Het Sibeliusmonument in het Töölö-district, vlakbij het populaire zandstrand Hietaranta. © getty images

Hip Helsinki

De Finse hoofdstad Helsinki is een hippe stad met een unieke foodscene. Doe daar nog een stevige brok architectuur en design bij en je bent vertrokken voor een originele citytrip.

Wij hebben Manneken Pis, zij hebben Havis Amanda, een beeld van een sexy diva, dat in 1908 de gemoederen in beroering bracht. Het beeld op Kauppatori was té naakt en té sensueel. Moeilijk te geloven dat de saunagrage Finnen naakt een probleem vonden. Maar ondanks alle ophef staat ze er nog steeds en is ze uitgegroeid tot het symbool van de stad. De Finnen noemen haar Havis Amanda of lieveling van de zee. Een zee die Helsinki langs drie kanten begrenst en ook nog eens diep de stad binnendringt.

STAD AAN HET WATER

Blauwe lucht, een zacht briesje, uitgelaten mensen, er hangt een goeie vibe op het terras van koffiehuis Johan & Nyström in de Kanavarantastraat. Oude pakhuizen werden er omgebouwd tot hippe cafés en restaurants, met uitzicht op houten driemasters in de idyllische Noordhaven of Pohjoissatama. Het is alsof je naar een plaatje van een Ravensburgerpuzzel kijkt. Dat Helsinki een stad aan de zee is, wordt snel duidelijk wanneer we worden lastiggevallen door een meeuw. Niet wij maar onze croissant is het doelwit. ’s Avonds keren we terug naar deze blitse wijk en schuiven onze voeten onder tafel bij Shelter. Zelfs op een doordeweekse avond zit dit trendy restaurant nokvol en de mensen komen hier niet alleen voor het mooie uitzicht op de jachthaven. De jonge chef Antti Asujamaa serveert ons kunstig gepresenteerde gerechten, overheerlijk en op de wijn na erg betaalbaar.

De houten Kamppi-kapel.
De houten Kamppi-kapel.© belgaimage

ARCHITECTUURPARELS

Het hippe zeemanskwartier Katajanokka wordt overheerst door de grootste orthodoxe kerk van Noordwest-Europa, de Oespenski-kathedraal (1868). De bakstenen mastodont met groene uivormige koepels is een aandenken aan Rusland, waar Finland van 1809 tot 1908 deel van uitmaakte. Het is de favoriete picknickplek van de Finnen, met uitzicht over de hele stad en de omliggende eilanden. Een ander indrukwekkend oriëntatiepunt is de neoclassicistische Lutherse Domkerk, een eerbetoon aan de Russische tsaar Nicolaas I en een echte toeristenmagneet.

Ook het station met z’n geometrische reuzen en lichtgevende wereldbollen schreeuwt om aandacht. Dit architectonische meesterwerk toont de overgang van de Finse art nouveau naar de art deco. Van een heel andere orde is de minimalistische Kamppi-kapel. Het gladde houten gebouw oogt als een gigantische eierdop. Binnenin voelt het als een echte cocon waar de stilte je letterlijk omhelst. Het is een verfrissend rustpunt op het drukke Narinkkaplein.

DE LEUKSTE WIJKEN

Als je buiten de Noordhaven nog meer trendy buurten wil uitkammen, dan staat Kallio bovenaan de lijst. Ooit een arme wijk, maar sinds artiesten en jongeren er zich vestigden, een hipsterwalhalla met ontelbare vintage shops, trendy bars, galerijtjes en gezellige koffietenten. Leuk detail: het is er een stuk goedkoper dan in de rest van de stad. In het zuiden flaneren we door Huvilakatu, de mooiste straat van de rijkste en oudste wijk van Helsinki, het Ullanlinna district, met statige art-nouveauhuizen. Ons hotel, het eigentijdse Lilla Roberts, ligt dan weer midden in Punavuori, het kloppende hart van de designbuurt. Het oude politiekantoor werd omgebouwd tot een van de hipste hotels van de stad, waar je bovendien uitstekend kan eten. Deze wijk is een droom voor design aficionados. Zowel trendsetters als trendzoekers vinden hier hun dada. Alles draait er rond kunst, antiek en vormgeving. Met als kers op de taart het oudste designmuseum van Europa.

