Hoeveel hebt u nodig en waarom?

De voedingsbehoeften zijn erg persoonlijk. Ze zijn onder meer afhankelijk van leeftijd, gewicht, lengte, geslacht, fysieke activiteit enz. Een zwangere vrouw heeft andere behoeften dan een oudere man, zoveel is duidelijk. Toch zijn er gemiddelden bepaald die een leidraad kunnen vormen. Voor de vitamines, mineralen en spoorelementen werd telkens een ‘Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid’ (ADH) vastgesteld. Die geeft aan welke hoeveelheid de meerderheid van de bevolking elk dag nodig heeft.

VITAMINES

De vitaminen van de B-groep en vitamine C zijn wateroplosbaar. Een teveel wordt geëlimineerd via de urine. De vitamines A, D, E en K zijn vetoplosbaar. Zij worden gestockeerd in het lichaamsvet en mogen bijgevolg niet in te grote hoeveelheden gebruikt worden.

n Vitamine A of retinol

Waarvoor? Speelt een rol bij het gezichtsvermogen (een tekort kan nachtblindheid veroorzaken) en speelt een rol bij de groei.

Hoeveel? 800 microgram.

Betacaroteen is een voorloper van vitamine A, met een sterke antioxidante werking. Als omzettingsfactor geldt 6 microgram betacaroteen komt overeen met 1 microgram retinol.

n Vitamine B1 of thiamine

Waarvoor? Belangrijk bij de afbraak van suikers en onmisbaar in de energiehuishouding. Het is een onontbeerlijk co-enzym voor meer dan 20 enzymen. Tekorten zijn verantwoordelijk voor zenuwontsteking, slechte spijsvertering, lichamelijke en intellectuele vermoeidheid. Thiamine vermindert ook de nefaste invloed van alcohol.

Hoeveel? 1,4 mg

n Vitamine B2 of riboflavine

Waarvoor? Belangrijk voor het celmetabolisme en de opname van suikers via de darm. Een tekort leidt tot afname van de gezichtsscherpte (cataract) en mondkwalen (bijv. kloofjes in de mondhoeken).

Hoeveel? 1,6 mg

n Vitamine B3 of nicotinamide

Waarvoor? Beïnvloedt het centraal zenuwstelsel en de gezondheid van de huid.

Hoeveel? 18 mg

n Vitamine B5 of pantotheenzuur

Waarvoor? Onmisbaar voor de energieproductie en een belangrijke factor in de stofwisseling van koolhydraten, vetten en aminozuren.

Hoeveel? 6 mg

n Vitamine B6 of pyridoxine, pyridoxal of pyridoxamine

Waarvoor? Speelt een rol bij de vorming van hemoglobine en het metabolisme van aminozuren.

Hoeveel? 2 mg

n Vitamine B8 of biotine

Waarvoor? Is nodig als katalysator voor biochemische processen. Is aangewezen bij slapeloosheid, vermoeidheid, depressie,...

Hoeveel? 0,15 mg

n Vitamine B9 of foliumzuur

Waarvoor? Speelt een essentiële rol in de bloedregeneratie en het metabolisme van bepaalde aminozuren. In het begin van een zwangerschap is foliumzuur belangrijk om een open ruggetje bij de foetus te voorkomen.

Hoeveel? 200 microgram

n Vitamine B12 of cobalamine

Waarvoor? Verantwoordelijk voor de kwaliteit van de rode bloedlichaampjes en het goed functioneren van het centrale zenuwstelsel. Het is ook betrokken bij de aanmaak van ons erfelijk materiaal.

Hoeveel? 1 microgram

n Vitamine C of ascorbinezuur

Waarvoor? Activeert de natuurlijke afweer en bevordert de opname van ijzer. Beschermt tegen vrije radicalen. Vitamine C is betrokken bij het goede verloop van veel reacties in het lichaam.

Hoeveel? 60 mg

n Vitamine D of calciferol

Waarvoor? Regelt het metabolisme van calcium en fosfaat en is bijgevolg onmisbaar voor de botvorming.

Hoeveel? 5 micrigram

n Vitamine E of tocoferol

Waarvoor? Speelt een rol bij de werking van de geslachtsorganen en de vruchtbaarheid. Is een belangrijke antioxidant.

Hoeveel? ADH 10 mg

n Vitamine K

Waarvoor? Onmisbaar bij bloedstolling en botvorming

Hoeveel? geen ADH voor volwassenen

MINERALEN EN SPOORELEMENTEN

Algemeen: infuusvoeding, vegetarisch eten, erfelijke stoornissen en de ziekte van Crohn vergen vaak een aanvulling van deze elementen.

n Magnesium

Waarvoor? Magnesium is vooral bekend als middel tegen spasmofilie en wordt ook gebruikt tegen hartkloppingen. Is een goed middel tegen alle vormen van geestelijke en lichamelijke vermoeidheid, stress, intensieve sportbeoefening, enz.

Hoeveel? 300 mg

n IJzer

Waarvoor? Is een basisbestanddeel van hemoglobine. IJzertekort veroorzaakt bloedarmoede en kan uitmonden in extreme vermoeidheid. Speelt ook een rol in de strijd tegen infecties.

Hoeveel? 14 mg

n Zink

Waarvoor? Is aangewezen bij vermoeidheid, apathie, herstelperiode na een ziekte.

Hoeveel? 15 mg

n Mangaan

Waarvoor? Is belangrijk voor het beendermetabolisme, de energieproductie en de ontwikkeling van hormonen.

Hoeveel? 3,5 mg

n Koper

Waarvoor? Helpt bij de vorming van de rode bloedlichaampjes en komt tussen in de vermindering van het cholesterolgehalte. Aangewezen bij toestanden van zware vermoeidheid en bloedarmoede. Ook bij sommige vormen van haaruitval.

Hoeveel? 1,1 mg

n Selenium

Waarvoor? Speelt een belangrijke rol bij de bescherming van onze cellen tegen oxidatie door vrije radicalen.

Hoeveel? 70 microgram

n Jodium

Waarvoor? Is een noodzakelijk bestanddeel van de schildklierhormonen.

Hoeveel? 150 microgram

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content