Het geheim van een duurzame relatie

Sommige koppels houden het maar enkele jaren uit. Anderen gaan blijkbaar moeiteloos, 20, 30 of zelfs 60 jaar samen door het leven. Wat is het geheim van deze duurzame relaties?

Geef je man elke dag goed te eten en hij zal je eeuwig trouw zijn”, “Verras je vrouw geregeld met een kleine attentie en ze zal voor je vechten”, “Succesvolle koppels doen veel water in hun wijn”.

Natuurlijk bevatten deze dooddoeners veel waarheid. Maar ze volstaan niet om te verklaren waarom koppel A op zijn gouden bruiloft nog verliefd op elkaar is, terwijl koppel B het maar enkele jaren volhoudt. In zijn boek Partnerrelaties in goede en kwade dagen (*) geeft psychotherapeut Paul Gheskiere adviezen aan koppels die moeten leven met een problematische partner (te dominant, te zwijgzaam, gewelddadig, depressief, ontrouw, seksueel agressief). Hij staat ook stil bij de kenmerken van duurzame relaties. Opvallend is dat hij daarbij nooit over een gelukkige maar wel over een gezonde relatie spreekt.

Zijn conclusies?

n Tevreden partners spenderen meer tijd samen dan minder tevreden koppels , maar ze verstikken elkaar niet. Ieder krijgt voldoende ruimte voor een aantal eigen activiteiten.

n Koppels in een gezonde relatie zijn vooral bereid naar elkaar te luisterenen hun gedrag te veranderen als dat nodig is.

n Als de ene partner negatief gedrag vertoont, zal de andere dit toeschrijven aan externe en tijdelijke factoren, niet aan negatieve karaktertrekjes van de partner.

n Geen regels om de regels: in een gezonde relatie blijven de partners soepel.

n Ruzies kunnen heilzaam zijn, maar in een gezonde relatie reageert de ene partner altijd met positieve acties op zowel de negatieve als de positieve gevoelens van de andere.

Laat alle angsten varen

Liefde blijft de basis van elke duurzame relatie maar bijna even belangrijk is een goede communicatie. En dat hoeft echt niet alleen praten te betekenen. Het succes van een langdurige relatie zit hierin dat de partners elkaars lichaamstaal begrijpen en liefdevol gedrag tonen.

Maar wat betekent dat concreet? “Posi-tieve woorden gebruiken”, stelt Paul Gheskiere, “maar ook op bepaalde momenten de ander uw onverdeelde aandacht geven, geschenkjes krijgen en geven, dingen voor de partner doen waarvan – en omdat – u weet dat ze iets voor hem of haar betekenen en lichamelijk contact.”

Eens we alle angst hebben laten varen, is het goed de relatie te onderhouden met symbolische acties:

n gebruik nog eens een koosnaampje

n vergeet de ochtend- en nachtzoen niet

n stuur dagelijks een sms-berichtje

n leg geschillen bij voor je gaat slapen

n blijf zitten terwijl je spreekt, emoties zullen hoger oplopen als je rechtstaat

n de meeste ruzies spelen zich af in de keuken. Denk eens aan de tuin om een geschil uit te praten, of ga samen in bad. n

(*) Partnerrelaties in goede en kwade dagen, Paul Gheskiere, uitg. Globe, isbn 9054667036, 204 p., e 16,50.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content