Auberginepuree met gerookte zalm

1 portie: 152 kcal,
...

1 portie: 152 kcal, eiwitten: 11,6 g koolhydraten: 4,2 g vezels: 3,1 g verzadigde vetten: 2,1 g enkelvoudige onverzadigde vetten: 5,7 g meervoudig onverzadigde vetten: 1,3 g cholesterol: 23 mg. Voor 4 personen l Plaats 2 aubergines gedurende 2 uur in een oven van 180 °C. Laat ze daarna afkoelen en schil ze. l Pel 1 teentje knoflook en snipper het fijn. l Mix de aubergines met 2 eetlepels olijfolie, het sap van een halve citroen en de knoflook tot een gladde puree. l Leg op de puree een sneetje gerookte zalm. l Besprenkel met een paar druppels basilicumolie en bestrooi met parmezaanschilfers.1 portie: 107 kcal eiwitten: 4,6 g koolhydraten: 10,2 g vezels: 1,4 g verzadigde vetten: 2,0 g enkelvoudige onverzadigde vetten: 2,0 g meervoudige onverzadigde vetten: 1,3 g cholesterol: 4 mg. (voor 1,5 liter soep) l Snijd 1 courgette in de lengte doormidden en ontpit ze. l Pel 1 ui en 1 teentje knoflook. Schil 1 aardappel. l Snijd de courgette, de ui, de knoflook en de aardappel in stukken en stoof ze aan in 1 eetlepel Vitelma Finesse. l Bevochtig met 1 liter kippenfond en 1 dl truffelsap, breng op smaak met peper en laat 40 minuten koken. l Mix de soep en voeg een light roomalternatief toe (bijv. Alpro soja Line S Cuisine) l Bestrooi de soep met truffelschilfers.1 portie: 228 kcal eiwitten: 24,7 g koolhydraten: 22,6 g vezels: 6,3 g, verzadigde vetten: 0,8 g enkelvoudige onverzadigde vetten: 2,2 g meervoudige onverzadigde vetten: 1,1 g cholesterol: 66 mg. Voor 4 personen l Bereid een marinade door 1 koffielepel kerriepoeder, 1 eetlepel tamari, 1 eetlepel balsamicoazijn en 1 eetlepel olijfolie te mengen. l Snijd 400 g struisvogelvlees in plakjes en marineer ze. l Was 1/2 Chinese kool, 2 wortelen, 2 tomaten, 1 zoete aardappel. Snijd de kool en de wortelen in dunne reepjes. Snijd de tomaten en de aardappel in kleine blokjes. l Wok het vlees in een hete wokpan en voeg de groentjes, en een beetje gember toe. Laat even goed doorbakken. l Bestrooi voor het serveren met wat zoete maïs en (bij voorkeur) verse koriander.1 portie: 81 kcal eiwitten: 2,0 g koolhydraten: 18,3 g vezels: 5,0 g verzadigde vetten: 0 g enkelvoudige onverzadigde vetten: 0 g meervoudige onverzadigde vetten: 0 g cholesterol: 0 mg. Voor 4 personen l Was een doosje frambozen en 125 g aardbeien. Snijd de grote aardbeien in stukjes. Snijd ook 1 kiwi, een halve papaja, een halve mango, 1 appel (Jonagold) in blokjes. l Pel 1 sinaasappel en verdeel deze in partjes. Verwijder de vliesjes. l Meng het fruit voorzichtig met 8 blaadjes versgehakte munt. l Serveer fris.De recepten werden overgenomen uit het boek 'Hartvriendelijk koken' van Piet Huysentruyt in samenwerking met de Vlaamse Diëtistenvereniging. Het bevat meer dan 150 gezonde, cholesterolarme recepten. Standaard Uitgeverij, 192 p., euro 21,50.A