“Iedereen zegt dat ik er jonger uitzie”

Tussen zijn 25ste en zijn 30ste vond Bart Verbeeck elke dag wat meer haar op zijn hoofdkussen. Hij besloot daar iets aan te doen en koos voor een haartransplantatie. Een gesprek met een tevreden man.

Mijn vader en grootvader werden allebei kaal en rond mijn 25ste begon ook mijn haardos vooraan uit te dunnen”, begint Bart Verbeeck zijn verhaal. “Kaal worden vond ik echt geen aantrekkelijk idee. Daarom begon ik her en der informatie in te winnen, onder meer over haartransplantatie. In mei 2002 zette ik de grote stap. Ik besloot een transplantatie te laten uitvoeren in Hasselt.”

Is kaalheid dan zo moeilijk te aanvaarden, wilden we weten. “Voor sommige mensen wel! Je kan de mensen die de stap naar een haartransplantatie zetten in twee groepen onderbrengen. De eerste groep, waartoe ook ik behoor, doet het om zuiver esthetische redenen, de tweede groep lijdt echt onder hun kaalheid. Voor hen betekent dit een zwaar psychologisch probleem.”

Van poppenhoofd tot folliculaire eenheid

“De technieken van de haartransplantatie zijn intussen zo geëvolueerd dat er heel goede resultaten bekomen worden. Dat was zo’n tien jaar geleden nog anders. Toen zag het resultaat van een transplantatie er dikwijls uit als een poppenhoofd waarop trosjes haar waren ingeplant. Stilaan werden technieken ontwikkeld om steeds kleinere stukjes hoofdhuid met daarin minder haartjes te transplanteren. Uiteindelijk stelde men vast dat onze (natuurlijke) haren niet individueel ingeplant zijn, maar dat ze in groepjes van 1 tot 4 haren verdeeld zijn, zogenaamde folliculaire eenheden. Nu zijn het die eenheden die, op een natuurlijke wijze verdeeld, op de kale plekken worden ingeplant.

Belangrijk om te weten is alvast, dat u nooit de dikke haardos uit uw jeugd zult terugkrijgen. Bij een haartransplantatie wordt het haar dat u nog hebt herverdeeld. Te veel haar transplanteren heeft geen zin. Het zal achteraf volkomen onnatuurlijk lijken omdat het haar op de rest van uw hoofd met de jaren verder zal uitdunnen. De getransplanteerde zones zullen dan later veel te dik behaard zijn in vergelijking tot de rest van uw hoofd.”

Het grote moment

“Mijn eerste haartransplantatie gebeurde volgens de techniek die hier in België gebruikelijk is. Na een plaatselijke verdoving werd achteraan op mijn hoofd een strip van 20 tot 25 cm lang en 1 cm breed weggesneden. De huid werd vervolgens gehecht. De strip werd onder de microscoop tot folliculaire eenheden versneden waarna die één na één vooraan werden ingeplant. In totaal werden 1800 folliculaire eenheden getransplanteerd. Ondanks de nodige voorzorgsmaatregelen (ijs, rechtop zitten) ontstond er een serieuze zwelling van mijn voorhoofd en rond mijn ogen. Na een drietal weken begonnen de getransplanteerde haartjes uit te vallen en na een zestal weken had ik... opnieuw mijn kale hoofd van voor de ingreep. Gelukkig wist ik dat dit normaal was. Na drie maanden waren de haarfollikels bekomen van de shock en begonnen zij opnieuw haartjes te produceren.”

Een nieuwe techniek

“Ik was niet ontevreden over het resultaat, maar vond de dichtheid nog te gering om mooi en natuurlijk te zijn. Dus besloot ik nog een tweede haartransplantatie te laten uitvoeren. Nu wist ik van anderen dat wanneer een tweede strip wordt weggenomen soms een trekkend gevoel ontstaat. Dus ging ik op zoek naar alternatieven. En zo kwam ik via het internet bij de Canadese dokter Robert Jones terecht. Deze arts past een nieuwe techniek toe, de FUE-methode (follicular unit extraction). Dit betekent dat hij geen strip wegsnijdt, maar de folliculaire eenheden één na één wegneemt. Dat doet hij met een soort holle naald met een doormeter van een kleine millimeter. Daardoor blijft er geen enkel litteken over en kan hij het haar verdeeld over het hele achterhoofd wegnemen. Na enkele contacten via e-mail besloot ik naar Canada te reizen.”

De FUE-techniek is uiterst arbeidsintensief. Per dag kunnen zo’n 1000 follikels getransplanteerd worden. Dat betekent dat in de voormiddag, nadat het haar eerst gemillimeterd is, gedurende 4 tot 5 uur haartjes worden weggenomen. In de receptorzone worden vervolgens met een zeer fijne scalpel minuscule gaatjes gemaakt waar de haartjes worden ingeplant. Het maken van de gaatjes is een belangrijke stap in de transplantatie. De gaatjes mogen niet te diep zijn om de doorbloeding van de hoofdhuid, die erg belangrijk is voor het slagen van de transplantatie, niet in het gedrang te brengen.

ôVerdeeld over drie dagen liet ik in Canada 2100 enten transplanteren. Van nature heeft een mens ongeveer 100 haarwortels per cm2. Ik heb er nu in de getransplanteerde zone zo’n 50 per cm2 en dat geeft een zeer natuurlijk resultaat.”

En het prijskaartje? “Goedkoop is een haartransplantatie niet. De FUE-techniek kost euro6 per haarwortel. Voor mijn eerste transplantatie in België betaalde ik ongeveer euro10.000. Maar ik had dat er echt voor over. En de reacties zijn zeer positief. Iedereen zegt dat ik er jonger uitzie.”

Info vindt u op de website van Bart: http://users.pandora.be/bverotti/ht2 n

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content