Place de la Cathédrale, de plek om je wandeling te starten. © PixelProd

Het verhaal van de Luikse koffie

Echte Luikse koffie heeft een authenticiteitslabel. Nochtans is deze koffie ontstaan door een vreemde bocht in de geschiedenis die langs Wenen en Parijs loopt.

Luikse koffie is een enke- le of dubbele espresso met melkschuim en een topping van slagroom en chocoladeschilfers. Er bestaat ook een koude versie, die als nagerecht wordt ge- geten en uit zoete koffie, roomijs en slagroom bestaat. De lekkernij wordt geserveerd in Parijs, Londen, New York en uite-raard in de vurige stede.

Oorspronkelijk heette de specialiteit nochtans Weense koffie (Wiener Kaffee) en zo heet ze op vele plaatsen nog. In augustus 1914 werd België echter overspoeld door soldaten van het Duitse keizerlijke leger. De forten rond Luik boden twaalf dagen lang onverwacht heftig weerstand, waardoor Duitsland heel wat manschappen verloor en de opmars naar Frankrijk werd afgeremd.

De Parijse horecazaken serveerden toen nog Ween- se koffie. Maar de Parijzenaars moesten plots niet meer van die moffenkoffie weten en herdoopten hem tot Luikse koffie. Het grappige is dat de specialiteit Weense koffie in Wenen niet echt bestond. Het was eerder een soort van verzamelnaam voor de luxueus ingerichte Weense koffiehuizen.

De Luikenaars hebben zich deze lekkernij na de Eerste Wereldoorlog toegeëigend. En vandaag staat in een twintigtal horecazaken nog de ‘echte’ Luikse koffie op de kaart.

De échte Café Liégeois. visitezliege.be/nl/page/le-veritable-cafe-viennois

Zicht op Luik, bovenaan de 374 treden van de trap La Montagne de Bueren.
Zicht op Luik, bovenaan de 374 treden van de trap La Montagne de Bueren.© gettyimages
De Luikse koffie bestaat ook als dessert.
De Luikse koffie bestaat ook als dessert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content