© GETTY IMAGES

Hoe herken ik een maagzweer?

“Mijn moeder moest plots bloed braken en had ook bloed in de stoelgang. Achteraf bleek het om een maagzweer te gaan. Hoe kan je zoiets tijdig herkennen?”

Ondanks de naam, is een maagzweer helemaal geen zweer zoals we die kennen op de huid. Je kan ze beter vergelijken met een aft of met een wondje van de maagwand. “Zo’n maagzweer geeft een aantal typische klachten, zoals soms heftige pijn ter hoogte van het midden van de buik, net boven de navel. Vooral bij een lege maag, zoals ’s nachts of tegen de ochtend, kan een maagzweer erg opspelen. Met wat voeding in de maag zijn de klachten doorgaans minder. Ook zure oprispingen komen vaak voor door een overmatige zuurproductie van de maag. Geen wonder dat een maagzweer ook nefast is voor de eetlust”, beschrijft huisarts prof. Dirk Devroey (VUB) het probleem.

Is er sprake van zwarte stoelgang, dan kan dat erop wijzen dat de maagzweer tot een maagbloeding heeft geleid en moet je meteen een arts raadplegen.

Geen stressprobleem

Maagzweren worden nogal eens gelinkt aan stress en een te jachtig leven, maar dat is een misvatting. “Meestal is de boosdoener de maagbacterie Helicobacter pylori. Veel mensen worden in de loop van hun leven met deze bacterie geïnfecteerd, maar bij sommigen triggert ze later een maagzweer, terwijl dat bij anderen niet zo is. Daarnaast is ook medicatie een gekende oorzaak. Vooral het langdurig gebruik van onder meer ontstekingsremmers (NSAID’s) zoals ibuprofen, diclofenac, en van aspirine en cortisone. In bepaalde gevallen kan stress een rol spelen, maar dan gaat het om puur fysieke stress, zoals een heupfractuur, waarop de maag dan reageert.”

Behandelen en voorkomen

Een maagzweer kan goed worden behandeld met medicatie. Zogeheten protonpompremmers (PPI’s), die de maagzuurproductie verminderen, pakken de klachten vrij snel aan. Intussen beperk je best te gekruide of zure voeding, koffie, alcohol en koolzuurhoudende dranken die de maag irriteren.

“Blijft de pijn aanhouden, dan laat je best via een gastroscopie controleren of Helicobacter pylori in het spel is. Ook maagtumoren kunnen zo worden uitgesloten. Wanneer Helicobacter pylori aan de basis ligt, is een bijkomende behandeling nodig met twee types antibiotica. Na enkele weken tot twee maanden ben je volledig genezen.”

Kan je zelf iets ondernemen om je maag te beschermen tegen herval? “In beperkte mate wel. Door niet te roken en voeding die al te zeer de maag prikkelt te beperken. Let er verder op dat je ontstekingsremmers nooit nuchter slikt, maar altijd bij de maaltijd.”

Heb je ook een gezondheidsvraag? Stuur ze dan naar redactie@plusmagazine.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content