Het goud van de Inca’s

Quinoa verwerkt u in een handomdraai in tal van gerechten. Hij bevat zeer veel eiwitten en ijzer en is dus een uitstekend alternatief voor onze traditionele zetmeelhoudende producten.

Door zijn subtiele hazelnootsmaak en zijn uitzicht van witte kaviaar, is quinoa erg in trek bij fijnproevers. En omdat het makkelijk klaar te maken is en zeer veel nutriënten bevat, is quinoa – afkomstig van een plant die familie is van onze spinazie – hard op weg om razend populair te worden. Logisch: quinoa is zeer voedzaam en geeft een verzadigd gevoel dat lang aanhoudt, zonder evenwel zwaar op de maag te liggen.

Wel vezels, geen gluten

Dat quinoazaad zo licht verteerbaar is, komt deels omdat het veel voedingsvezels bevat: een portie van 20 gram droge quinoa levert evenveel vezels als een snee volkorenbrood. Deze vezels – andere dan die in rijst of tarwe – bevorderen de opname van nutriënten door de dikke darm en hebben een gunstige invloed op het cholesterolgehalte, de suikerspiegel en de insulinespiegel van het bloed. En er is ook goed nieuws voor wie lijdt aan coeliakie: quinoa bevat van nature geen gluten, al is lichte contaminatie bij het verpakken van de zaden altijd mogelijk. Een minimum aan voorzichtigheid blijft dus geboden!

Bondgenoot van vegetariërs

Quinoa is trouwens ook erg populair bij vegetariërs en bij al wie zijn vleesconsumptie maximaal wil beperken. Het is dan ook een bijna volwaardige vleesvervanger: behalve zeer veel eiwitten bevat quinoazaad het leeuwendeel van de essentiële aminozuren (die we nodig hebben en die ons lichaam niet zelf kan aanmaken). Een eigenschap die we doorgaans enkel terugvinden bij vlees of producten van dierlijke oorsprong.

Zonder koffie graag

Quinoa bevat ook zeer veel ijzer (3,7 mg ijzer voor 40 gram droge quinoa) en is dus prima om bloedarmoede te bekampen. Maar let wel: het gaat om non-heemijzer (niet afkomstig van een dier) en dat wordt moeilijker opgenomen door het organisme. Om de opname ter hoogte van de darm te bevorderen, kunt u de quinoa dus het best nuttigen samen met vitamine C-rijke voeding en drinkt u beter geen thee of koffie vlak vóór, bij of net na de maaltijd. Andere nutriën-ten die in een opmerkelijke hoeveelheid in quinoa aanwezig zijn: vitamine B2, vitamine E, magnesium, mangaan en koper.

Beschermhars

Bij de oogst zijn de quinoazaden bedekt met een soort hars: saponien of zeepstof. Deze van nature reinigende substantie wordt vandaag soms gebruikt bij de bereiding van natuurzeep. Maar helaas heeft saponien ook nadelen: ze is bijzonder bitter en remt de opname van bepaalde nutriënten. Gelukkig wordt quinoa doorgaans gewassen en schoongewreven alvorens te worden verkocht zodat er nog slechts een zeer geringe hoeveelheid saponien op achterblijft.

Toch is het verstandig om de quinoa grondig te spoelen voor u hem bereidt. Het volstaat om de quinoazaden in een vergiet te doen en er water over te laten stromen tot dat niet meer schuimt en helder is. Vervolgens kookt u de zaden zoals rijst, in kokend water (twee volumes water of bouillon per volume quinoa) gedurende 15 tot 20 minuten. De zaden zijn klaar voor consumptie wanneer ze doorschijnend worden en de kiem binnen in de zaadjes zichtbaar is. Heerlijk beetgare quinoa is een ideale vervanger voor rijst (bijv. in risotto) of voor griesmeel (bijv. in tabouleh).

Nicolas Evrard

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content