Huis, word wakker !

De markt van de connected homes, waarmee je je woning kan programmeren en vanop afstand besturen, gaat helemaal door zijn dak: van minder dan één miljard euro in 2010 tot zes miljard vandaag. En dat is nog maar het begin.

Domotica, dat zijn alle technieken en technologieën die automatisering integreren in je leefomgeving. Van besturing, beveiliging, over communicatie, comfort tot energie, enz. Met deze brede definitie is ook je koffiezetapparaat instellen zodat de koffie klaar staat wanneer je uit bed stapt, een vorm van domotica. Evenals bij je vertrek het alarmsysteem met bewegingssensoren en andere detectoren aanzetten. Of met de afstandsbediening de decoder van je tv bedienen. Want zonder het te beseffen, gebruiken we elke dag wel één of ander aspect van onze slimme woning.

En er komt nog veel meer op ons af. In Japan heeft een fabrikant een systeem ontworpen dat niet zou misstaan in een sciencefictionfilm: het wc-deksel opent en sluit automatisch naargelang de bewegingen van de gebruiker, en dat geldt ook voor het doorspoelen. Verder reinigt het systeem de intieme delen van de gebruiker met een zacht straaltje lauw water en neutraliseert het geurtjes. Zelfs een urinestaal analyseren behoort tot de mogelijkheden. De resultaten worden dan doorgestuurd naar je smartphone of meteen ook naar je huisarts. En het spreekt voor zich dat ook de dagelijkse statistieken over je waterverbruik niet ontbreken. Maar of Europa dit type vooruitgang met evenveel enthousiasme zal onthalen, is zeer de vraag.

Kabels en nog eens kabels

Het beroep van elektricien is de laatste jaren danig geëvolueerd. Vroeger volstond het draden op een lamp aan te sluiten. Daar komen nu ook het plaatsen van telefoonverbindingen, internetaansluitingen, kabel-tv, alarmsystemen, enz. bij. Deze diensten vereisen meestal dat er kabels worden gelegd. En dus ligt de conclusie voor de hand: wil je een domoticasysteem dat optimaal geplaatst en performant is, dat mee kan groeien met de technologie, dan denk je daar beter over na nog voor je je huis bouwt. Want dan creëer je meteen de ideale omstandigheden die ervoor zorgen dat je maximaal profijt haalt uit alle domoticatoepassingen: verlichting, verwarming, multimedia, beveiliging,..

In de praktijk zal dergelijk systeem bijvoorbeeld bij een verdacht geluid het licht laten ontbranden in alle kamers te-gelijk. Zo’n systeem laat ook toe een schakelaar een andere functie toe te wijzen wanneer een kamer een andere bestemming krijgt. Vanaf één centraal bedieningspaneel kan je diverse acties ondernemen, zoals de deur op slot doen, het licht aansteken in de woonkamer, de temperatuur verhogen tot 20 graden, het home theater opstarten of het rolluik in de kinderkamer neerlaten. Dit alles met één enkele druk op een knop – als de installatie het toestaat, natuurlijk.

Aankloppen bij een specialist

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is domotica ook in een oud huis mogelijk. Omdat er nooit iemand is dood gegaan van het slopen van een muur en omdat er ook draadloze oplossingen bestaan. In de handel vind je kits waarmee een goeie klussers zelf een installatie kan plaatsen. Maar voor de meesten onder ons blijft het verstandiger om een specialist onder de arm te nemen. Omdat domotica synoniem is voor comfort, gemak en veiligheid, hangt daar een prijskaartje aan vast, dat verschilt naargelang de complexiteit, verfijning en omvang van de installatie. Sommige specialisten zeggen dat je bij een nieuwbouw op 5 tot 12% van de totale kostprijs moet rekenen. Anderen geven een brede raming tussen € 2.500 en € 20.000. Een organisatie als Tecnolec (http://nl.tecnolec.be) toont belangstellenden bij wie ze moeten aankloppen. Om een overzicht te krijgen van de nieuwste ontwikkelingen in de sector, telt slechts één adres: Batibouw, dat in 2015 van 26 februari tot 8 maart de Heizel in Brussel inpalmt.

De slimme afstandsbediening

Jarenlang reikte de slimme woning niet verder dan de fantasie, bleef ze beperkt tot demonstraties op beurzen, of was het een kwestie van ‘eens zot doen’ voor wie het zich – zoals Holywoodsterren en dik betaalde sporthelden – kon veroorloven.

De populariteit van smartphones bracht daarin verandering. Toen Steve Jobs acht jaar geleden (op 9 januari 2007 om precies te zijn) de iPhone voorstelde, was hij zich waarschijnlijk niet bewust van de revolutie die hij daarmee ontketende. Niet alleen omdat hij de weg effende voor mobiel internet, maar omdat hij met zijn slimme telefoon vele tientallen miljoenen consumenten een instrument in handen gaf waarmee ze andere toestellen kunnen bedienen. Vandaag de dag kan je een smartphone best omschrijven als een intelligente afstandsbediening die zowat alles kan aansturen. Daarmee komen veel domoticatoepassingen binnen ieders handbereik, zonder grote werken of astronomische kosten. Een bewijs hiervan wordt geleverd door de zes toepassingen die we in dit artikel van nabij bekijken: de verwarming, het weer, de verlichting, de planten, de muziek en de elektriciteit.

PHILIPPE DESALLE

Partner Content