Hoe leuk is een ‘oude’ papa?

Mannen die rond hun vijftigste apetrots vader worden, zijn geen zeldzaamheid meer. Maar is de situatie tien of vijftien jaar later nog altijd zo leuk? Plus Magazine sprak met vaders van 60+, met hun tienerkinderen en met een psychologe.

NOËL VAN QUATHEM (64) HEEFT EEN ZOON VAN 11

“Ik had twee dochters bij mijn eerste echtgenote. Toen ze me verliet was ik helemaal ontredderd”, vertelt Noël Van Quathem (64) uit Knokke-Heist. “Na enkele jaren heb ik An ontmoet. Het klikte geweldig tussen ons, ook al is ze 22 jaar jonger. Ze wilde eerst geen kinderen, maar ik voelde dat ze zich wegcijferde en dat we iets misten. Toen Timothy geboren werd, was ik 52. Ik was supergelukkig en tegelijk dacht ik: zal ik lang genoeg leven om goed voor hem te kunnen zorgen?”

We zijn nu bijna twaalf jaar verder. Leeft u nog met die angst?

Noël: “Nee, ik geniet nu van elke nieuwe fase in zijn leven. Ik geef grif toe dat ik veel meer tijd aan hem besteed dan indertijd aan mijn dochters, omdat ik toen een heel drukke baan had. De eerste jaren heb ik hem oneindig vaak op mijn schouders gedragen en nu is hij mijn coach geworden voor de laptop, de iPhone en de iPad. Toen ik 60 jaar werd, zei hij me: Papa, voor mij blijf je altijd 60. Sedertdien krijg ik bij mijn verjaardag altijd een kaartje met Proficiat met je 60ste verjaardag! Mijn enige probleem is zijn huiswerk. Het lukt me niet, hem daarbij te helpen. Ik ben niet meer mee met zijn leerstof.”

Zijn er nooit mensen die denken dat u zijn opa bent?

Noël: “Nee, echt niet. Dankzij Timothy’s school en zijn buitenschoolse activiteiten hebben we een nieuwe kennissenkring van allemaal jongere ouders (beginnende veertigers) opgebouwd. Iedereen aanvaardt me als een vader zoals een andere. Voor An is dat ook leuk, want zo heeft ze vrienden in haar leeftijdsgroep.”

Timothy, vind jij het niet jammer dat je je vader nooit jong hebt gekend?

Timothy: “Ik vind hem niet oud en niemand in de klas lacht me hierom uit. De vader van een goede vriend van mij is trouwens bijna even oud als papa. Ik voel me zelfs meer bevoorrecht dan mijn klasgenoten. Ik mag van mijn vader meer dan zij. Hij heeft veel tijd voor mij en ik krijg sneller van hem iets gedaan dan van mijn mama! Alleen is het niet leuk dat hij zo snel in slaap valt voor de televisie. Ik zou liever iets met hem uitkijken en erover praten.”

Je zult je vader waarschijnlijk ook sneller verliezen dan je vrienden...

Timothy: “Ja, ik heb daar wel schrik van. Daarom zeg ik hem zo dikwijls: Papa, stop toch met roken!”

DONALD SCHOCKAERT (62) HEEFT EEN DOCHTER VAN 14:

“Toen Robin nog een kleuter was, vroegen mensen wel eens Is dit je opa? Maar nu gebeurt dat niet meer”, lacht Donald Schockaert (62) uit Gentbrugge. Zijn dochter Robin wordt binnenkort 15. Ze is geboren uit zijn tweede huwelijk met Veronique die 14 jonger is dan hij. Via zijn oudste zoon Kristof (uit zijn eerste huwelijk) is hij al grootvader van twee kleinkinderen. “Robin is geboren toen ik 48 was. Veronique en ik hadden toen al een dochter (Orphey, nu 22). Op een gegeven moment zagen we echter nogal wat vrienden en kennissen die kinderen kregen, ook bij mannen die ouder waren dan ik. En dat werkte aanstekelijk!”

Is vader worden rond je 50ste anders dan rond je 25ste of 30ste?

“In vele opzichten wel. Bij Robin heb ik meer dan bij mijn oudere kinderen het gevoel gehad dat dit mijn genen zijn, mijn toekomst. Ik cijfer mezelf ook meer weg. Vroeger zou ik makkelijker voorrang gegeven hebben aan een film op de televisie, vandaag sta ik meteen klaar als ze zegt: Pa, willen we samen dit of dat doen?”

Jij bent gemiddeld twintig jaar ouder dan de vaders van haar vriendinnen. Ziet Robin jou als een “oude pee”?

“Integendeel! Ik luister al heel mijn leven naar de nieuwste muziektrends. Oldies en classics zeggen me weinig. De vriendinnen van Robin waren heel verbaasd dat ik luister naar groepen als Vampire Weekend en Arcade Fire. Ik ga met haar naar optredens van Balthazar en School Is Cool. Daarom vindt ze me jonger dan de vaders van haar vriendinnen. Alleen over vriendjes praat ze niet – dat onderwerp bespreekt ze alleen met haar moeder.”

Doe jij speciale inspanningen om er jonger uit te zien dan je bent?

“Neen. Alleen heb ik dankzij Robin wel het gevoel dat ik niet meer ouder word. Ik zie mannen van mijn leeftijd verzuren en in hun schelp kruipen. Mijn dochter – en mijn job (ik ben penitentiair beambte) – behoeden me ervoor een bange blanke man te worden. Ze houdt mijn geest up-to-date. Eigenlijk ben ik met mijn vrouw en drie kinderen nog nooit zo gelukkig geweest als vandaag...”

Ludo Hugaerts

“Dankzij Timothy heb ik een jongere kennissenkring gekregen”

“Robin vindt mij jonger dan de vaders van haar vriendinnen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content