Boten spotten in de haven.
Boten spotten in de haven.© belgaimage

EILANDHOPPEN

Een stad aan zee, dat vraagt om eilandhoppen. Op de Beautiful Canal Route is het druk: ferry’s, zeilboten, kleine en grote jachten varen er kriskras door elkaar. Vanop het water worden we getrakteerd op de mooie skyline van Helsinki, waar de Lutherse Domkerk en de Oespenski-kathedraal als een opgestoken duim alle aandacht trekken. Helsinki is omringd door honderden eilanden, die soms zo dicht bij elkaar liggen dat er smalle kanalen ontstaan en we even vergeten dat we op zee zijn. Tien ervan zijn echte trekpleisters voor zowel locals als toeristen.

Wij varen naar Suomenlinna, een oud zeefort dat in 1748, toen Finland nog bij Zweden hoorde, op zes eilanden werd gebouwd. Sinds 1991 is het Unesco Werelderfgoed en is het uitgegroeid tot een van de grootste toeristische trekpleisters van het land. Natuur en geschiedenis zijn hier de beste maat- jes, want tussen de antieke stenen is er voldoende ruimte om te wandelen, te zonnen en te zwemmen.

TIJDREIS

Op Seurasaari maken we een heuse tijdreis. Houten gebouwen van de 17de tot de 20ste eeuw werden van overal op het platteland naar dit groene eiland verplaatst, dat door een brug met de stad verbonden is. Drie eeuwen plattelandscultuur te midden van de natuur. Het oudste gebouw is de houten Karunakerk (1686) met een bijzonder origineel interieur. Op de terugweg stoppen we aan het Sibeliuspark in het Töölö-district, waar een opvallend monument staat voor de Finse componist. Het ligt tegenover onze lievelingsstek in Helsinki, café Regatta, vlakbij het populaire zandstrand Hietaranta, want ook in de stad kan je overal aan het water ontspannen. Open als het vuur brandt, lezen we in dit no-nonsenscafé. We installeren ons aan een tafeltje met uitzicht op zee en genieten van de ongedwongen sfeer én een betaalbare koffie.

Havis Amanda, het symbool van de stad.
Havis Amanda, het symbool van de stad.© myriam thys

MINIMALISTISCHE KEUKEN

Je zou denken dat gastronomische hoogstandjes een utopie zijn in een land waar bijna acht maanden niks groeit, maar niets is minder waar. Finnen zijn culinaire patriotten en erg gesteld op voedsel van eigen bodem. Dat maakt hen enorm creatief. Wij gaan op ontdekking met de Helsinki Food tour en starten in onze favoriete markthal: Vanha Kauppahalli (1889) aan de Zuidhaven. Je vindt hier alles, van rendier tot beer in blik, maar wij houden het bij het Finse favoriete fingerfood muikku, gefrituurde marenes of Baltische sardines.

Bijna alles wat we proeven is gerookt, gedroogd of gepekeld. Het feit dat chefs hier voor lokale producten kiezen leidt tot unieke eetervaringen. Zoals in Ora, het piepkleine restaurant van sterrenchef Sasu Laukkonen. Zijn gerechten lijken Japans, maar zijn puur Fins, met subtiele smaaknuances. Opvallend zijn de boomblaadjes die hij gebruikt. Een jong opkomend talent is de chef van Jord, een restaurant in het tot foodietempel omgebouwd winkelcentrum: Kampin Kortteli. Hij zorgt voor originele gerechten met een minimalistisch design. En het is precies die combinatie van originaliteit en minimalisme die deze designstad perfect samenvat.

PRAKTISCH

ERHEEN. Wij reisden naar Finland met Nordic, een Belgische touroperator gespecialiseerd in individuele reizen op maat. nordic.be. Finnair vliegt rechtstreeks van Brussel naar Helsinki in 2u35. finnair.com

MEER WETEN? myhelsinki.fi

De oude markthal Saluhall.
De oude markthal Saluhall.© myriam thys
De bakstenen Oespenski-kathedraal.
De bakstenen Oespenski-kathedraal.© myriam thys
Design, ook in het straatbeeld.
Design, ook in het straatbeeld.© myriam thys
De hippe buurt rond Pohjoissatama Noordhaven.
De hippe buurt rond Pohjoissatama Noordhaven.© myriam thys
Tafelen bij Shelter.
Tafelen bij Shelter.© myriam thys
Hippe bar in Kanavaranta-straat
Hippe bar in Kanavaranta-straat© myriam thys
Het interieur van de Oespenski-kathedraal.
Het interieur van de Oespenski-kathedraal.© myriam thys
Het Centraal Station.
Het Centraal Station.© BELGAIMAGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content