Hoe omgaan met iemand die depressief is?

De rol die familieleden en vrienden kunnen spelen bij depressiviteit, is uiterst belangrijk. Enkele tips.

Depressie is een ziekte die moet, en ook doeltreffend kan behandeld worden. Praat daarover met de persoon in kwestie. Hij of zij moet inzien dat een depressie geen teken van zwakheid is en dat er wel degelijk iets aan te doen is.

Gun de persoon in kwestie het recht om depressief te zijn. Wie in een acute depressie zit, kan niets, heeft geen energie en voelt zich ellendig. Op dat moment heeft hij of zij verzorging nodig, en begrip.

Denk als partner, ouder of kind niet dat u tekortgeschoten bent.

Laat blijken dat hij of zij steeds op u kan rekenen.

Zoek hulp. Tracht de depressieve persoon te overtuigen om met de huisarts, een psycholoog of een psychiater te praten.

Als u door de hulpverleners niet spontaan betrokken wordt bij de behandeling, eis dan uw plaats op. U bent belangrijk!

Besef dat iemand die depressief is daar niet aan kan verhelpen. Plotse huilbuien, onverklaarbare boze uitvallen en hopeloze uitspraken – het heeft toch allemaal geen zin – zijn niet ongewoon.

Neem indien nodig wat taken over. In de acute fase kan een depressieve heel weinig. Ook vergeetachtigheid en nauwelijks luisteren naar wat anderen zeggen, zijn typische symptomen.

Laat de persoon in kwestie zelf ook wat dingen doen die hij aankan waardoor hij zich minder nutteloos voelt. Maak hierover concrete afspraken.

Prijs elke vooruitgang, hoe klein die ook is.

Beperk goedbedoelde, opbeurende adviezen zoals “Kop op, jongen. Het gaat wel over.” Zij hebben vaak een averechts effect.

Zorg ervoor dat de depressieve persoon zijn medicatie volgens voorschrift neemt en zijn afspraken met dokter, psycholoog of psychiater nakomt.

Behoed een depressieve persoon voor bezoek dat maar doorratelt en zeurt. Meestal heeft de persoon zelf niet de kracht om zich hiervan af te schermen en het kan hem nog dieper in de put helpen.

Bied vooral een luisterend oor. Toon begrip zonder altijd advies te willen geven. Blijf als vriend(in) of familielid regelmatig bellen of op bezoek gaan, ook al krijgt u niet meteen een dolenthousiaste reactie.

Probeer regelmatig samen ontspannende, leuke dingen te doen: winkelen, wandelen, fietsen.

Neem voldoende tijd voor uzelf. Tracht de zorg met anderen te delen, zowel affectief als praktisch. Hulp inroepen (bijv. gezinshulp) is absoluut geen schande.

Geef uw eigen ontspanning, bezigheden en sociale contacten niet op.

Probeer niet te kritisch te zijn maar ook niet te zeer betrokken.

Tracht uw eigen gevoelens van boosheid en onmacht vanwege de situatie te aanvaarden.

Zin in seks is een van de eerste dingen die verdwijnen bij een depressie. Reken uw partner daar niet op af. Blijf affectie en tederheid tonen, knuffel hem/haar eens zonder seks te verwachten.

Zelfmoordideeën zijn geen zeldzaamheid bij depressie. Neem ze ernstig en zoek professionele hulp. Het gezegde dat wie over zelfmoord praat nooit echt zelfmoord zal plegen, is een fabel. Wie een zelfmoordpoging onderneemt, wil niet noodzakelijk echt dood, maar wil vooral niet verder leven zoals het nu gaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content