Het leuke van de keuken

Spulletjes die het koken en het eetgebeuren thuis nog aangenamer en lekkerder maken zijn altijd welkom!

De vijzel van Jamie Oliver

Alle Jamie Oliver-fans zouden dolgraag de vijzel hebben waarmee the naked chef werkt. Hier is hij dan (de vijzel bedoelen we): helemaal van graniet, stamper incluis (invoerder in België: Ghecom, euro 66 voor een binnendiameter van 13 cm).

Tip: er is een groot smaakverschil tussen pesto die met een vijzel is gemaakt, en pesto uit de mixer!

De koffietopper

De Senseo van Philips blijft hét keukenapparaat van 2003. Het werkt met koffiepastilles van Douwe Egberts in vier smaken (strong, mild, regular en decaffeinated). Het zet binnen de minuut één of twee grote koppen koffie met een volle smaak en een mooi schuimlaagje. Senseo richt zich specifiek tot alleenstaanden en kleine gezinnen en houdt inzake smaak én prijs het midden tussen een echt espressomachientje en een klassiek koffiezetapparaat (euro 70,99 voor de versie in kobaltblauw, 18 pastilles kosten euro 2,19).

Tip: koffie wint aan smaak als u mineraalwater gebruikt.

Vetvlekken vermijden

Met een spatdeksel kunt u ingrediënten bakken (of een saus laten inkoken) zonder dat u zelf én het hele fornuis onder de vetspatten zitten. Kies het liefst een model van inox zoals dit, want een spatdeksel heeft veel te lijden (Rösle, euro 42 voor een diameter van 26 cm, bij Rogge).

Tip: een ontdooid diepvriesproduct zal veel minder spatten in de pan als u het eerst hebt drooggedept met keukenpapier.

Klassieker in een nieuw jasje

De bekende fabrikant Le Creuset heeft zijn pannen van geëmailleerd gietijzer in een nieuw kleedje gestopt, zoals deze felrode steelpan met een gietrand tegen het druppen (gamma Traditionnel, euro 63,25 voor een diameter van 16 cm).

Tip: pannen van geëmailleerd gietijzer mogen in de vaatwasser, tenzij ze een houten steel hebben.

Vazen of glazen?

Deze glazen van 23 cm hoog kunt u gebruiken voor frisdranken, bier, longdrinks, water... of als bloemenvaasjes op het aanrecht, want hier is toch meestal geen plaats voor een groot boeket

(model Tajt van Ikea, euro 2,99 per stuk).

Tip: als u glazen onderdompelt in gekleurd water (water met munt- of frambozensiroop bv.) en ze dan onmiddellijk in de diepvriezer plaatst, krijgen ze een feestelijke versiering van gekleurde ijskristallen.

Wokken én stomen

Dit elektrische apparaat is ontworpen voor wokken én stomen. De thermostaat kunt u instellen tot 200° C. Voor het stomen vult u de wokpan met water. Daarop passen een aluminiummandje en een glazen deksel met een opening voor de stoom (model Wok ’n Steam van Domo, euro 79).

Tip: voeg tijdens het roerbakken geen koude olie meer toe, want dat zorgt voor een temperatuurdaling in de pan.

Zelf pasta maken

Een stevig pastamachientje om deeg uit te rollen en te versnijden. Het basismodel (euro 48,52) is geschikt voor lasagne en tagliatelle, hulpstukken voor andere pasta-vormen zijn apart te verkrijgen (model Atlas 150 van Marcato, invoerder in België: Brouwland).

Tip: pastadeeg kunt u invriezen!

Retro-vaatwerk, net echt

Bij gebrek aan echt antiek kunnen potten, borden, schalen, melkkannen, kruiken of pannen die antiek lijken, voor sfeer zorgen. Deze mooie collectie nepantiek van wit geëmailleerd aardewerk en geëmailleerd metaal zagen we bij Sia (enkele prijzen: bordenhouder euro 37,47, melkkaraf vooraan euro 36,85, koekjespot: euro 82,50, grote kruik met twee oren: euro 151,80).

Tip: geëmailleerd retro-vaatwerk maakt u het best schoon met heet water zonder schoonmaakmiddel. Laat het desnoods een dag weken en gebruik zeker nooit een schuurspons.

Trendy tajine

Tajines

– Marokkaanse suddergerechten bereid in een aarden schotel – zijn de nieuwste culinaire trend. Tefal heeft er zelfs een speciaal apparaat voor ontworpen met een elektrische sokkel (met regelbare thermostaat), een traditionele schotel van geëmailleerd terracotta (met puntdeksel) en een receptenboekje (euro 80,99).

Tip: zo’n apparaat is leuk om te koken aan tafel. Terwijl de tajine gaar wordt, kunt u rustig aperitieven en/of het voorgerecht eten.

Geen kruimels meer tussen het klavier

Bij deze nieuwe kruimelzuiger van Electrolux geeft een stofindicator aan wanneer het reservoir vol is. De filter maakt u gewoon onder de kraan schoon (vanaf euro 29,95).

Tip: kruimelzuigers zijn ook handig voor het verwijderen van vuiltjes tussen de toetsen van een computerklavier of een afstandsbediening.

Puzzelborden

Dé nieuwe trend in keukenporselein zijn serviezen waarvan u de borden en schalen als een puzzel naast elkaar kunt leggen. Ook de golvende borden van het servies New Wave van Villeroy & Boch kunt u aaneenschakelen

(borden vanaf euro 22,50).

Tip: zo’n bord met een speciale vorm wordt nog méér een blikvanger als u het hoofdingrediënt op het bord (vis, vlees, lasagne...) in dezelfde vorm bijsnijdt.

Info

Domo: tel. 014 21 71 91

Electrolux: tel. 02 363 05 41

Brouwland: 011 40 14 08

Ikea: winkels in

Hognoul, Ternat, Wilrijk

en Zaventem

Le Creuset:

Saey, tel. 056 35 42 00

Muller: tel. 03 314 72 40

Philips: tel. 02 525 80 30

Rogge: tel. 09 225 03 61

Sia: tel. 052 38 12 12

Tefal: tel. 071 82 52 60

Villeroy & Boch:

tel. 02 533 10 40

A Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content