Het model wordt AUTEUR

Jarenlang was ze ‘gewoon’ een Belgisch model dat ook internationaal aan de bak kwam. Maar in haar boek ‘Spotlights’ toont Sofie Weiss zich ook een auteur met ambitie. Een auteur die haar succes wil delen. Meer bepaald voor 50-plussers ziet ze mogelijkheden.

Zij begon als model om haar studies te betalen, maar uiteindelijk groeide haar hobby snel uit tot een fulltime job. “Ik heb het geluk gehad internationaal te kunnen werken”, zegt Sofie Weiss, “maar ik heb dan ook alles gedaan wat je een model kunt vragen: modeshows, showroompresentaties, reclamefilmpjes, enz... En toen ik rond mijn dertigste voelde dat ik wat te oud werd voor internationale modetoestanden, schakelde ik over op commerciële foto’s en nam ik acteerles, wat van pas komt bij gastrolletjes en in reclamefilms. Op die manier kan ik nog lang aan de slag blijven.”

Sofie Weiss: “Omdat ik een dergelijke gids zelf ook had kunnen gebruiken. Andere modellen kwamen mij vaak om raad vragen, dus dacht ik: waarom schrijf ik er geen boek over? Ik heb indertijd alles zelf moeten uitzoeken, maar het is toch handig als je bepaalde praktische zaken op voorhand weet: hoe de samenwerking met agentschappen verloopt, hoe het zit met betalingen, in welk statuut je werkt,... In het boek richt ik me zowel naar het (jonge) model dat voor een internationale carrière wil gaan als naar wie meer voor het commerciële circuit kiest. Vooral die tweede piste is voor vijftigers ideaal. Want in het kielzog van de internationale topmodellen, verdienen heel wat anderen goed hun boterham in het buitenland, zonder bekend te zijn. En je hebt er ook die liever in België blijven en goed verdienen. Het zijn niet per se de meest glamoureuze opdrachten die het best betalen. Het meeste geld valt vaak te rapen met reclame, voor catalogussen van grote merken bijvoorbeeld. Zo heb ik ooit geld verdiend met mijn voeten. Zij werden geselecteerd voor een reclamecampagne waar een buitenlandse fotoshoot bijhoorde... en ik mocht mee!

Ik waarschuw voor nepbureaus die je alleen maar geld proberen afhandig te maken. Zij werven meestal kandidaten via advertenties. Als algemene regel kun je stellen dat, als mensen beginnen over betalende opleidingen, je beter op je hoede kunt zijn. In het begin van je carrière is er zeker een investering nodig, dat is evident. Maar ik adviseer jonge modellen naar de internationale bureaus te gaan en hen door hen te laten adviseren. Dan zijn ze zeker dat ze een goede fotograaf treffen. België telt een vijftal goede internationaal werkende agentschappen en een heel pak betrouwbare reclamebureaus. Voor 50-plussers is de people-afdeling van zo’n agentschap interessant. People zijn modellen die gebruikt worden om mensen in het alledaagse leven weer te geven.

Zeker weten. Sinds een tiental jaren zoekt men naar een meer realistisch beeld. Daarom wordt meer en meer gebruik gemaakt van gewone mensen. Ik heb het nu niet over glamourmerken als Gucci, maar populaire merken kiezen steeds meer voor herkenbare, lieve gezichten. Ook op modeshows kom ik steeds vaker dames van boven de vijftig tegen. Het werkt wel in je voordeel als je al modellenwerk hebt gedaan, maar dat is geen verplichting. Daarbij komt dat de mode voor boven de veertig ook veel hipper is dan vroeger, wat meer kansen biedt voor modellen. En dan heb je natuurlijk ook nog de merken voor iets grotere maten, waarvoor een perfecte taille geen vereiste is.

Eens je in een agentschap bent inge-schreven, komt het eropaan je te laten zien en te blijven doorbijten. Word je voor een bepaalde opdracht afgewezen, moet je dat persoonlijk niet opnemen. De klant is misschien op zoek naar een ander type. Bovendien doe je telkens ervaring op. Je de honderdste keer gaan voorstellen, is anders dan de eerste maal. Als je wat minder opdrachten krijgt, kun je proberen de zaak terug op gang te trekken door bijvoorbeeld nieuwe foto’s te laten nemen. Houd in ieder geval contact met fotografen en mensen in de business, want zij kunnen uw naam doorspelen. En soms moet je je stoute schoenen durven aantrekken. Met de mentaliteit van: hier ben iknu sé. Af en toe een visje uitwerpen kan geen kwaad, zo blijven ze je onthouden, maar je moet ook niet overdrijven. Om blijvend opdrachten binnen te halen, is het uiterlijk natuurlijk belangrijk, maar je persoonlijke instelling kan ook het verschil maken: punctueel zijn, enthousiast, flexibel, reislustig, geduldig. En op alles voorbereid. Zo heb ik voor onvoorziene omstandigheden altijd vleeskleurige lingerie bij, schoenen en een make-upbasis. Dat stelt me gerust. Modellenwerk is boeiend, maar je moet het vooral graag doen. Het moet ook een hobby blijven. Alle opdrachten die je krijgt, zijn dan mooi meegenomen. n

Spotlights, hoe word je model? van Sofie Weiss zou vanaf 26/9 be-schikbaar moeten zijn, uitg. Houtekiet, 132 blz, euro24,90 (isbn: 9789089248064).

Filip Godelaine – foto Benny De Grove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content