Het zonnetje in een tube

Zelfbruiners hebben een lange weg afgelegd. Wat de formule betreft, hoeven ze niet meer onder te doen voor verzorgingsproducten. En ze zijn geknipt voor al wie een karamel- of kaneelkleurtje wil zonder bakken en braden in de zon!

De tijd dat selftanners vies roken en de huid oranje kleurden, ligt ver achter ons. Vandaag verzorgen ze de huid, ze hydrateren ze en maken ze écht mooier. Alleen wordt het steeds moeilijker om een keuze te maken uit het overweldigende aanbod. Zes vragen over...

Hoe werkt een zelfbruiner?

Hij kleurt het huidoppervlak binnen de 2 tot 6 uur bruin omdat hij DHA bevat. Dit dihydroxyaceton veroorzaakt een chemische reactie, vergelijkbaar met een geschilde appel die bruin kleurt. Een zelfbruiner is volledig onschadelijk en krikt ons humeur op. En omdat we al bruin zijn bij het begin van de vakantie, zijn we minder geneigd om in de zon te gaan liggen.

Welk product past bij mij?

Wie een bleke huid heeft, kiest het best voor een progressieve zelfbruiner (bijv. Bodysol Summer Look). Dag na dag kleurt die de huid subtiel bruiner en bruiner. Hij is makkelijk aan te brengen en levert een egale, zij het minder intense kleur op. Wie een donkere huid heeft of er al enkele dagen vakantie op heeft zitten, kan aan de slag met een normale zelfbruiner. Onze favorieten: oliën (bijv. bij Lierac) en handige doekjes (bijv. Nivea Sun Touch).

Hoe breng ik zelfbruiner aan?

Vóór u het product aanbrengt, moet u absoluut scrubben. Doe dit gerust elke dag onder de douche: het weinige dat u aan kleur verliest, wint u aan glans. Dep u daarna behoedzaam droog en breng zelfbruiner aan van onder naar boven, met brede en cirkelvormige bewegingen, zodat u geen enkel plekje overslaat. Uw rug en de achterkant van uw armen en benen bereikt u met een spray. Breng in geen geval zelfbruiner aan op uw vingers of tenen. En vergeet niet het product met een vochtig washandje te vervagen op ruwere plekjes zoals ellebogen, knieën en enkels. Doet u dat niet, dan wordt u daar overdreven bruin.

Hoe vaak mag ik het gebruiken?

Het effect houdt 4 tot 7 dagen aan. Indien u kiest voor een lichte of progressieve formule, mag u het product om de andere dag aanbrengen, zoniet om de vijf dagen. U kunt het effect versterken door voedsel te eten met veel caroteen (abrikoos, wortel, meloen, tomaat,...).

Is een zelfbruiner slecht voor de huid?

Neen, want tegenwoordig zijn de producten verrijkt met vochtinbrengende – glycerine, aloë, baobabsap (Golden Beauty van H. Rubinstein) – én met beschermende agentiën – vitamine E, gerst, linolzuur (Touch of Bronze van Clinique). Overigens worden zelfbruiners ook almaar specifieker: tegen rimpels, met afslankend effect (Nutribronze Slim L’Oréal), speciaal voor de benen of anti-cellulitis (Stendhal).

Is mijn huid beter beschermd tegen uv-straling?

Neen. Een zelfbruiner mag de huid dan al oppervlakkig kleuren, hij brengt de melanineproductie niet op gang en bevat meestal ook geen zonnebrandcrème. Als er al een filter in zit, gaat het doorgaans om een lage beschermingsfactor (4, 8 of 12). Vóór het zonnen – en daarna om de twee uur – moet u zich absoluut insmeren met een crème met hoge beschermingsfactor (+ 30). Dat u langer in de zon zou mogen omdat u al bruin bent, is een fabeltje. Zonnen tussen 12 en 16 uur is nog steeds geen goed idee en wie heftig reageert op uv-straling – lichtdermatose, roodheid – kan gebaat zijn met voedingssupplementen die de huid voorbereiden op de zon en die vrije radicalen bestrijden. In te nemen vanaf een maand vóór, tijdens en ook na uw vakantie als u lang bruin wilt blijven (bijv. Inneov Solaire, Oenobiol, Doriance,...). n

Info: alles in de parfumerie, behalve Lierac en Doriance (in de apotheek).

Virginie Draelants

Partner Content