ervan maximaliseren en de nadelen uitschakelen”, bevestigt prof. Verté. “Je wilt je vrijheid niet opgeven om opnieuw mee te maken wat je in een eerdere relatie meemaakte. Dus word je héél kritisch!”

Verrassend: 76 % van de ondervraagden praat met de kinderen nooit over zijn of haar situatie. “Dat verwondert me niet”, reageert onze deskundige. “Kinderen blijven hun ouders zien als aseksuele wezens. De intieme relaties van hun vader of moeder vormen zowat het laatste taboe. Beide partijen vinden het veilig te doen alsof dat gemis aan intimiteit niet bestaat: jij spreekt er niet over en wij vragen er niet naar.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content