© getty images

Het geheim van Warren Buffett

Een goede tien jaar geleden, bij de beursintroductie van Facebook, verklaarde Warren Buffett dat hij niet in dat bedrijf wilde investeren omdat hij “niet kon voorspellen hoe het ermee gesteld zou zijn over vijf of tien jaar.” Een uitspraak die typeert wie hij is.

Warren Buffett ging in de jaren 50 als fondsenbeheerder aan de slag en werd al snel zo succesvol dat hij in de jaren 60 Berkshire Hathaway overnam. Het voormalige textielbedrijf groeide uit tot een conglomeraat en is het toonbeeld van de buitengewone financiële prestaties die de 92-jarige Buffett realiseerde. Hij begon deze aandelen te kopen tegen 7,60 dollar, vandaag schommelen ze rond 450.000 dollar! Zijn grootste geheim? Hij is vooral een uitstekend analist, die balansen verslindt zoals anderen romans lezen. Zo bouwde hij zijn fortuin op met verzekeringen en herverzekeringen. Maar waar hij vooral van houdt, is begrijpen waarin hij belegt. Na de crash van oktober 1987 is hij beginnen te investeren in Coca-Cola. Zijn belangrijkste argument: de winstmarges die de frisdrankgigant realiseert door basisproducten (water, suiker, aroma’s) aan te kopen en via marketing als merken te verkopen.

Warren Buffett, die nooit verlegen zit om wat goede raad, zegt niet zonder humor twee fundamentele regels te hanteren. Regel 1: verlies nooit geld. Regel 2: vergeet regel 1 niet. Zo geformuleerd lijkt het de logica zelf, maar de belangrijkste boodschap is dat je moet letten op de kwaliteit van de bedrijven waarin je belegt. Een goed bedrijf dat winst maakt, zal uiteindelijk altijd opbrengst genereren. Daar ben je met aandelen van een trendy bedrijf, dat een nieuw product ontwikkelt dat zich nog moet bewijzen, heel wat minder zeker van.

Risico’s nemen of niet

Wil je een hoog rendement, dan moet je beleggen zoals Warren Buffett dat deed tussen 1965 en 1995: aanzienlijke risico’s durven nemen en focussen op dynamische marktsegmenten. Dergelijke strategie vereist evenwel een grote toewijding en inzet, op elk moment, iets wat zelfs het orakel van Omaha – Buffett’s bijnaam – afraadt. Wanneer hem wordt gevraagd waarin te beleggen, beveelt hij dan ook meestal gewoon een indexfonds aan dat de S&P 500 volgt en een mooi rendement biedt aan lage kosten. Een ETF zoals Xtrackers MSCI World (Frankfurt Stock Exchange, ISIN IE00BJ0KDQ92, jaarlijkse vergoeding 0,19%) biedt zelfs een nog grotere wereldwijde diversificatie. Zo kan je profiteren van het potentieel van de aandelenmarkten, die volgens een studie van Credit Suisse, sinds 1900 een reëel rendement (na inflatie) van bijna 7% per jaar hebben gegenereerd.

Kopen als de beurs in vrije val is?

Nog een les van Buffett: profiteren van de opportuniteiten als de aandelen laag staan, zonder je hoofd te verliezen. Een maand na het faillissement van investeringsbank Lehman Brothers in oktober 2008, publiceerde het orakel van Omaha een vrije tribune in de New York Times die de rollercoaster van de beurskoersen relativeert.

1. Je moet niet panikeren. De Grote Depressie, de Tweede Wereldoorlog en de inflatieperiodes van eind jaren 70 – begin jaren 80 hebben de beurs niet dood gekregen.

2. Je moet niet willen voorspellen wanneer de markt haar bodemkoers bereikt. Dat is tijdverlies waardoor je de heropleving mist.

3. Liquide middelen aanhouden betekent geld verliezen wanneer de inflatie hoog is.

4. De angst voor andere beleggers stelt rationele mensen in staat te beleggen in grote ondernemingen tegen voordelige voorwaarden.

5. Je moet denken op lange termijn. Al ontsnappen grote ondernemingen niet aan een recessie, ze veren later weer op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content