Het internet verovert uw salon

Online televisie, smart tv, web tv... In 2012 wagen de flatscreens zich op het internet. Een overzicht van alle nieuwigheden.

Een smart tv is een toestel dat een verbinding kan maken met het internet via een browser. Probleem is dat een web interface zich van nature slecht leent voor een tv-weergave. Daarom hebben alle fabrikanten interfaces ontwikkeld die de meest gebruikte webtoepassingen weergeven.

“Hun keuze beantwoordt natuurlijk ook aan een economische logica,” stelt Thomas Parvais van Mobistar. Een televisiefabrikant zal een akkoord sluiten met een krantenuitgever, een televisiezender, een sociaal netwerk om een gesloten circuit te creëren, gebaseerd op financiële akkoorden met betrekking tot de reclame. Zo kan elk merk zich onderscheiden.”

Huidig aanbod

De toegang tot het web beperken tot websites die betrouwbaar worden geacht, kan ook ingegeven zijn door veiligheidsoverwegingen. Daarom biedt elke fabrikant (Samsung, Sony, LG, Philips,...) een browser aan die toegang biedt tot het hele web, en daarnaast een eigen interface voor lokale toepassingen die met één muisklik toegankelijk zijn (Knack, De Morgen of video on demand (VOD)).

Een voorbeeld: de Movie ME app van Belgacom laat toe VOD via het internet aan te bieden op uw tv (en uw computer). Een manier voor Belgacom om een deel van zijn filmaanbod (500) te commercialiseren bij eigenaars van een smart tv die niet bij Belgacom geabonneerd zijn. Prijs per film: vanaf euro 2,99.

In heel Europa explodeert het aandeel van de smart tv’s op de markt van de televisietoestellen. In 2010 had één tv op vijf toegang tot het internet. In 2011 was dat al één op drie en de vooruitzichten voor 2012 zijn één op twee. In België worden bijna één miljoen toestellen per jaar verkocht. Samsung eist met 160.000 toestellen die op het internet kunnen (bij bijna 140.000 gezinnen) de eerste plaats op bij de producenten van smart tv’s. De Koreaanse reus zou 35 tot 37% van de markt in handen hebben. Na Samsung komen Phi-lips (25%), Sony (20%), Panasonic en LG. En het is wachten op de iTV van Apple die er volgens de geruchten dit jaar zou komen. Zijn 50 inch scherm zou webdiensten aanbieden van het type Netflix of Hulu (video on demand).

De prijs van een Smart tv

Voor de prijs van de Smart tv hoeft u hem gelukkig niet te laten. De lichte meerkost zal trouwens snel verdwijnen. Bij onze zoektocht naar 32 inch modellen komen we uit bij een instapprijs van euro 499 voor een Samsung. Gevolgd door de 32LS570S van LG die aan euro 599 geprijsd staat. Zelfde prijs bij Sony, waar het instapmodel KDL-32ex525 wifi-klaar is en draadloos kan werken met behulp van een wifi dongle.

Het gaat natuurlijk om basisprijzen die makkelijk kunnen oplopen tot meer dan euro 3.000, afhankelijk van de afmetingen en de diverse accessoires (lees ook: De nieuwe Smart tv’s, p.147).

Moet u voor web tv een nieuw toestel kopen?

Nee, voor oude flatscreens volstaat het om een box aan te schaffen die uw televisie internetklaar maakt. De prijzen voor boxen als Apple TV schommelen rond de euro 150. Maar het meest voordelig is een blu-ray speler (bijvoorbeeld de 3D BD-ES6000 van Samsung, vanaf euro 130) of een home cinema (HT-E6750W) te kopen die al uitgerust is met een intelligent rechtenbeheersysteem.

Televisiekanalen op het net?

De belangrijkste hinderpaal voor het uitzenden van televisieprogramma’s via het internet? De grote content producenten (films, series...) staan de televisiezenders met een lineair aanbod (VRT,...) slechts beperkte rechten toe. Zolang er geen eenvormig contract bestaat voor een film uitgezonden in welke vorm dan ook (televisie, internet, mobiele toepassing, wifi,...) zal het rechtenbeheer door de operatoren ingewikkeld blijven en onderworpen aan veel akkoorden.

