Het kleine ingrediëntenlexicon

Chermoula

Polyvalente saus op basis van koriander, peterselie, geroosterde komijn, citroenschil, olijfolie, look, paprika, ras el hanout, zwarte peper en zout. In een gesloten bokaal kan je deze saus tot twee weken bewaren in de koelkast.

Coleslaw

Slaatje op basis van witte kool en wortel.

Miso

Uiterst populair in China en Japan. Miso is een pasta met een zeer uitgesproken en zeer zoute smaak. De kleur varieert van roomwit tot chocoladebruin. De pasta ontstaat door sojabonen te laten gisten met zeezout en gerst of rijst. Miso levert zeer veel proteïnen, vitaminen en mineralen. De pasta wordt gebruikt als smaakmaker en als basis voor de bereiding van soep en saus, en is een prima zoutvervanger. Miso versterkt de smaak van granen, bonen en groenten en wordt ook gebruikt als pekelnat.

Lassi

Koude soep op basis van gefermenteerde melk (yoghurt), een recept van het Indiase subcontinent. Een alternatief voor gazpacho. Lassi met komkommer is een originele manier om te genieten van deze uiterst caloriearme groente.

Pastinaak en knolpeterselie

Pastinaak is een smakelijke, vergeten groente, roomwit van kleur en qua vorm vergelijkbaar met een wortel. Wordt gebruikt in tal van gemakkelijke en snelle recepten.

Gekiemde zaden

Hebben zowel nutritionele als decoratieve troeven. Worden meestal rauw gegeten, in slaatjes of uitgestrooid over een bereiding.

Lavas of maggiplant

Een plant uit het oude Perzië. Lavas werkt slijmoplossend (waardoor je makkelijker slijm ophoest) en helpt tegen waterretentie, reuma, blaas- en nieraandoeningen.

Quinoa

Geen graansoort maar een plant uit dezelfde familie als de spinazie en de biet. Wordt gebruikt zoals rijst, griesmeel en deegwaren. Omdat quinoa meer eiwitten bevat dan granen en alle essentiële aminozuren levert waaraan het granen deels ontbreekt, is hij een absolute aanrader voor vegetariërs. En hij bevat geen gluten. Verkrijgbaar in de vorm van zaad, melk, meel en vooral vlokken.

Spelt

Aan tarwe verwante graansoort die de acht essentiële aminozuren levert. Spelt bevat ook mineralen zoals zink, ijzer, koper, magnesium en calcium. Dankzij het hoge gehalte aan eiwitten en koolhydraten is spelt uitstekende krachtvoeding. Spelt bevordert de darmtransit en stimuleert het immuunsysteem. Deze graansoort is opgebouwd uit gluten van uitstekende kwaliteit omdat ze, anders dan tarwe, geen rassenselectie heeft ondergaan. Spelt wordt dus vaak iets beter verdragen door mensen met een glutenintolerantie, maar niet door wie lijdt aan coeliakie.

Salie

Is een van de oudste geteelde kruiden en een uitstekende bron van vitamine K, noodzakelijk voor de aanmaak van proteïnen die een rol spelen bij de bloedstolling.

Sesam

Wordt al eeuwenlang geteeld in Afrika, India en andere delen van Azië en is het eerste gewas waaruit de mens ooit olie heeft gewonnen. In de ayurvedische geneeskunde (traditionele gezondheidsleer uit India) staat sesam symbool voor onsterfelijkheid. In China dicht men de plant dan weer duizend-en-één geneeskrachtige eigenschappen toe.

Tofoe

Uitgelekte en tot blokken geperste gestremde sojamelk. Er zijn verschuillende soorten: zeer stevige en zeer compacte tofoe (heeft wat weg van mozzarella), gerookte tofoe (geweekt in sojasaus en vervolgens gerookt) en zijdetofoe (voor sauzen en crèmes).

Teriyakisaus

Met zijn zachte aroma en uitgesproken smaak een grote klassieker in Aziatische recepten. Deze saus op basis van soja, sesamzaad, suiker en look kan ook als marinade worden gebruikt. Teriyakisaus geeft ingrediënten een fraaie glans.

Tamarinde

Het tot een pasta verwerkte vruchtvlees van de peulvruchten van de tamarindeboom (ook wel dadel van India of asem genoemd). Vaak gebruikt in de Indiase en de Zuidoost-Aziatische keuken. Tamarinde is prima voor de lever en de nieren, verlicht spijsverteringsproblemen, werkt laxerend en wordt gebruikt als antisepticum bij wonden (waaronder zweren). Eveneens aangewezen om verkoudheden en keelpijn te behandelen. Tamarinde geeft gerechten een aangename zoetzure toets. Tamarindemoes kan je kant-en-klaar kopen in een bokaal, maar de blokken vers vruchtvlees zijn lekkerder.

Tempé

Bereiding op basis van gefermenteerde sojabonen. Rijk aan plantaardige proteïnen van superieure kwaliteit (essentiële aminozuren), vezels en vitaminen. Tempé bevat weinig vet en geen cholesterol. Ziet eruit als een bleke, geperste taart met stevige textuur. Je kan tempé in schijfjes of dobbelsteentjes snijden – of zelfs raspen – en vervolgens roosteren, kort bakken of toevoegen aan kerrieschotels of groentekoek. Is ook te koop in pekelnat of gemarineerd met kruiden en specerijen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content