Heraut van de lente

Als de Ribes sanguineum begint de bloeien, mogen we er zeker van zijn dat het echt lente wordt. Zelfs in volle schaduw kunnen zijn bloesemtrossen wekenlang voor een kleurfestijn zorgen.

De Ribes sanguineum lijkt een ingebouwde klok te bezitten. Zijn eerste rode bloesems toont deze heester altijd in de dagen rond 21 maart. Alsof hij zeggen wil: wees gerust, nu wordt het echt lente. Ook slaagt hij erin zijn bloesemtrosjes te openen net vóór zijn blaadjes, zodat we extra van de kleurenpracht kunnen genieten. Door niet al zijn bloesems tegelijk te openen, kan hij de bloei rekken tot begin mei. Op die manier duurt het kleurenfeest ruim zes weken, dus meer dan dubbel zo lang als een magnolia of een Japanse kers. Dat maakt van hem daarom een belangrijke bron van voeding voor de eerste hommels en bijen.

Ribes sanguineum is een bekende sierheester die in om het even welke grond gedijt. In tuincentra en boomkwekerijen worden meestal vier variëteiten aangeboden. De Pulborough Scarlet tooit zich met grote, dieprode trossen die naar beneden neigen en een wit hartje. De Artorubens Select heeft iets kleinere, dieproze bloesems maar bloeit rijker. Bij de King Edward VII zijn de bloemtrossen groot en helderrood. De White Icicle heeft dan weer witte trossen. Dat onze heester familie is van de kruis- en aalbessen, bewijst hij in de zomer met kleine, blauw-zwarte (maar oneetbare) vruchtjes.

Ook als haag

Deze sierbes kunt u als solitair planten op de meeste ondankbare plekken. Hij heeft zelfs geen probleem met schaduw, vocht of tocht.

Zelfs als haag is hij te gebruiken, maar dan wel als hoge haag (hij wordt makkelijk 2, 5 meter hoog). Voor een lage haag zou u te veel potentiële bloei moeten wegsnoeien. Houd er wel rekening mee dat hij ’s winters zijn blad verliest. Gebruik als binnenhaag is dus beter.

Eén nadeel: echt lekker ruiken doet hij niet. Takken in bloei haalt u dus beter niet naar binnen.

Om de bloei krachtig te houden, geeft u de heester eind februari-begin maart een bemesting met organische mestkorrels.

Bijsnoeien mag pas als de struik helemaal is uitgebloeid (dat geldt ook voor hagen).

Is de struik in uw tuin al vele jaren oud, dan is een verjongingskuur nodig: snoei hem zonder pardon terug tot op 30 cm van de grond. Kies daarvoor een vorstvrije dag in de winter uit.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content