Het betere boek in uw koffer

Bent u romantisch, praktisch of nieuwsgierig aangelegd? Wilt u van de vakantie gebruik maken om een wat moeilijker boek aan te pakken of houdt u het bij makkelijk verteerbaar? Ieder zijn meug: wij zoeken voor u de leukste vakantielectuur!

Voor de poëziegenieter

Toen de Nederlandse dichter Simon Vinkenoog vorig jaar overleed, liet hij een uitgebreide verzameling gedichten na. De hoogtepunten daaruit en zijn negentien laatste gedichten zijn nu gebundeld in de bloemlezing Ja!(uitg. Nijgh & Van Ditmar – euro 15 – isbn 978 90 388 932 4 2).

Voor de geschiedenis- en levensfreak

Maar liefst 582 bladzijden Congolese geschiedenis telt Congo. Een geschiedenis (David Van Reybrouck – uitg. De Bezige Bij – euro 24,90 – isbn 978 90 234 5866 1) en toch blijven die allemaal boeiend. Van Reybrouck verbindt namelijk handig degrote geschiedenis van feiten, archieven en bewegingen met de kleine geschiedenis van de Congolezen die hij interviewde. Uitzonderlijk meeslepende lectuur, ook voor lezers die geen geschiedenisfreaks zijn.

Voor de romantische ziel

De nieuwe boeken van Jackie Collins, Danielle Steel, Maeve Binchy en Santa Montefiore staan bij hun fans vast al bovenop het inpaklijstje: wat is er heerlijker dan zo’n dikke turf heerlijke vakantielectuur? Als er nog plaats is tussen de topjes en sandalen, moet u toch ook de pas uitgekomen omnibus van Erica James (Uitg. De Kern – euro 14,95 – isbn 978 90 325 1225 5) in de koffer stoppen. Met Verborgen Talent en Oude vriendschap hebt u er twee vlotlezende romans in één boek bij.

Voor de curieuzeneus

Waarom hebben zoveel royals te kampen met een paardenobsessie? Hoe komen paparazzi aan hun mooiste foto’s? En wat zit er in de handtas van de Queen? Graaf Alexander von Schönburg – zelf getrouwd met een heuse prinses – ging op zoek naar de vaak hilarische antwoorden op deze vragen en schreef er een onderhoudend boek over: Alles over koningen wat je altijd hebt willen weten (uitg. Contact – euro 19,95 – isbn 978 90 254 3210 2).

Voor de thrillerfan

Literaire thrillers zijn in en dat zullen we geweten hebben: ze komen met hopen op de markt. Vooral Scandinavische schrijvers hebben de smaak te pakken, in het zog van Stieg Larsson en zijn Millenniumtrilogie. Een van hen is Karin Wahlberg, arts van beroep, die inmiddels met De trooster (uitg. The House of Books – euro 17,95 – isbn 978 90 443 2546 1) aan haar derde roman toe is. Rechercheur Claesson en zijn vrouw, chef-arts Veronika Lundborg, zijn de spilfiguren.

Een interview van onze webredactie met Karin Wahlberg leest u op www.plusmagazine.be

Voor de natuurliefhebber

Er zijn er erg veel in de zomer, je hoeft er geen natuurreservaat voor op te zoeken en ze staan prachtig op vakantiefoto’s: vlinders! In De nieuwe Vlindergids (uitg. Tirion Natuur – euro 29,95 – isbn 978 90 5210801 8) vindt u de dagvlinders van Europa en Noordwest-Afrika op duidelijke tekeningen. Op jacht!

Voor de chicklitverslinder

Romances tussen mensen die mekaar eerst niet kunnen luchten, het eeuwige dilemma over kiezen tussen werk en privéleven, een stevige vriendschap die alles overwint. Gelardeerd met een decor van iPods, sms’jes en trendy schoenen én in een soepele schrijfstijl gepresenteerd, krijgt u een lekkere chicklit op uw bord. Een van de leukste die recent verschenen zijn, is Sasha Wagstaffs Hij is van mij (uitg. De Boekerij – euro 18,95 – isbn 978 90 225 5313 8). Een snuifje glamour en adel, maar vooral het talent van de schrijfster om een luchtig verhaal spannend te maken, zorgen voor een mee-slepende story.

Voor de workaholic

Hoe kunnen we het gedrag van anderen begrijpen en beïnvloeden? staat op de cover van De brandweerman & de parkeermeter (uitg. Houtekiet – euro 13,95 – isbn 978 90 8924 045 3). Workaholics met vakantie kunnen het vast niet laten om met dit leuke werkje van sociaal psycholoog David Vlietstra hun voordeel te doen. En in de ogen van verwaarloosde huisgenoten ziet het er vast véél onschuldiger uit dan dikke dossiers of een laptop...

Voor de leergierige reiziger

Reizen om te leren klinkt erg schools. Maar het kan gewoon leuk en verdiepend zijn om een stad of regio te bezoeken terwijl u die tegelijk door de ogen van een ander ziet. Voorbeeld: Zuid-Afrika. Reisverhalen (uitg. Pandora – euro 10 – isbn 978 90 467 02 79 6). Een pocket met verhalen die afwisselend het land, zijn bevolking en de geschiedenis belichten. Door de grote verscheidenheid van de auteurs (onder meer Charles Darwin, Rudi Rotthier, Adriaan Van Dis en Paul Theroux) krijgt u verschillende aspecten van Zuid-Afrika in hapklare brokken geserveerd.

Voor de fijnproever

Op vakantie betekent koken vaak roeien met de riemen die u hebt, zonder de luxe van de keuken thuis met al haar hulpmiddelen. Maar met dit reiskookboek en de zalige Italiaanse ingrediënten bij de hand, kunt u toch de voldoening van een geweldige maaltijd smaken. Onno Kleyn staat u met zijn Reiskookboek Italië(uitg. Unieboek – euro 14,99 – isbn 978 90 475 1532 6) bij van in de winkel tot aan tafel. Smakelijk!

In augustus zet de webredactie van Plusmagazine het spannende boek in de kijker. Die maand kunt u deelnemen aan de zomerwedstrijd rond Vlaamse thrillers. Surf naar www.plusmagazine.be/thriller

Ariane De Borger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content