In juni staan de paarsblauwe vlasbloemen volop in bloei.

Het vlas van de leiestreek

De Leiestreek heeft veel van haar rijkdom te danken aan de textielindustrie. Dus geen betere manier om de regio rond Kortrijk te verkennen dan met een fietstocht langs de vlasvelden. De beste periode om de streek aan te doen is juni. Dan staat het vlas in bloei en kan je het veelzijdige plantje herkennen aan zijn blauwpaarse bloemetjes. Elk jaar stippelt Texture, het museum van Leie en vlas, verschillende fietsroutes uit langs de velden waar op dat moment vlas wordt geteeld. Onze tip: start je fietstocht in de ochtend, want vlas staat maar enkele uurtjes per dag in bloei.

De fietstochten starten in Kortrijk aan het Texture museum, in het verleden een vlasverzendhuis van The Linen Thread Company. Het jaagpad langs de Leie brengt je al snel naar groenere oorden. Maar het zal je ook opvallen dat deze streek wordt doorkruist door drukke verkeersaders en spoorwegen waarlangs het vlas naar de rest van Europa werd en wordt geëxporteerd.

In uit de kluiten gewassen dorpen als Wevelgem, Wielsbeke en Moors-lede herinneren schuren en roterijen nog aan de vlasindustrie, die werk verschafte aan tienduizenden mensen. Heule herbergt zelfs de nog enige werkende vlaszwingelmolen van Europa, de Preetjesmolen. Intussen werden heel wat oude rivierarmen van de Leie en de Mandel, alsook oude industriële sites zoals het provinciedomein Bergelen in Wevelgem – ooit een zandwinningsput -, omgevormd tot natuur- en recreatiezones.

texturekortrijk.be, vlasveldeninvlaanderen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content