Het universele genie

Leonardo da Vinci was een veelzijdig man. Op de tentoonstelling in de basiliek van Koekelberg komt u oog in oog te staan met de schilder, maar ook met de ingenieur en de filosoof da Vinci. Een fascinerende wandeling door de wereld van een universeel genie.

Da vinci is hip. Instellingen, bedrijven en schrijvers verbinden hun product graag met hét symbool van de vindingrijke en universele mens. Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het Verdrag van Rome doet de Europese Gemeenschap dat ook, met een grote tentoonstelling rond deze universele duizendpoot .

Kunst, wetenschap, filosofie, architectuur: Da Vinci raakte het allemaal aan op een manier zoals dat alleen in de renaissance kon, alle kennis ter wereld verenigd in één man. De tentoonstelling legt al deze facetten bloot, zonder zijn privégeschiedenis te vergeten, te beginnen bij zijn kinderjaren in Toscane, vervolgens zijn leerperiode in Firenze, zijn zwerftocht langs de Italiaanse hoven en zijn nadagen en dood in Frankrijk.

Wijsheid door observatie

De artiest da Vinci komt aan bod via niet minder dan zeventien originele werken, waaronder de bekende krijttekening, het enige zelfportret van de meester. Maar het is het kleurrijke en virtuose Maria Magdalena, dat hij samen met zijn leerlingen schilderde, dat de show steelt. Dit werk werd pas honderd jaar geleden heropgevist in een privécollectie. Daarnaast zijn er een honderdtal tekeningen en schetsen te zien van tijdgenoten als Raphaël, Michelangelo, Canaletto Dürer en Bosch.

“Bestudeer de wetenschap van de kunst en de kunst van de wetenschap” is een citaat van Leonardo da Vinci dat gebruikt wordt ter introductie van De ingenieur, misschien wel het meest verrassende gedeelte van de expositie. Daar krijgt u een staaltje te zien van wat de man allemaal uitvond en dat is niet mis: vliegende machines, een helikopter, draaibruggen, auto’s, parachutes, meet-instrumenten... Gebruikmakend van de originele ontwerptekeningen, werden een vijftigtal maquettes gemaakt die zijn uitvindingen in onvervalste Pa- namarenkostijl tot leven wekken. De draaiende brug is zelfs op ware grootte te zien. De originele codexen worden ook tentoongesteld. Dat zijn zowat de testamenten van da Vinci, waarmee hij zijn bevindingen ter beschikking van de wetenschap stelde en ook bijdroeg tot de populaire verspreiding van zijn kennis. Ze zien er indrukwekkend uit, met prachtige schetsen die de principes van de mechanica, de hydraulica en de anatomie uitbeelden. Zo is er ook een codex over de vlucht van vogels te zien, met een prachtige studie over hoe een vleugel functioneert. Want da Vinci wist beter dan wie ook dat het begin van alle wijsheid ligt in de observatie.

Leonardo da Vinci, The European Genius, in de Basiliek van Koekelberg. Nog tot 16 /3/2008, 10-19 uur, woensdag tot 22 uur, zondag vanaf 13 uur. Toegang: a10. Info: % 02 420 55 05 en www.expo-davinci.eu

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content