1

Het begin

We komen allemaal ergens vandaan. Het huis waar we opgroeiden, de straat waar we gespeeld hebben, de mensen die ons omringden, allemaal hebben ze een invloed op wie wij vandaag zijn.

1 Verbonden

“Ze vragen of wij wel gegeten hebben, of onze jassen warm genoeg zijn. Voor hen word je nooit ouder dan een jaar of elf, ze houden meer van jou dan van zichzelf.” In Moeders gaat Herman van Veen terug naar de plek waar hij geboren werd: de Kievitdwarsstraat in Utrecht. Hij schrijft over zijn moeder en grootmoeders en over zijn dochter die moeder werd. Over zijn eerste viooljuf, met wie hij er een moeder bij kreeg. En zijn reservemoeders tante Femmie en tante Klaasje, die hem een leven lang toelachen. Een hartverwarmende ode aan waar we vandaan komen, hoe dat ons vormt en waar we mee verbonden blijven.

Herman van Veen

Moeders

Alfabet uitgevers, 22,50 euro

isbn 9789021340715

2 Wording

“Ik word geboren. Het is augustus 1942. Mijn vader loopt zijn kazerne in Wales uit en hoopt dat de kalme hemel goeds belooft voor mijn moeder.” Howard Jacobson is een oorlogskind. “Ik hoorde toe aan vrouwen. De man des huizes was er niet. Hij vocht in de oorlog.” Howard wordt tijdens zijn kinderjaren opgevoed door zijn moeder, oma en tante Joyce. Zijn vader is bang dat hij een moederskind zal worden. Jacobson groeide op in Manchester, maar voelde als kind goed dat zijn ouders niet Engels waren. “Ondanks hun gemeenschappelijke Midden-Europese oorsprong waren ze onbekenden voor mekaar. Moest ik daarom schrijven: om hen aan zichzelf uit te leggen?” Een mooi, vaak humoristisch portret van de wording van een schrijver en de plek waar hij vandaan komt.

2
2

Howard Jacobson

Moederskind

Prometheus, 23,50 euro

isbn 978 90 446 5137 9

3 Reconstructie

Een liefdevolle en poëtische reconstructie van opgroeien in een kunstenaarsgezin in de jaren negentig en een onderzoek naar de vraag: is normaal zijn eigenlijk wel zo wenselijk – zo lees je op de achterflap van de debuutroman van Robin van den Maagdenberg. In haar boek probeert de schrijfster uit te drukken hoe het was om te leven met een vader met ‘uitzinnige en gitzwarte periodes’. Een man in wie plots een andere man kon sluipen. “Het grootste gedeelte van mijn jeugd speelde zich af in de tussentijd waarin we een normaal gezin waren.” Maar als ze later terugkeert naar de plek waar ze opgroeide – ‘het dorp, waar er te weinig of teveel van alles was’ – stelt ze dit vast: “Het is alsof ik mijn tijd hier nooit heb kunnen omvormen tot een herinnering.”

3
3

Robin van den Maagdenberg Thuis is waar we beginnen

Querido, 20 euro

isbn 9789021462462

Boektopia 2022

Van 29 oktober tot 6 november kan je terecht op Boektopia, een boekenevent in Kortrijk Xpo. boektopia.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content