© getty images

Hoe zet je je geld aan het werk?

De energieprijzen swingen de pan uit, de inflatie gaat door het dak. Moet je dan investeren in een energiezuinige woning? Of beleggen in waarde-aandelen, de pijlers van een inflatiebestendige portefeuille?

“Het lijkt erop dat de negatieve evolutie van de financiële markten sinds begin 2022 de beleggingsdrang van de Belgen in de kiem heeft gesmoord. Ongeveer 50% van de respondenten van onze peiling zegt in 2023 minder geld te hebben om te beleggen”, aldus Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België.

Het zijn moeilijke tijden voor spaarders en kleine beleggers. Volgens de Financiële Gemoedsrust Barometer van levensverzekeraar NN was het moreel van de Belgen nog nooit zo laag. Een derde van onze landgenoten moest de voorbije zes maanden zijn spaargeld aanspreken om de eindjes aan elkaar te knopen, met de inflatie en de hoge energiefacturen als hoofdschuldigen.

En voor wie nog wel geld over heeft, is het koffiedik kijken. “Ik heb net mijn flat verkocht en ik heb geen idee wat ik met mijn geld moet aanvangen”, geeft een lezeres toe. Tja, wat doe je best? Een wonderoplossing bestaat helaas niet. Eén ding is wel duidelijk: geld beleggen met kapitaalgarantie, dat op elk moment beschikbaar is, met een rendement hoger dan de inflatie, en dat alles zonder risico... dat is je reinste sciencefiction!

Het spaarboekje?

Het is geen oplossing als belegging, maar een rekening uit voorzorg. Je hoeft op een spaarrekening slechts het equivalent van zes maanden salaris of inkomen aan te houden, tenzij je in de nabije toekomst geld nodig hebt voor de financiering van een project. Je spaarcenten op een spaarrekening parkeren met een rendement van 0,11% komt, gezien de huidige inflatie van twee cijfers, neer op jezelf langzaam pluimen. Nu de Europese Centrale Bank is gestart met renteverhogingen, wordt verwacht dat de spaarrente in 2023 zal stijgen. Maar die bescheiden stijging zal de inflatie niet compenseren, verre van.

Hoe zit het met obligaties?

Zij zijn een van de mogelijkheden in een gediversifieerde portefeuille. Maar ook hier is het pessimisme troef. Volgens de ING-barometer vindt amper 23% van de Belgen dat het nu een goed moment is om hierin te beleggen. En dit ondanks de stijging van de langetermijnrente. De rente op Belgische staatsobligaties op tien jaar, bijvoorbeeld, is gestegen tot 3%, een niveau dat al jaren niet meer is gezien.

Beleggen op de beurs?

Meer dan de helft van de beleggers geeft aan dat de financiële situatie van hun gezin de afgelopen drie maanden is verslechterd. Logisch nu het rendement van aandelenportefeuilles is gedaald. “Wat betreft de beursverwachtingen blijft het verwarring troef”, analyseert Peter Vanden Houte. Nauwelijks 14% gelooft in een stijging. Het lijkt erop dat het algemene vertrouwen in de aandelenmarkten is geslonken. Niet te verwonderen dus dat slechts 21% van de ondervraagde beleggers denkt dat dit een goed moment is om in risicovollere sectoren te beleggen.

Er zijn momenteel wel goede zaakjes te doen, maar daar moet je een neus voor hebben en veel ervaring of erg goed geadviseerd zijn. En steeds voor ogen blijven houden dat er altijd risico’s aan verbonden zijn. Want wie had de oorlog in Oekraïne of covid kunnen voorspellen?

Je geld richting geven via fondsen?

Afhankelijk van je risicoprofiel kan je je altijd op fondsen richten om je portefeuille te diversifiëren. Fondsen zijn een oplossing op lange termijn. Maar ook deze vorm van beleggen brengt uiteraard risico’s met zich mee. Aandelenkoersen kunnen snel dalen en voor onrust zorgen, zelfs al bestaan er ook gemengde fondsen (aandelen en obligaties) om volledige blootstelling te vermijden.

Naast diversificatie kan je ook met duurzame en ethische fondsen je geld een bepaalde richting uit sturen. Er komen almaar meer initiatieven. Zo lanceerde BNP Paribas Fortis een ‘filantropisch’ fonds dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting: Impact Together. Elk jaar wil de bank een deel van de inkomsten afstaan die door verantwoorde investeringen werden gegenereerd. De beleggers hoeven dit niet te betalen: de beheerskosten stijgen niet.

Belfius van zijn kant heeft net Equities Innov=Eat opgestart, een nieuw internationaal aandelenfonds dat zich richt op bedrijven die bijdragen tot de duurzame productie van voldoende voedsel en/of gezondere voeding leveren. De realiteit is wel dat dit fonds zich richt tot beleggers “die zich voldoende bewust zijn van de risico’s die inherent is aan de aandelenmarkt (...). Mogelijk niet geschikt voor wie van plan is om er binnen de zes jaar uit te stappen.”

Investeren in je eigen energiebesparing?

Kan je dan helemaal niets doen om je geld te laten groeien zonder aanzienlijke risico’s te nemen? Toch wel. Een interessante tip als je eigenaar van een woning bent: investeer in je eigen energiebesparing. Door de hoge energiekosten bedraagt de terugverdientijd van dergelijke investeringen slechts enkele jaren. Ondanks het einde van de terugdraaiende teller en de gestegen prijzen voor zonnepanelen, is investeren in de installatie van een gemiddeld aantal zonnepanelen al na vijf jaar terugverdiend. Bovendien stijgt je huis in waarde. “Het EPB-certificaat heeft intussen een grotere impact op kopers dan de eigenschappen van het huis”, zegt Pieter Allegaert, directeur bij Century 21. En ook verhuurders die een energieverslindende woning verhuren, worden financieel gestraft.

Je geld op een spaarrekening parkeren met een rendement van 0,11% komt neer op jezelf langzaam pluimen.

Het is dan ook geen verrassing dat een recente studie van Axa Bank aanstipt dat “de meeste eigenaars ondertussen al hebben geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van hun woning”. En die trend houdt aan. Want ondanks de stijgende materiaalkosten en langere leveringstijden “plannen 7 op de 10 eigenaars ten minste één investering in de komende 5 jaar”. In volgorde van belangrijkheid gaat het om het dak, de vloer of de muren isoleren, zonnepanelen of een zonneboiler installeren, of ook nog een thuisbatterij, slimme apparaten en een warmtepomp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content