HET GOEDE NIEUWS

Info: LAVA, tel. 015 50 42 50 en www.lava.be

De eerste Belgische wintertomaten

Aan de 50-plussers zal het niet liggen dat de Belgen te weinig ondernemingszin hebben. Dankzij tomatenteler Louis Scheers (57) uit Kontich zullen we nu ook in de winter Belgische tomaten kunnen eten. Tot nu toe kwamen alle tomaten tussen half januari en einde maart uit Marokko, Spanje en de Canarische Eilanden. Om zijn project mogelijk te maken, heeft Louis bijna 750.000 euro geïnvesteerd in een computergestuurde installatie die de planten van extra licht voorziet. “Toch zijn die wintertomaten geen kunstmatig product”, zegt hij. “Alleen help ik de natuur een handje. De computer zorgt ervoor dat het in de serre ’s morgens langzaam licht en ’s avonds langzaam donker wordt, net als in de natuur. Al gebeurt dit nu wel twee uur vóór en twee uur na zonsondergang. Uit een test is gebleken dat de smaak zelfs beter is dan die van wintertomaten uit het zuiden”.

“Laat het loket bestaan!”

Deze noodkreet hoorden we vreemd genoeg als besluit van de studiedag ‘Tussen tamtam en mail’, die de Kristelijke Beweging van Gepensioneerden (KBG) vorige maand organiseerde ter afsluiting van twee jaar werking rond ouderen en nieuwe media. E-mail, elektronisch bankieren, digitale televisie, prima allemaal. En het aantal ouderen dat de nieuwe media gebruikt, blijft toenemen. Maar het zou nog beter zijn als banken, gemeentebesturen en overheidsdiensten daarnaast een mens van vlees en bloed aan het loket zouden handhaven. Want een bankautomaat, een antwoordapparaat of een computer antwoordt (nog) niet als je problemen krijgt.

De Belg is een reisduif

Samen met de Nederlanders en de Duitsers zijn de Belgen de grootste reizigers van Europa, als we alle verplaatsingen meerekenen. 62 % van alle Belgen heeft in de voorbije 12 maanden een reis in Europa gemaakt, zegt een enquête (*). Verrassend genoeg blijven we wel heel hard aan onze vaderlandse grond gehecht. Slechts 37 % zegt eventueel een verhuis naar een ander Europees land te overwegen, maar wel alleen na het pensioen!

(*) Peiling van het Internationaal Thalys Observatorium bij 3451 mensen in 7 Europese landen.

De websites van de maand

www.gratis.be: een nieuwe website waarlangs fabrikanten producten willen uittesten of promoten. U kunt gratis monsters, gadgets, proefporties enz. ontvangen. Interessant is het onderdeel waarin particulieren gratis spullen aanbieden die ze anders weg zouden doen.

www.beeldbankmechelen.be: een origineel initiatief van de Regionale Beeldbank. Wanneer u zich (gratis) registreert, kunt u duizenden oude foto’s, prentkaarten, pentekeningen en ander beeldmateriaal van Mechelen, Lier, Heist-op-den-Berg en Duffel bekijken.

www.seniorennet.be: de bekende website brengt nu ook elke dag op zijn homepage een overzicht van de snelheidscontroles op onze wegen.

De eerste ecologische verkaveling

De primeur is voor de gemeente Bassevelde: een verkaveling (27 kavels voor open bebouwing van 550 tot 1000 m2) waar alles volgens de regels van het ecologisch bouwen wordt gepland. De rijweg is slechts 4 m breed en geplaveid met straatklinkers die het regenwater doorlaten (er is géén regenwaterriool!). Al het regenwater uit de dakgoten wordt opgevangen in putten van 8000 liter die de bewoners verplicht moeten gebruiken voor het toilet, de wasmachine en de tuin. Verder: waterdoorlatende opritten, grasdallen van gerecycleerd plastic op de parkeerstroken enz. De verkoop van kavels zal bij voorkeur gebeuren aan mensen die energiezuinig willen bouwen met ecologische materialen ( info: tel. 09 373 61 79).

Waar ik woonde en wat ik at

Reminiscentieproject is een duur woord met een eenvoudige inhoud. Het is een heilzame manier om herinneringen van rusthuisbewoners op een blijvende manier vast te leggen. In zo’n project zijn ze wekenlang in kleine groepjes bezig om via gesprekken, tekeningen, uitstappen en filmopnamen het eigen verleden te herscheppen. Dat wordt dan vastgelegd in een professioneel gemaakte videofilm of publicatie. In Vlaanderen is de vzw Het Uitzicht al twee jaar bezig met reminiscentieprojecten. Zo gingen inwoners van RVT De Pelikaan in Deurne op zoek naar het huis van hun jeugd. Dat leidde tot een bundel vol boeiende verhalen. In de videofilm ‘Eten wat de tafel schaft’ zien we bewoners van het RVT Europasquare (ook in Deurne) tijdens een mosselmaaltijd vertellen over hoe eten vroeger was. Helaas zijn reminiscentieprojecten vrij duur en daarom is Het Uitzicht afhankelijk van externe subsidiëring.

Info: Het Uitzicht, Nottebohmstraat 19, 2018 Antwerpen, tel. 03 235 89 77

Wie past mijn woning aan?

Het wooncomfort van vele zorgbehoevenden tart soms nog alle verbeelding. De betrokkenen zouden hun woning best willen laten aanpassen maar zien meestal op tegen de rompslomp en de kosten. Daarom zijn de thuiszorgorganisaties Ons Zorgnetwerk en Landelijke Thuiszorg gestart met een dienst woningaanpassing in de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. Deze dienst doet de verbouwingen niet zelf maar zorgt wel voor intensieve begeleiding. Wanneer een zorgbehoevende nood aan verbouwingen heeft, maakt de dienst het administratieve dossier in orde, zodat hij of zij van alle overheidspremies kan profiteren. De dienst helpt zoeken naar een aannemer en volgt de werken op. Info: tel. 016 24 49 50

A Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content