Alle fabrikanten doen het, maar LG heeft het ook toegegeven: het voert gesprekken met zenders met een lineair aanbod om programma’s on demand te verkrijgen. Het doel is toegang te krijgen tot producties zoals het televisiejournaal of magazines die eigendom zijn van de tv-zenders zelf. Er worden ook gesprekken gevoerd met YouTube. Volgens Sharp hebben de zenders met een lineair aanbod er echter geen enkel voordeel bij hun uitzendingen ook via het web aan te bieden, aangezien ze al gebruik maken van de coaxkabel, satelliet en glasvezel.

Het geval Netflix

In de Verenigde Staten werden web based VOD-diensten ontwikkeld. De meest bekende content aggregators zijn Netflix en Hulu. Zij vormen geen bedreiging voor de fabrikanten, maar niet alle televisiebouwers lijken zich (nu al) te willen openstellen voor dit soort partners. Samsung zegt lokale partners te willen bevoordelen, zowel bij de televisiezenders als bij de operatoren. De Koreaanse fabrikant (van wie het VOD-aanbod Movie Max heet) zegt twijfels te hebben bij de toekomst van diensten als Netflix op de Belgische markt, die gebaseerd is op decoders die al interactiviteit en pakketten aanbieden.

Op dit moment is Netflix, omwille van de rechten, alleen toegankelijk voor Amerikanen die betalen met een Amerikaanse betaalkaart en beschikken over een Amerikaans IP-adres. Maar het is perfect mogelijk dat Netflix op een dag een dergelijk akkoord sluit met een Belgische operator. Fabrikant LG en operator Mobistar hebben al samenwerkingsovereenkomsten gesloten met een dergelijke aggregator. Onder meer met TEG (Videoland) dat op het net films aanbiedt via te downloaden video on demand. Bij een dergelijk platform gebeurt de betaling niet via de maandelijkse factuur van de operator (Belgacom, Telenet...), maar per stuk met kredieten beheerd door het LG-betaalplatform (via Visa of Paypal). In België, waar VOD al sterk ontwikkeld is, beschikken de operatoren die gemakkelijk de verhuur van films kunnen factureren over een onbetwistbaar troef ten aanzien van de fabrikanten.

Twee afstandsbedieningen

Smart tv kent nog een aantal kinderziekten, zoals de dubbele afstandsbediening (één voor de tv en één voor de decoder). Een ongemak waaraan de fabrikanten volop werken. “We zouden de kennis van de operatoren en die van de fabrikanten moeten integreren en tot uitzendingen moeten kunnen komen op maat van de televisiekijker,” zo blikt product manager bij Samsung Bruno Tazzer vooruit.

Volgende stap: mobiele televisie?

Dat begint al, met TV Overal van Belgacom en Yelo van Telenet. Twee diensten die het mogelijk maken tv te kijken via het web, dus ook op een tablet of smartphone. Zo kunnen de kijkers van RTL voortaan hun programma’s bekijken via pc, tablet, smartphone (iOS en Android) en wifi. En dus hun programma’s volgen op verplaatsing of thuis over extra schermen beschikken.

Het Yelo-platform is toegankelijk via de Telenet hotspots of via het wifi-netwerk bij de abonnee thuis. Maar eenmaal buiten het bereik van een wifi-netwerk wordt de prijs van de bandbreedte in België een serieuze rem. En vanuit technisch oogpunt lijkt zelfs 3G telefonie ontoereikend. Enkel de toekomstige 4G (LTE) zal een goede resolutie kunnen garanderen zonder het onaangename buffering-effect dat voor onderbrekingen zorgt tijdens het uitzenden van een film in streaming. Daar zullen we nog twee jaar op moeten wachten.

Wil internet tv zich echt thuis voelen in uw salon, dan moeten de toestellen nog twee hindernissen nemen: het toetsenbord dat niet thuishoort op de sofa en de mogelijkheid om vlot webpagina’s te scrollen. Daarom introduceerde Samsung de Smart Interaction die de afstandsbediening vervangt door het woord. Het volstaat VRT te zeggen om de zender op te roepen en inzoomen op het beeld doet u door uw handen te spreiden.

