HET GOEDE NIEUWS

Voorbij de beelden...?, 48 p., a 5. Info:

Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen,

Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel,

% 02 240 68 40

Meer tijd om over te steken

Sinds 1 januari geldt de straatcode, een reeks nieuwe verkeersregels die voetgangers beter moeten beschermen. Eén ervan is echter nauwelijks bekend: voetgangers krijgen meer tijd om de straat over te steken. Als u een straat oversteekt op een oversteekplaats met verkeerslichten, dan hoeft u niet te panikeren of te gaan rennen wanneer het licht op rood springt voordat u de overzijde hebt bereikt. U kunt nu rustig de tijd nemen om over te steken, aangezien de verkeerslichten in de andere richting wat langer wachten om groen te worden. Volgens de nieuwe straatcode zijn bestuurders bovendien verplicht te vertragen en indien nodig te stoppen wanneer ze in de onmiddellijke buurt van kinderen, bejaarden of gehandicapten komen.

Ons mobieltje is tien

Hij lijkt er al een eeuwigheid te zijn, maar de gsm in België is amper tien jaar oud. Op 1 januari 1994 startte Belgacom met Proximus, het eerste mobiele telefoonnet in België. Inmiddels telt ons land ruim acht miljoen gebruikers, waarvan zeventig percent belt met prepaid-kaarten. In de voorbije nieuwjaarsnacht verstuurden we maar liefst 22,650 miljoen sms-jes. 54 % van de Belgen blijft de gsm uitsluitend als een telefoon gebruiken, lazen we in een recente peiling van Mobistar. Voor alle anderen is het mobieltje uitgegroeid tot een veelzijdig communicatietoestel en zelfs een levensstijl. En u, kunt u uw gsm nog missen?

Gefluister in het busstation

Op een goede maand tijd is het monumentale werk I promise you(‘r) a miracle van beeldend kunstenaar Johan Muyle uitgegroeid tot een nieuwe trekpleister in onze hoofdstad. Dit verbluffende fresco van 1600 m2 met 44 bekende figuren (vooral BV’s uit artistiek Brussel) en een wonderbaarlijk mengsel van gerecycleerde voorwerpen kunt u geheel gratis bekijken in het busstation (niveau -1) van het Brusselse Noordstation. Op bepaalde momenten hoort u zelfs stemmen fluisteren en ziet u portretten huilen of ogen bewegen. De voorwerpen in de collage werden gevonden op de rommelmarkt, maar omvatten ook heilige objecten en kunstambacht uit Kinsjasa. Neen, stations hoeven dus niet saai te zijn!

Nu denken aan de vogels

De tweede helft van de winter blijft voor de reeds verzwakte vogels altijd moeilijker dan de eerste. Zeker wanneer het tussen eind januari en midden maart nog hard vriest of sneeuwt, kunt u ze echt helpen. Hebt u geen voedertafel, hang dan in meerdere boomtakken, verspreid over de tuin, een stevig bakje. Daarin legt u stukjes vers fruit, zaadbollen uit de handel, gekookte rijst (zonder zout of kruiden!), maïskorrels, haver, graantjes, stukjes kokosnoot, stukjes boter, zonnebloempitten, noten of niet-gezouten pinda’s. Denk ook aan een kom zuiver water (heel belangrijk) dat u geregeld ververst. Geef liefst géén grotere stukken brood, want die gaan gisten in de maag van de vogels. Kleine broodkruimeltjes kunnen wél.

“50-plussers verdedigen hun verworven vrijheid”

GOSA, de grootouders- en seniorenactie van de Gezinsbond, bestaat een kwarteeuw. Daarom hebben studenten van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen diepte-interviews gemaakt met zestig mensen in de leeftijd 50-65 jaar. De resultaten (en commentaren) vonden hun neerslag in het boekje Voorbij de beelden...? Docente Ria Grommen: “Zelfgenoegzaam is deze generatie wellicht niet meer dan andere generaties (...). Opvallend is wel hoe zij de vrijheid verdedigt die ze verworven heeft: vrijheid in tijdbesteding, in hun relaties met anderen en tegenover welke ideologie dan ook. Kortom: ik wil doen wat ik wil, voor wie ik wil en wanneer ik wil”.

De Simone de Nave-prijzen 2003

Met haar olieverfschilderij Genieten II won Annie Knoops uit Op-glabbeek het Gouden Handje van de wedstrijd Simone de Nave 2003 voor amateurkunstenaars, uitgeschreven door het Verbond van Senioren. Andere prijzen gingen naar Jos Decordier uit Asse (Zilveren Handje), Jeanine Van Meerbeek uit Strombeek-Bever (Bronzen Handje), Albert Neirinck uit Brussel (Prijs Simone de Nave), Rudy Synaeve uit Lummen (Zenith Award) en Dirk Droogenbroodt uit Kortrijk (Publieksprijs). Op de foto: Maria Goemans (links), afgevaardigd bestuurder van het VVS met Nelly Van Kerckhove uit Vlezembeek (winnares van de prijs VVS Vlaams-Brabant).

Nieuw: de metroseksueel

Wat hebben de Amerikaanse presidentskandidaat Howard Dean en de voetbalster David Beckham gemeen? Ze zijn alletwee metroseksueel. Met deze nieuwe term worden mannelijke hetero’s aangeduid die bepaalde aspecten van de homocultuur hebben overgenomen. Metro’s zijn zachte, ‘bevrijde’ macho’s. Ze kleden zich met stijl en volgen de nieuwste modetrends. Ze besteden veel tijd en geld aan hun uiterlijk (elke week naar de kapper, nooit vuile nagels en soms zelfs make-up). Ze koken graag en drinken liever wijn dan bier. Ze hechten veel belang aan sport en een fit lichaam maar ook aan cultuur en design. De ideale partner voor een metro is een vrouw die tegelijk lustobject, hartsvriendin en stijlklankbord is. Wie zou zich als eerste Vlaamse metroseksueel outen? Gilles De Bilde of Marino Keulen?

DE Foto

Wie was volgens u de grootste bofkont van 2003? Was het de mevrouw die een hartaanval kreeg in een vliegtuig vol cardiologen? Of was het toch deze werkman in Genève die zijn handen vol had aan de boezems van Naomi Campbell en Daniela Pestova (al was het maar op een reuzenaffiche van 126,5 vierkante meter)?

De websites van de maand

www.kindengezin.be: onder de knop ‘Namen noemen’ vindt u een goudmijn van 40 000 voornamen, de maandelijkse Top 5 van nieuwe voornamen in Vlaanderen, info over de populariteit van een bepaalde voornaam enz.

www.kroesje.be: net zoals Loesje indertijd verspreidt de organisatie Kroesje affiches met ludieke, positieve slogans, maar nu over thema’s als minderheden, integratie en veiligheid. U kunt er zelf een slogan suggereren.

www.kafka.be: Vincent Van Quickenborne heeft de aanslag van hackers op zijn website overleefd. U kunt nog steeds uw ervaringen met absurde reglementen of problemen met de administratie melden. Lees zeker ook het onderdeel ‘Voorbeelden’...

Ludo Hugaerts

Gamen, googelen, beurtbalkje, vleesverlater, zorgenprins, rock-‘n-rollpriester, verklikkerkip, werkbonus...

(nieuwe Nederlandse woorden die volgens Van Dale in 2003 ontstonden)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content