Landgenoten leren ons hun stek in buitenland keenen, de plekken waar ze vrienden mee naartoe nemen of gezellig een hapje gaan eten... en vertellen ons waarom de stad of streek waar ze wonen het ontdekken waard is. © IMAGESELECT

Het echte Andalusië ligt landinwaarts

Voormalig tv-gezicht en journalist Alain Grootaers koos 12 jaar geleden voor een nieuw leven in Andalusië. Samen met zijn partner Jakobien Huisman en dochter Julia ruilde hij de grijze Vlaamse lucht in voor de Zuid-Spaanse zon.

BUITEN DE PLATGETREDEN PADEN

Wanneer Alain en Jakobien gasten meenemen, vermijden ze meestal de platgetreden paden. “De mensen komen naar ons opdat we hen zouden meenemen naar kleine dorpjes, verborgen hoekjes en charmante adresjes waar soms de tijd is blijven stilstaan”, klinkt het. Hun aanraders.

ALHAMA DE GRANADA. Dit uiterst charmante stadje tussen Periana en Granada is een verborgen parel. Niet te verwarren met het Alhambra! “Het bengelt letterlijk aan de rand van de afgrond, de huizen zijn gebouwd bij een gigantische ravijn, uitgesleten door de Alhama-rivier. Daardoor heeft men hier veel zandsteen kunnen winnen. Daarmee zijn de huizen gebouwd, waardoor het stadje helemaal anders oogt dan de meeste witgekalkte dorpjes in Andalusië. Je kan er fantastisch wandelen en het heeft een rijke geschiedenis. Hier bevindt zich het oudste ziekenhuis van Andalusië, in de 15de eeuw opgericht door de katholieke koningen. Een beetje buiten Alhama heb je warmwaterbronnen, waar je in water van 47°C kan ronddobberen.”

Alain Grootaers en Jakobien Huisman vestigden zich met dochter Julia in Periana.
Alain Grootaers en Jakobien Huisman vestigden zich met dochter Julia in Periana.

DE MUDEJAR-ROUTE. Mudejar is de naam die aan de moslimarchitectuur in christelijke gebieden werd gegeven. De minaretten werden later vaak omgebouwd tot kerken. “De mudejar-route is 75 km lang, maar wij doen meestal een viertal dorpjes in de bergen aan. Ze zijn echt prachtig. Je wordt er terug gekatapulteerd in de tijd. Het lijkt alsof de Moren hier nog maar net zijn vertrokken.”

EL TORCAL. De natuur is een grote troef in Andalusië. Ten westen van Periana heb je het natuurpark El Torcal de Antequerra, met bizarre rotsformaties. “Honderdvijftig miljoen jaar geleden lagen deze kalksteenrotsen nog onder de oceaan. Er lopen verschillende wandelroutes door het natuurpark en je waant je een beetje in een Game of Thrones-decor. Maar de beroemdste bewoner hier is eigenlijk de steenbok.”

HET BERMEJALES-MEER. “In de zomer trekken we zelden naar het strand. Daar is het dan veel te druk. Terwijl alle toeristen aan de kust zitten, gaan wij verder de bergen in. Niet zo ver van Alhama De Granada bevindt zich het Bermejales-stuwmeer. Je kan er zwemmen, een kleine kiosk voorziet een hapje en een drankje en het is er doorgaans geen overrompeling.”

COSTA DEL SOL, ATTRACTIE OF TOERISTENVAL

Moet je in een toeristische regio als Andalusië, met de Costa del Sol, op je hoede zijn voor zogenaamde toeristenvallen? “Wat voor de ene een toeristenval is, is voor de andere gezellig druk. Ik heb bijvoorbeeld niets met Marbella, dat is niet mijn stijl. Maar er zijn mensen die de chique jachthaven Puerto Banús, met zijn protserige tentoonstelling van luxe, geweldig vinden. En daar echt naar gaan kijken als attractie. Dus wie ben ik om te zeggen wat goede of slechte smaak is”, aldus Alain. “Je moet aan de kust misschien wel een beetje uitkijken in welke chiringuito (strandbar en restaurant) je gaat eten. Al is 80% zeer goed. Alles is er bovendien bijzonder goedkoop, je kan eigenlijk niet bedrogen worden. Maar ik raad vooral aan om het binnenland in te trekken, dat is veel authentieker. Mensen die aan de kust blijven, missen toch veel.”

Het charmante stadje  Alhama De Granada
Het charmante stadje Alhama De Granada© GETTY IMAGES

BRUISEND MALAGA

De favoriete plek van Alain en Jakobien? “We tonen mensen zeker Málaga, waar je de klassieke route kan doen langs musea en prachtig gerenoveerde kades”, aldus Alain. “In normale tijden – zonder het coronavirus – bruist de stad een heel jaar door en zitten de terrassen altijd vol. Deze regio was lang zeer arm. Málaga is pas 20 jaar geleden tot bloei gekomen. De komst van het Picassomuseum speelde daarbij een grote rol. Daarna is men de stad beginnen te renoveren. Er zijn nog altijd wat armoedige buurten, waar de huizen quasi op instorten staan. Maar in de binnenstad is heel veel opgeknapt en ziet het er nu fantastisch uit.”

