Het abc van de doe-het-zelver

n Organisatie, nauwkeurigheid, geduld en zelfkennis zijn de kernwoorden van de doe-het-zelver. Want, heel vreemd, een karwei lijkt altijd stukken gemakkelijker vooraf dan het tijdens de werkzaamheden blijkt te zijn. We hebben inderdaad de jammerlijke neiging om de moeilijkheidsgraad en de duur van het werk te minimaliseren, wat ook verklaart waarom sommige klusjes maandenlang aanslepen. Een gouden regel: probeer niet de leerling-tovenaar te spelen, blijf realistisch.

n Als u een beetje handig bent en voldoende moed hebt, is het tegenwoordig mogelijk om haast alles zelf te doen. Vaak is het adviesvan een specialist echter absoluut noodzakelijk, meer bepaald wanneer het gaat om dakisolatie, installatie van een centrale verwarming, loodgieterij en elektriciteit. Deze werken zijn streng gereglementeerd, zeker wat de veiligheid betreft, en een niet-conform resultaat kan ernstige gevolgen hebben. Dit geldt ook voor de tuin: afrasteringen en veranda’s mogen niet worden geplaatst zonder vergunning of zonder de buren te consulteren.

n Een beroep doen op professionelen is dikwijls duur, dat is waar. Maar pas op met klusjes die makkelijk lijken maar het helaas niet zijn. Is het herschilderen van de keuken een realistisch perspectief dat bovendien heel wat goedkoper zal uitvallen, het herschilderen van een hele verdieping kan uw petje te boven gaan, laat staan wanneer er ook nog een andere vloerbedekking moet worden gelegd. Als het resultaat is dat uw vloer niet vlak ligt, kan het hele project uiteindelijk duurder kosten dan wanneer u een vakman had gevraagd.

n Mooi is niet altijd de beste keuze: sommige materialen zien er prachtig uit maar zijn kwetsbaar en ontgoochelen bij gebruik (marmer, leisteen, inox wanneer u krassen vreest). Probeer uw zoektocht naar de perfecte esthetiek te verzoenen met de ongemakken eigen aan dit of dat materiaal. Vraag informatie aan de verkoper. Aarzel niet om hem precieze vragen te stellen over hoe materialen veranderen in de loop van de tijd.

n Voert u de werken niet zozeer voor uw eigen welzijn uit maar om de waarde van uw huis te doen stijgen, becijfer dan goed of de investeringen realistisch zijn in het kader van de werkelijke waarde van uw huis.

n Hebt u uw grenzen bereikt en zoekt u toch hulp bij een aannemer, wees dan kieskeurig in uw keuze. Het aantal faillissementen in de sector is niet gering. Kies een onderneming die reeds geruime tijd bestaat en die kan bogen op een vlekkeloze reputatie. De beste informatie wordt nog altijd geleverd van mond tot mond!

n Om meer te weten over tendenzen, nieuwigheden, prijsvergelijkingen, één adres: het salon Batibouw van 4 tot 12 maart, op de Heizel in Brussel. Info: www.batibouw.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content