Het nieuwe lekkers

Al geproefd van rendiervlees, groentesorbet of foccaccia? Vandaag vindt u tal van nieuwe lekkernijen en zalige smaken in de supermarkt en delicatessenzaken. Word een beetje ‘foodie’ en durf ze uitproberen!

Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van ISPC en de Brusselse Vroegmarkt.

Gele tomaten

Meer en meer zie je groenten opduiken in ongewone kleuren en vormen. Gele trostomaten zijn een tikje zoeter dan hun rode collega’s. Verdeeld door onder meer Angèle Primeurs.

Wat kunt u ermee doen? Ze gebruiken voor een culinair kleurenspel. Bijv. uithollen en vullen met roze garnalen.

De zachte azijn

Edik is een subtiele, zachte azijnsoort die je niet ‘azijn’ mag noemen omdat de zuurgraad lager blijft dan 4 %. In een mengsel van natuurazijn en witte wijn laat men een kruid, een groente of een vrucht trekken. Zo ontstaat rozemarijnedik, basilicumedik enz.

Wat kunt u ermee doen? In vinaigrettes en slasausjes verwerken.

Da’s ander gras!

De populariteit van de Thaise keuken zorgt ervoor dat je nu ook bij ons citroengras vers kunt vinden. Het ziet eruit als harde stengels en heeft een sterk parfum. Wat kunt u ermee doen? Snijd de buitenbast weg en snipper de malse binnenkant in ringetjes. Gebruik ze in salades en in oosterse gerechten.

Boeddhavingers

Er blijven nieuwe exotische vruchten opduiken. De mevrouw links houdt een kiwano in de hand. Deze vrucht heeft een doornige bast en zuurzoet vruchtvlees. De vrucht op het beeld hieronder draagt de naam ‘boeddhavingers’ en heeft een sterk citrusparfum. Hoe rijper de vrucht, hoe meer de vingers uit elkaar staan!

Wat kunt u ermee doen? Op de fruitschaal laten liggen als blikvanger! Boeddhavingers kunt u ook gebruiken als parfumverspreider. Of raspen en gebruiken in de plaats van citroen.

Jamies favoriet

Jamie Oliver gebruikt deze Italiaanse vleeswaar in heel wat bereidingen. Deze bacon-met-kruiden is niet gerookt en ook minder gezouten en dat maakt de smaak veel aangenamer. Hij ziet eruit als een dikke worst in een netje, maar wordt bij ons meestal in voorverpakte plakjes verkocht (de hele worst wordt onder meer verdeeld door RYC, voorverpakte plakjes Pancetta ook bij Delhaize).

Wat kunt u ermee doen? Gebruiken in de plaats van spek of spekblokjes. Of als beleg.

Correcte chocolade

Meer en meer producten garanderen dat ze niet werden vervaardigd met genetisch gewijzigde organismen (GGO). Onder de naam NewTree ontwikkelde de bekende Belgische chocolatier Pierre Marcolini voor Delhaize zelfs een GGO-vrije chocoladereep. Beschikbaar in diverse smaken: lavendel, sinaasappel, noir... (Delhaize, a 2,21).

Wat kunt u ermee doen? Serveren bij de koffie aan politiek correcte gasten.

De nieuwe ’trou normand’

Tegenwoordig wordt vaak een bolletje groentesorbet als digestieve trou normand gegeven. Vooral groene-selderijsorbet en tomatensorbet zijn populair om hun decoratieve kleur. Te koop in gespecialiseerde winkels met diepvriesproducten. Op de foto: groene-selderijsorbet van het merk Gilfi.

Wat kunt u ermee doen? Serveren als tussendoortje in een feestmaaltijd of als onderdeel van een verrassende ijscoupe.

