Honing, bron van energie

De nectar uit bloemen wordt in de bijenkorf omgezet in honing. Omdat hij van bij tot bij wordt doorgegeven, wordt de nectar ook verrijkt met enzymen voor hij in een bijencel wordt gestockeerd. Onder invloed van de enzymen wordt de sacharose in de nectar omgezet in glucose en fructose, die rechtstreeks door ons organisme kunnen worden opgenomen. Door die glucose levert honing erg veel energie en beschermt hij tegen de kou. Fructose wordt opgeslagen in de lever en draagt bij tot het energiemechanisme, waardoor honing ook ideaal is voor sportlui. Maar iedereen doet er goed aan wat vaker honing op tafel te zetten, vindt Magali Culot. Omwille van de vitamines, de spoorelementen (die de binding van calcium en magnesium bevorderen), de kiemdodende werking én het heilzame effect op de darmflora (honing gaat gisting tegen en regelt de darmtransit). En het goud uit de bijenkast heeft nog meer troeven: honing verzacht reuma, regelt de hartfunctie, beschermt de luchtwegen, houdt het zenuwstelsel gezond,...

Prima wondgenezer

Honing is een uitstekend antisepticum en wordt in tal van landen in ziekenhuizen gebruikt om wonden en zweren te genezen. Pionier in dit domein is professor Bernard Descottes (universitair ziekenhuis Limoges) die 25 jaar lang (1984-2009) onderzoek deed bij meer dan 3.000 patiënten. Daaruit bleek dat tijmhoning wondhelend en bacteriedodend werkt. Hij stelde vast dat bij brandwonden en andere vormen van weefselherstel het litteken nagenoeg onzichtbaar werd.

Ook in België wordt honing aangewend, onder meer in het Militair Hospitaal van Neder-over-Heembeek, waar men zalf gebruikt om chronische wonden te verzorgen. Ook in de huisartsgeneeskunde heeft honing een plaatsje veroverd. “Ik gebruik soms steriele honing om moeilijke wonden of doorligwonden met multiresistente kiemen te verzorgen, omdat honing troeven heeft waarover antibiotica niet beschikken”, klinkt het bij dokter De Bodt.

Contra-indicaties

“Toch zijn er voor het gebruik van honing ook twee contra-indicaties”, waarschuwt Magali Culot. “Honing mag je niet geven aan baby’s jonger dan een jaar omdat hun spijsverteringsstelsel nog niet matuur is. Het kind kan door de sporen infantiel botulisme oplopen. Ook diabetici moeten er behoedzaam mee omspringen (maximum één eetlepel per dag), al heeft honing een lagere glykemie-index en een lagere insuline-index dan suiker. Diabetici kiezen bij voorkeur met water aangelengde acaciahoning, omdat die meer fructose bevat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content