Guy Legrand voormalig hoofdredacteur van Cash! © FRANK BAHNMÜLLER

Herstelling gegarandeerd. In theorie dan toch

Wist je dat je volgende wasmachine in waak-stand niet meer dan 0,5 watt mag verbruiken? En dat ze in waakstand of stopstand moet gaan ten laatste een kwartier na het einde van elk programma?

Het zijn slechts enkele van de vele nieuwigheden in de Europese regelgeving die op 1 maart in werking trad. Ze bevat de nieuwe normen voor wassen en centrifugeren. Die regelgeving werd al in 2019 uitgewerkt, maar liet fabrikanten en invoerders tot nu de tijd om zich aan de nieuwe normen aan te passen.

Het is misschien omdat de normen al twee jaar oud zijn, dat deze regels weinig aandacht kregen in de media. In tegenstelling tot de nieuwe etikettering die op hetzelfde moment in werking trad. Want die herinner je je vast wel: gedaan met A+++ of A++, de lettercodes die de indruk wekten dat je topkwaliteit kocht, terwijl ze eigenlijk de norm waren geworden.

Maar laten we eerlijk zijn: als die nieuwe technische vereisten waarvan nu sprake is zo weinig aandacht kregen, dan is dat ook omdat ze... erg technisch en moeilijk te vatten zijn voor de consument.

De strikte specificaties hebben te maken met de energie-efficiëntie van producten. Ze maken deel uit van de eco-designfilosofie die sinds 2005 ingang vond in Europa. Of anders gezegd: een product moet ecologisch ontworpen zijn, tegelijk rekening houden met milieufactoren, en de afvalberg beperken.

Maar moet je er dan ook niet, of zelfs vooral, voor zorgen dat een toestel een voldoende lange levensduur heeft? En dat het nadien kan worden hersteld of gerecycleerd? Zeker en vast, en deze aspecten werden niet uit het oog verloren. De nieuwe regelgeving hecht veel belang aan het herstellen van producten.

Wat je wasmachine betreft, bijvoorbeeld, moeten er tot tien jaar nadat het laatste exemplaar van dit model op de markt werd gebracht, wisselstukken worden voorzien. Als dat geen goed nieuws is? Want hoe vaak krijg je niet te horen: ‘Het spijt ons, maar dit model bestaat niet langer en er zijn geen wisselstukken meer te vinden’? En dat soms zelfs al na een paar jaar! Dan kan je niet anders dan een nieuw toestel kopen...

Is dat euvel nu van de baan? Helaas, niet helemaal. In de praktijk zijn er twee obstakels bij herstellingen. Om te beginnen moeten de wisselstukken enkel ter beschikking worden gesteld van professionele herstellers. Doe-het-zelvers hebben er geen recht op. En datzelfde geldt ook voor de handleidingen voor die herstellingen.

Verder is het nog maar de vraag tegen welke prijs de wisselstukken zullen worden verkocht. Daarover is op Europees niveau niets voorzien. Frankrijk heeft maatregelen genomen op dat vlak en hopelijk zullen België en andere landen volgen. Want als een herstelling onbetaalbaar is, dan sta je geen stap verder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content