Hier kunt u terecht voor interimwerk

Als u werk zoekt, kan uitzendarbeid in een aantal gevallen een zinnige oplossing bieden. Voor wie is het interessant? Waar kunt u terecht? En welke jobs worden er aangeboden?

Heb je het al eens geprobeerd in een uitzendkantoor? Die raad krijgen werkzoekende 50-plussers vaak te horen en daar is beslist wat voor te zeggen. Voor vele bedrijven zijn de risico’s en de verplichtingen kleiner als ze via een uitzendkantoor aanwerven.

Ook voor werkzoekenden kan uitzendwerk in een aantal gevallen zinnig zijn. Als u geen of slechts een kleine uitkering geniet en dringend geld nodig hebt, bijvoorbeeld. Of als u lange tijd niet gewerkt hebt. Een tijdelijke job kan u weer bijbrengen in het hedendaagse beroepsleven. Als u langzaam depressief wordt van al die negatieve antwoorden op uw sollicitaties, kan uitzendwerk uw moreel én uw financies opkrikken. Intussen kunt u blijven solliciteren naar een vaste betrekking. Het kan zelfs gebeuren (dromen mag!) dat het bedrijf u tijdens een interimopdracht een vast contract aanbiedt. Steeds meer bedrijven gebruiken een interimcontract tegenwoordig als een proefperiode.

Voor de nadelen mag u evenmin blind zijn. Het salaris van uitzendjobs ligt zelden aan de hoge kant. U hebt geen zekerheid en u moet zich steeds weer aanpassen aan een nieuwe werk-omgeving en nieuwe mensen. En er wordt een grote flexibiliteit verwacht....

Waar?

In theorie kunt u binnenstappen in elk uitzendkantoor. Uw kansen worden echter groter als u langsgaat bij één van de kantoren uit onze lijst (zie p. 45). Daar hebben we de uitzendbedrijven samengebracht die over een ondersteunende dienst voor 45- of 50-plussers beschikken. Dat betekent niet dat elk afzonderlijk kantoor een eigen 45-plusafdeling heeft. Wel hebben de hoofdzetels van deze bedrijven een aantal senior consulenten in dienst. Die leggen een gegevensbank aan van vacatures waar oudere werknemers welkom zijn. Zij leiden ook medewerkers van de afzonderlijke kantoren op om oudere werkzoekenden te onthalen en te coachen.

Toch kan het nog altijd gebeuren dat u onvriendelijk onthaald wordt. Aarzel dan niet en vraag de medewerk(st)er dat hij of zij een senior consulent op de hoofdzetel belt. Nog een tip: begin zeker niet met meteen uw leeftijd te noemen, maar vertel duidelijk wat voor werk u zoekt. En neem voor een eerste bezoek uw cv mee.

Welke jobs?

We hebben gesproken met senior consulenten van de uitzendbedrijven op onze lijst. Opvallend was dat ze bijna allemaal hetzelfde zeiden: onze inte-rimvacatures voor 45-plussers zijn heel uiteenlopend. Van geschoolde en ongeschoolde arbeiders over administratieve en logistieke bedienden en medewerkers van callcenters tot topinformatici. “Het hoeven zeker niet allemaal hooggespecialiseerde technici te zijn”, zegt Sabine Lambrechts van Randstad Diversity.

Eenzelfde geluid bij Marc Ceulemans van Vedior Senior Careers: “Tot nu toe bestond twee derde van onze vacatures uit arbeidersfuncties en één derde uit bedienden. De jongste tijd zie ik echter meer en meer vragen naar rijpe en ervaren kaders. Bij de arbeiders kunnen we vooral mensen plaatsen in functies die weinig fysieke belasting vergen, bijvoorbeeld heftruckchauffeurs en allround helpers in kmo’s. Bij de bedienden hebben we veel vragen naar (hulp)boekhouders, verkopers en andere commerciële functies. En wie in de horeca uitzendwerk wil doen, zal zelden lang moeten wachten.”

Wat wordt van u verwacht?

Uitzendkantoren doen niet aan liefdadigheid en zijn evenmin een neutrale overheidsdienst. Als werkzoekende moet u dus vooral realistisch blijven in uw verwachtingen over de inhoud van de job én in uw salariseisen. Uiteraard moet u over de gevraagde vaardigheden beschikken, gemotiveerd en enthousiast overkomen en bereid zijn tot flexibel werk. En verder moet u geduld oefenen. Daarom is het altijd verstandig u in twee of drie kantoren in te schrijven. Als u zelf geregeld belt om te informeren of het kantoor nog niets voor u heeft, bewijst u dat u gemotiveerd bent.

Betekent dit dat u om het even welk werkaanbod moet accepteren? Natuurlijk niet. Ook het uitzendkantoor heeft er alle belang bij als u uw wensen con-creet en eerlijk vertelt. U wilt niet werken in een bepaalde periode van het jaar of slechts op bepaalde dagen van de week? U wilt een vergoeding voor uw verplaatsingen naar het werk? U hebt rugklachten? Heb dan vooral geen schrik om dat bij de inschrijving te melden. Wilt u als gepensioneerde bijverdienen? Vraag dan aan het uitzendkantoor ervoor te zorgen dat u niet meer werkt en verdient dan het wettelijk toegelaten maximum.

“Geen wonderen”

In november van vorig jaar werd in Antwerpen Instant A Plus opgericht, een uitzendkantoor dat positief discrimineert. Alleen 50-plussers zijn hier welkom. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van de privésector (Vedior, Labor X) en de overheid (VDAB, t-interim). Als het succesvol is, bestaat de kans dat er ook kantoren in andere steden komen. “We helpen in principe iedereen vanaf 50 jaar, zowel werklozen met een uitkering als mensen die na een lange afwezigheid weer aan de slag willen”, zegt Herman Wolf. “We doen zowel aan uitzendbemiddeling als aan selecties voor een vaste betrekking. Natuurlijk kunnen wij geen wonderen doen. We kunnen niet iedereen helpen, maar we zullen wel alternatieven voor-stellen als we oordelen dat er voor een kandidaat geen mogelijkheden zijn in het reguliere arbeidscircuit. In de eerste twee maanden van ons bestaan hebben we 18% van de aanvragers aan een job kunnen helpen, maar ik hoop dat we dit percentage snel kunnen optrekken. Want bedrijven die pertinent weigeren 50-plussers in aanmerking te nemen voor een vacature, krijgen die weigering als een boemerang terug in hun nek.” n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content