Dokter tv & meneer pc

De tv en de pc zullen niettemin nooit elkaars gelijken zijn. De eerste zal een familiegebeuren blijven, de tweede een persoonlijk werkinstrument. Om vrij te kunnen surfen en alle formaten te kunnen downloaden zal de pc in het voordeel blijven. Maar om toegang te krijgen tot een 20-tal geselecteerde websites (facebook, twitter, picasa,...) zullen kleine apps geïn- spireerd door de smartphone een hit worden op ons tv-scherm.

Ultra HD? Pas over vijf jaar

Ultra HD (UHD) met een resolutie van 7.680 x 4.320 pixels zal ooit uw Full HD scherm vervangen met een 15 keer grotere precisie! Sharp heeft een 85 inch prototype voorgesteld (215 cm diagonaal) dat deze standaard ondersteunt. De eerste modellen zouden tegen de Olympische Spelen in Londen dit jaar op de markt komen.

UHD tv (ook al voorgesteld door Samsung) heeft maar zin bij toestellen van meer dan 100 inch (2,54 meter diagonaal!). De dubbele handicap van UHD is dat het formaat content nodig heeft die bijzonder hoge productiekosten en een enorm debiet vergt, ver boven de huidige 10 Mbps. Momenteel dus nog toekomstmuziek.

De grote uitdaging van smart tv

De belangrijkste uitdaging voor de toekomst is duidelijk het rechtenbeheer. Dat is des te complexer omdat een televisiezender bijvoorbeeld over de uitzendrechten van een voetbalmatch of een Formule 1 wedstrijd op groot scherm kan beschikken, maar niet over diezelfde rechten voor 3G smartphones, wifi of een beperkte resolutie.

Een oplossing zou de ontwikkeling van een globale licentie zijn waarbij de consument een forfait betaalt voor alle rechten. Maar ook dat is nog niet voor morgen.

De nieuwe Smart tv’s

Philips: gemiste uitzendingen

Met een wifi internetverbinding bieden de smart tv’s van Philips (4000, 5000 en 5500, 32 tot 55 inch) gemiste uitzendingen, toegang tot het internet, opnames via USB en 500 online apps aan. Met één daarvan, voor iOS en Android tablets, kunt u een elektronische gids raadplegen en opnames programmeren van eender waar in uw huis. En u kunt op groot scherm videogesprekken voeren via Skype. Beschikbaar sinds april 2012.

Sharp: 50 voorkeur apps

De nieuwe 70 inch (178 cm) AQUOS LC-70LE835E biedt 50 apps aan (waaronder YouTube en gemiste uitzendingen). Met de mogelijkheid om te surfen op het net via de afstandsbediening. Prijs: euro 3.999.

Samsung: kracht van een pc

De smart tv reeksen ES8000 (LED), E8000 (Plasma) en ES9000 (OLED) bevatten een dual core processor die, net als bij een pc, multitasken mogelijk maakt. Een internetbrowser toont twee webpagina’s tegelijk. Met een cloud functie kunt u multimedia content downloaden van uw fototoestel, smartphone of tablet. Beschikbaar rond half 2012.

Panasonic: een multischerm afstandsbediening

De plasma tv’s Smart Viera (42 tot 65 inch) kunt u aansluiten op een tv-platform verbonden met de cloud om toegang te krijgen tot online apps en diensten. U hebt ook toegang tot sociale netwerken terwijl u televisie kijkt. De multischerm afstandsbediening kan content overzetten van uw tv naar uw tablet of smartphone om daar verder te kijken. Sommige modellen bevatten een webbrowser en een Skypecamera (TY-CC20W). Beschikbaar sinds april 2012.

LG: magische bediening

Voor de Koreaanse fabrikant zit de toekomst van smart tv’s in OLED (55 inch) en UD (84 inch) toestellen met een magische afstandsbediening met spraakherkenning, een touch functie, een scroll wieltje en drag & drop. De web interface is gebaseerd op Android.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content