Hoe verbeter ik mijn geheugen (nog meer)?

Op een leeftijd dat ervaring en kennis enorme troeven zijn, is ons vermogen om daaruit te putten onmisbaar en de noodzaak om dat te vrijwaren evident.

Goed nieuws: uit recent onderzoek blijkt de leeftijd veel minder een oorzaak van de teloorgang van het geheugen te zijn als tot nu toe werd aangenomen. Vooral fysiologische en psychisch/sociale problemen liggen aan de basis. En daarbij gaat het niet alleen om voor de hand liggende ziektes als alzheimer, maar ook meer banale lichamelijke problemen zoals een slechte bloedcirculatie, slaapgebrek of – vooral bij mannen – pieken in de hormoonhuishouding. Kwalen waarvoor dus medische hulp kan worden ingeroepen. Bij de psychische oorzaken speelt depressie een belangrijke rol, maar ook eenzaamheid, zo blijkt uit een Harvardstudie. De proefpersonen die sociaal het meest actief waren, bleken na zes jaar beduidend minder geheugenproblemen te hebben dan de andere.

Amerikaans onderzoek bij mensen tussen de 70 en 90 leverde enkele maanden geleden nog meer interessante informatie op. Proefpersonen die tussen hun 50ste en 65ste veel tijd aan lezen, spelletjes of knutselhobby’s hadden besteed, bleken 40% minder kans op geheugenverlies te hebben. Mensen die ook op latere leeftijd bezig bleven met dergelijke activiteiten, konden het risico blijven verkleinen. Te veel tv-kijken echter had een ronduit negatieve invloed: wie meer dan 7 uur per dag tv keek, had dubbel zoveel kans om geheugenverlies te ontwikkelen.

Kritiek

De boodschap is duidelijk: hoe meer hersenactiviteit, hoe kleiner de kans op een verminderend geheugen. Dat idee is massaal opgepikt door ontwerpers van spelletjes en andere breinkrakers, die breintrainingen tot een echte industrie hebben uitgebouwd. Zo’n commercialisering veroorzaakt uiteraard ook tegenwind: begin dit jaar publiceerden onderzoekers van de Amerikaanse gezondheidsorganisatie Lifespan een studie die breintraining haast schadelijke gevolgen toedichtte: het team van onderzoeker Peter Snyder bestudeerde tien studies naar het nut van breingymnastiek en oordeelde dat ze te beperkt waren, dat de proefpersonen te weinig opgevolgd werden en dat het bewijs voor hun efficiëntie ontbrak. Ze zouden zelfs schadelijk kunnen zijn, beweerden de onderzoekers. Het geld en de tijd die mensen in zo’n programma’s steken, besteden ze niet aan gezondere dingen zoals lichaamsbeweging en dat heeft een grotere invloed op de mentale gezondheid en de sociale interactie.

Hoewel de studie van Lifespan spectaculaire krantenkoppen haalde, heeft ze helemaal niet bewezen dat breinoefeningen niets opleveren. En tegenover die studie staan een heleboel onderzoeken die aangeven dat mentaal bezig blijven hoe dan ook dementie lijkt te vertragen.

Tot de heren wetenschappers het eens worden, kunnen we ons voordeel doen met het stimuleren van de hersenactiviteit, in een gezonde combinatie met lichaamsbeweging en uitgebreide sociale contacten.

Hersenkrakers!

Plus Magazine lanceert een gevarieerd gamma hersenkrakers, gericht op het versterken van uw geheugen. Surf naar www.plusgeheugen.be en geniet!

Ariane De Borger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content