Concurrentie voor scampi

Tijgergarnalen zijn afkomstig uit Oost-Azië en gemiddeld de helft dikker dan scampi. U vindt ze tegenwoordig zowel in diepvriesvorm (rauw) als in vacuümverpakking (gekookt). Ze bestaan in meerdere varianten. Op de foto ziet u bijvoorbeeld gekookte en opengesneden vlinder-tijgergarnalen. Eens gekookt krijgen die een rug met rode strepen en een vuurrode, vlindervormige staart.

Wat kunt u ermee doen? Zeer decoratief als versiering van toastjes en sushi maar ook in voor- en visgerechten.

Japanse trend

Deze wortel van de Indische waterle- lie is erg populair in de Japanse keuken en wordt vrijwel altijd in plakjes gesneden. Hij smaakt vrij flets en wordt daarom best met een pikant sausje geserveerd. In winkels met oosterse specialiteiten.

Wat kunt u ermee doen? Wokken of door een beignet- of tempurabeslag halen, goudgeel frituren en serveren als aperitiefhap.

Lekkere foccaccia

Bij de bereiding van dit platte Italiaanse brood worden olijfolie, kruiden, knoflook en vaak ook stukjes groente en restjes kaas toegevoegd. Typisch zijn de putjes in de bovenkant. Op de foto een stuk foccaccia van c 3,61, gezien bij Delhaize.

Wat kunt u ermee doen? Overlangs in plakken snijden. Leg een koude of warme vulling tussen de plakken en warm eventueel op.

La vie en rose

In de wijnafdeling treft u meer en meer roséchampagnes aan. Vroeger hadden de roze belletjes een ietwat hoerig imago, maar dat is snel aan het veranderen. Denk niet dat hij altijd zoet smaakt, acht op tien flessen in de handel zijn brut. De basis is een mengsel van meerdere witte wijnen met rode wijn uit de Champagnestreek. Wat kunt u ermee doen? Drinken bij speciale gelegenheden!

Kaas in wijn

Vrij nieuw zijn kazen die men tijdens de rijping vaak instrijkt met wijn (of bier!). Dat zorgt voor een bijzondere smaak. Op de foto: Fromage du Curé, een halfzachte, rauwmelkse kaas die heeft gerijpt in Muscadet-wijn (a3,15 bij Delhaize).

Wat kunt u ermee doen? Liefst serveren met de wijn waarin de kaas rijpte.

Rendiervlees

De smaak van rendiervlees houdt het midden tussen rund en hert. In de handel vindt u stukken gebraad of bout (vacuümverpakt). Op de foto: ontbeende rendierbout (Delhaize, a 19,56). Wat kunt u ermee doen? In de oven braden (per 250 g 15 min. voor een gebraad en 20 min. voor een bout).

Mini mini’s

Het gamma decoratieve minigroenten telt nu ook witloof, bloemkool, savooikool, patissons, venkel enz. in miniatuur. Wij zagen al dat leuks bij invoerder Angèle Primeurs.

Wat kunt u ermee doen? Maak de mini’s heel voorzichtig schoon maar laat ze heel. Blancheer ze maximaal 4 minuten in gezouten kokend water. n

Origine-olijfolie

Origine-olijfolie is afkomstig uit één welbepaalde streek (Toscane, Andalusië, Kreta...) en van welbepaalde olijfsoorten. De meest authentieke origine-olijfolies hebben van de Europese Commissie de keurmerken BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming, in het Frans AOP) of BGA (Beschermde Geo-grafische Aanduiding, in het Frans IGP). Op de foto: origine-olijfolie van eerste persing uit de Provence met AOP-keurmerk (a 9,99 voor 50 cl, bij Delhaize).

Wat kunt u ermee doen? Gebruiken voor mediterrane gerechten. Of cadeau doen aan liefhebbers van de streek in kwestie!

Info

l Angèle Primeurs, verkooppunten: %02 215 44 36 l Delhaize: warenhuizen in het hele land l Gilfi: %087 27 52 54 l RYC, verkooppunten:%02 215 40 30

A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content