“Hormonen mogen je leven niet zomaar omgooien!”

“Dat ze eindelijk van dat gedoe van die maandelijkse menstruatie af zijn én dan ook in sommige gevallen van de bijbehorende migraine, dat vinden de meeste patiënten het enige lichtpuntje aan de menopauze”, vertelt huisarts Tania Vermeulen uit Asse. “Meestal komen ze hier te rade omwille van opvliegers en onregelmatige bloedingen. Als ze tenminste niet na hun vijfenveertigste nog altijd de pil als contraceptie zijn blijven gebruiken (dat wordt door de meeste artsen afgeraden, nvdr). Want als ze dat wel doen, dan is de kans groot dat ze enkel tijdens de pilvrije week typische menopauzeklachten krijgen. De pil legt namelijk het hele hormonale systeem van een vrouw plat en maskeert zo de start van de perimenopauze.”

“Naast de onregelmatige bloedingen en de opvliegers klagen veel vrouwen erover dat ze zich in het algemeen minder goed voelen, minder fut hebben, slechter slapen, depressieve gevoelens hebben. Ik probeer dan naar hun manier van leven te polsen, want uiteindelijk is het makkelijk om alles op de menopauze te schuiven. Vrouwen van 51, 52 jaar hebben vaak andere redenen om depressief te worden. Niet voor niets vormen ze de zogenaamde sandwichgeneratie, die zowel voor de ouders als voor het eigen gezin zorgt en zo snel overbelast raakt.”

“De meeste patiënten staan eerst huiverig tegenover een hormonenbehandeling. Dat komt door alle heisa van jaren geleden, toen vrouwen soms 10 of 15 jaar hormonen voorgeschreven kregen tegen osteoporose. Inmiddels schrijven we veel kortere behandelingen voor van lagere doseringen, zodat het risico helemaal niet zo groot is.”

“Het is jammer dat vrouwen maar zelden over seksuele klachten beginnen. Daarom breng ik dat vaak zelf aan, dat vaginale droogheid een typische menopauzeklacht is en dat er efficiënte medicatie voor bestaat zoals de zetpil, die maar één keer per week moet gebruikt worden.”

“Toch is mijn ervaring dat de meerderheid van mijn patiënten niet zo dol is op alternatieve toediening van hormonen door een gel, een patch of een zetpil. De oestrogeenspray heb ik zelfs nog nooit voorgeschreven. Bijna uitsluitend patiënten die alles zo natuurlijk mogelijk willen aanpakken, zien dat smeren en plakken zitten, omdat die hormonen niet langs de lever moeten. Maar meestal kiezen vrouwen voor gewone pilletjes. Vooral als ze zowel progesteron en oestrogeen moeten nemen. Dat kan in één pil of in combinaties met gel of een patch of zo, maar dan kiezen ze meestal voor die ene pil per dag.”

Nogal wat vrouwen hebben de neiging om menopauzeklachten te beschouwen als een noodzakelijk kwaad en – zoals ze hun moeders zagen doen – in stilte te lijden. “Dat is jammer”, vindt dr. Vermeulen. “Ze kunnen geholpen worden, er zijn nu oplossingen die vroeger niet be-stonden en als je geen hulp zoekt, dreig je in een negatieve spiraal van vermoeidheid en depressie terecht te komen. Want nachtelijke opvliegers veroorzaken een slechte slaap en dat heeft invloed op het gemoed. Zo gaat die menopauze een veel grotere plaats in je leven innemen dan redelijk is. Eigenlijk moet je je spiegelen aan vrouwen als An Nelissen, in haar boeken en theater-shows. Die toont aan dat hormonen je leven niet zomaar mogen omgooien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content