SIMPELE KEUKEN

Vanouds is de keuken in Andalusië simpel en eerlijk. “Als je bijvoorbeeld vis bestelt, dan krijg je een vis, al de rest moet je erbij vragen. Wij eten zelf vegetarisch, maar Spanjaarden zijn echte vleeseters. Geen feest of er moet vlees bij”, vertelt de BV-olijfboer. En er is natuurlijk een groot aanbod verse vis, recht uit de Middellandse Zee. Enkele typische gerechten? “Sardientjes op het strand, berenjenas con miel of aubergines met honing (eigenlijk rietsuikerstroop) en fritura Malagueña, een mengeling van gefrituurde visjes. En dan is er natuurlijk de bekende serranoham. Weerom geldt, hoe dieper in het binnenland, hoe Spaanser.”

De keuze aan goede restaurants is overweldigend. De adresjes van Alain en Jakobien? “Finca Oasis Las Palmeras in Periana, waar je vanop het terras een prachtig uitzicht hebt op de bergen. Aan de kust komen we graag in Bahía Beach Jazba in Torre del Mar, waar ze toch een iets fantasierijker menu hebben dan de gewone Spaanse keuken. En in Málaga is er tapasbar Los Gatos, in het centrum, een vaste halte”, luidt het. “Om te logeren heb je hier een keur aan B&B’s. Zelf werken we vaak samen met La Viñuela, een viersterrenhotel vlakbij het gelijknamige meer. Ze hebben er een goede keuken en je kan er ook gewoon gaan dineren.”

DE ULTIEME TROEF: HARTELIJKE MENSEN

Wat maakt Andalusië de perfecte bestemming? Alain vat samen: “Het is makkelijk bereikbaar. Je hebt veel rechtstreekse vluchten tussen Brussel en Málaga. Er is de combinatie van natuur en cultuur. De steden in het binnenland zijn fenomenaal, de natuur fantastisch, de stranden uitgestrekt en het klimaat geweldig. Andalusïe is zo groot als de Benelux: je kan hier dus wel een tijdje rondtrekken. De ultieme troef hier: de mensen. Andalusiërs zijn bijzonder vriendelijk. Het valt mij altijd op wanneer ik naar andere landen reis. Andalusïers zijn echt heel verwelkomend, en wanneer je een mondje Spaans spreekt, kan het niet meer stuk. Ze zijn blij dat je komt, weten de toerist naar waarde te schatten.”

Bijzondere rotsformaties in  natuurpark El Torcal
Bijzondere rotsformaties in natuurpark El Torcal© GETTY IMAGES

Tussen de olijfgaarden van Finca Don Carmelo

“Na onze wereldreis was het moeilijk wennen aan de kou in België en gingen we op zoek naar een plek in het zuiden. Via vrienden kwamen we in de regio Axarquía terecht, ten oosten van Málaga. We waren meteen verliefd”, vertelt Alain. “Toen bleek dat onze dochter (toen 12) en wijzelf hier perfect konden aarden, hebben we ons in Periana gevestigd, tussen Granada en Málaga. We wonen op 20 minuten rijden van de zee, maar zitten toch midden in de natuur. Onze boerderij Finca Don Carmelo ligt tussen de olijfvelden. We kenden niets van olijven. De man die ons de boerderij verkocht, drukte ons echter op het hart dat de olijven laten hangen een belediging is voor de mensen hier. En zo zijn wij olijfboer geworden. Maar daarvan kunnen we niet leven. Gaandeweg zijn we ook toeristische rondritten gaan organiseren, eerst te paard, nu met de motor en minibus.”

Het echte Andalusië ligt landinwaarts

Praktisch

TOERISTISCHE DIENST ANDALUSIË, andalucia.org/en/home

UITSTAPPEN MET ALAIN GROOTAERS, traveldoncarmelo.com/home

COVID 19. De meest recente informatie vind je op diplomatie.belgium.be/nl

Spaanse schoenen

“Je hebt helaas almaar minder authentieke souvenirs. Als je naar een markt gaat, zie je soms zo welke container uit China is aangekomen”, grapt Alain. “Maar je kan zeker mooie dingen vinden. Hier in Spanje worden nog altijd zeer goede lederen producten gemaakt. Spaanse schoenen zijn echt een aanrader. Ze zijn goedkoop en goed. Maar let erop dat ze Made in Spain zijn. Ook interessant: manden in esparto, een gras dat hier in de sierra, de bergen groeit. Ze zijn niet makkelijk meer te vinden, want ze worden volledig met de hand gemaakt, vaak enkel nog door gepensioneerden. Het zijn soepele, sterke manden en je hebt ze in allerlei formaten. En verder: olijfolie, eetolijven, vermout, limoncello. Zo neem je een vleugje Spaanse keuken mee naar huis.”

Het Bermejales- stuwmeer
Het Bermejales- stuwmeer© Getty Images/iStockphoto
Altijd volle terrassen in Málaga.  Rechts. Het geboortehuis van Picasso.
Altijd volle terrassen in Málaga. Rechts. Het geboortehuis van Picasso.© GETTY IMAGES
Puerto Banús, de chique jachthaven van Marbella.
Puerto Banús, de chique jachthaven van Marbella.© GETTY IMAGES
Het echte Andalusië ligt landinwaarts
© IMAGESELECT
Sardientjes op het strand.
Sardientjes op het strand.© Alamy Stock Photo
De mensen van Andalusië zijn bijzonder vriendelijk.
De mensen van Andalusië zijn bijzonder vriendelijk.© GETTY IMAGES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content