Het concrete antwoord aan Karin (en Peter)

Uit wat voorafgaat blijkt dat Karin en Peter best een en ander vooraf regelen. Op die manier kan zelfs bij het worst case scenario (een overlijden van Karin, wat wij haar uiteraard niet toewensen), geregeld worden dat Peter in het huis kan blijven wonen. Ook de regeling over de investering van Peter in Karins huis staat het best op papier.

n Ze kunnen wettelijk samenwonen (een verklaring bij de burgerlijke stand volstaat, ze is meestal gratis). Zo heeft Peter een beperkt erfrecht, nl. het vruchtgebruik op de gezinswoning en de huisraad.

n Blijven ze liever feitelijk samenwonen, dan erft Peter in principe niets. Karin kan een testament maken waarin ze Peter aanduidt als vruchtgebruiker van haar huis. Let op, bij testament kan Karin enkel het beschikbare deel aan Peter geven. Dit is het deel dat overblijft nadat haar kinderen hun reservatair deel gekregen hebben. Vermits ze 2 kinderen heeft, mag het vruchtgebruik van Peter niet groter zijn dan 1/3de van Karins nalatenschap. Hoe ouder Peter zal zijn bij een eventueel overlijden van Karin, hoe kleiner de waarde van zijn vruchtgebruik. Bedraagt Peters vruchtgebruik meer dan de reserve van de kinderen, dan is hij niet zeker dat hij het vuchtgebruik wel zal krijgen. De wet bepaalt dat de reservataire erfgenamen de keuze hebben: ofwel een stukje reserve af-staan en het vruchtgebruik aan Peter laten, ofwel het beschikbare deel afkopen. Dan krijgt Peter geld, maar geen vruchtgebruik.

n Wat de successierechten betreft, betalen samenwoners in Vlaanderen dezelfde (gunstige) tarieven als gehuwden: wettelijke samenwoners sowieso en feitelijke samenwoners na één jaar samenwoning.

n Zowel als ze uit elkaar gaan als bij een overlijden heeft Peter recht op een vergoeding voor de investeringen die hij deed in Karins huis. Vermits ze niet zullen trouwen, zal Peter een dubbel bewijs moeten leveren: dat hij geld geïnvesteerd heeft én dat hij een rechtsgrond heeft om een vergoeding te vragen. Peter kan het best op voorhand op papier zetten dat hij Karin bijvoorbeeld een renteloze lening geeft.

EEN GOEDE RAAD: Dit alles is uiteraard een kwestie van prioriteiten. Karin moet weten dat als zij Peter een vruchtgebruik geeft, haar kinderen misschien lang zullen moeten wachten voor zij de volle eigendom van haar huis verwerven. Zij zou Peter ook een bewoningsrecht kunnen geven dat beperkt is in de tijd. Het is dus belangrijk om alles eens goed op een rijtje te zetten. Hoe dan ook is een testament altijd herroepbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content